Ma lenne 85 éves Horn Gyula

2017. július 05. 11:52

Amikor pár hónappal ezelőtt azt mondtam, hogy ez a baloldaliságát örző, mégis a világot jól értő pragmatista ember ma inkább a DK tagja lenne, komolyan gondoltam.

2017. július 05. 11:52
Gyurcsány Ferenc
Gyurcsány Ferenc
Facebook

„Ma lenne 85 éves Horn Gyula. Igazából akkor ismertem meg, amikor már miniszterelnök voltam és havonta lementem a parlamenti irodájába beszélgetni vele. Mindig felkészült volt. Legendás ákom-bákom nagybetűivel hosszú jegyzeteket készített, hogy mit akar nekem elmondani. Türelmes volt és én sem siettem. Nem volt benne tolakodás, számonkérés, végképp nem akart nyomást gyakorolni. Elmondta, hogy ő miként látja az éppen aktuális helyzetet, de rám bízta, hogy döntsek. Bátorított és támogatott. 

Horn akár lehetett volna régi vágású szocáldemokrata is. De nem az volt. Korábbi önmagát is meghaladó, határokat és falakat döntő, balközép európai demokrata lett. Nyilván emlékeznek: Szinte istenkáromlás volt, hogy elsőként felvetette a NATO-hoz való csatlakozás szükségességét és az Európai Unióba történő felvételünk történelmi követelményét. Nem tudom kategorizálni őt, de nagy pontatlansággal azt mondanám, hogy plebejus európai demokrata volt. Munkáspolgár. Ez is, az is. 

Nem akarok aktuálpolitizálni, de amikor pár hónappal ezelőtt azt mondtam, hogy ez a baloldaliságát örző, mégis a világot jól értő pragmatista ember ma inkább a DK tagja lenne, komolyan gondoltam. Mert távoltartaná magát múltidéző politikai handa-bandázásoktól. Ismerte a múltat és értette a jövőt. 

Nyugodj békében Gyula. Nagy ember voltál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2017. július 06. 10:53
Jó látni, hogy a kommunista rendszerek által 140+ millió erőszakosan, időelőtt elpusztított ember hullái fölött ezek a kommunisták tovább gratulálgatnak egymásnak.
makapaka2
2017. július 05. 22:01
Egy volt pufajkás, akit a "rendszerváltás" után miniszterelnökké választottak.
tevevanegypupu
2017. július 05. 21:40
Ferikém, magának nagyon rossz az emlékezőtehetsége..emlékszünk ám még arra, mikor maga szinte lerángatta Gyulát a pódiumól a Göncz féle születésnapi bulin, mikor Gyulánk elkezdett őszintén beszélni magáról..és azt sem felejtettük el, hogy meglehetősen utálta magát..kizárt, hogy a DK tagja lenne ez a pragmatikus, Európát jól ismerő ember..még a jó kolléga, Apró elvtárs emlékét szívében őrizve sem..
jucidom
2017. július 05. 21:27
Gyurcsány levezeti Horn Gyulát a pulpitusról. https://youtu.be/hPjL5ZjQxX4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!