Háborúk gazdaságtana

2017. július 17. 07:41

Manapság inkább „civilesítik” a nyomásgyakorlást, ahol nem működnek nekik kedvező módon parlamenti keretek. A migránsüzlet is a szükséges és elégségesnek ítélt zavarkeltés része.

2017. július 17. 07:41
Boros Imre
Magyar Hírlap

„A Párizs környéki békék nem szolgáltak mást, mint hogy létrejöjjön az a helyzet, hogy hiteleit mindenki vissza tudja fizetni (főként Franciaország nyögött adóssághegyek és romhalmazok alatt 1918-ban). Németországot vállalhatatlan jóvátételre kötelezték (harminchárommilliárd dollárra, amikor a német GDP csak tizenkét-tizenhárom milliárd dollár volt), hazánkat megfosztották területe kétharmad részétől, magyar nyelvű népessége egyharmadától, hogy a kisantant-tagok fizetni tudjanak a korábban nekik hitelező franciáknak.

A húrt azonban túlfeszítették, a vesztesek, főleg Németország, de a rendszerből kiszakadt Oroszország is új pénzügyi utakra lépett, leszakadt a jól kigondolt pénzügyi magánmadzagról, és autonóm pénzt teremtett, amivel mindkét hatalom hamarosan ismét világpolitikai tényező lett. Egy rövid ideig még egymásrautaltságukat is felismerték, de ismét győzött a hideg, mérnökien pontos fiskális számítás, ami a második világháborúhoz vezetett.

A háborút követő Bretton Woods-i megállapodás és ennek fejleményei napjainkig arról szólnak, hogy a pénzgazdaság végképp az események fölé nőtt, és anélkül, hogy a permanens háborúkból kellene a hasznot húzni. Kisebb, helyi jellegű háborúkra fegyverzetek kipróbálása és a folyamatos feszültségkeltés miatt van csupán szükség. A tömegpusztító fegyverek ugyanis már konkrét veszélyt jelentenek a pénzgazdaság szereplőire is. Sikerült ugyanis a pénzt (dollár és az euró) végleg minden szuverén ellenőrzés alól kivonni, kormányokat, politikai pártokat a pénzkölcsönzők szándékainak kiszolgálóivá tenni.

Ez sokáig simán ment a demokráciákban bevett parlamentarizmus kereteiben, manapság inkább »civilesítik« a nyomásgyakorlást, ahol nem működnek nekik kedvező módon parlamenti keretek. A migránsüzlet is a szükséges és elégségesnek ítélt zavarkeltés része. Mindezekkel a módszerekkel sikeres a tőke megtérülése, ha a kormányok háborúk és fizikai pusztítás nélkül is gigantikus összegeket vesznek fel hitelbe. Komolyan a hitelezők sem gondolnak a visszafizetésre, »szerényen« beérik azzal, ha folyamatosan fizetik a kamatokat, vagy ha ez nem megy, átengedik részükre vagyontárgyaikat. Így folyik manapság a háború, jórészt fegyverropogás nélkül.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2017. július 18. 07:18
Még mindig írhat ez a főtetű.Boros et.az MNB egykori párttitkára,Fekete et.egykori legnagyobb seggnyalója,aki már kommunista korában is lopott,dézsmálta az MNB dolgozói lakásépítési pénzét,de egy pártbüntetéssel megúszta.3/2-es ügynök,aki elképesztő károkat okozott az ún.VW-ügyben a Nemzeti Bankban.Volt kisgazda is,az MDF-től is elzavarták,és ez az alak napjaink nagy megmondóembere.Gratulálok a fidesznek,és külön Csótány Zsótinak ehhez a kiváló káderhez.
kerekperec
2017. július 18. 03:26
Figyelj ide Boros, te okos gyerek; bő lére eresztett locsogásod felesleges ! Rövid leszek veled; nézz körül a kobakodban és megismered a világot - nézz körül a világban és felismersz magadra ! Ennyi !
enes
2017. július 17. 14:46
"...kormányokat, politikai pártokat a pénzkölcsönzők szándékainak kiszolgálóivá tenni..."
noMores
2017. július 17. 10:49
Na, a vén alkesz kriptokomcsi is a pártlapnál kötött ki. Valahogy ezeket a gerinctelen taknyokat imádja a fidesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!