Bércsapda

2017. július 25. 13:52

A bérpolitika Magyarországon elvesztette eredeti funkcióját.

2017. július 25. 13:52
Bonta Miklós
Népszava

„A bérpolitika Magyarországon elvesztette eredeti funkcióját. Az egyes területeken égető munkaerőkereslet, az Európai Unióban csak Lengyelországban és Horvátországban fellelhető hozzánk hasonló bérszínvonal és az országgyűlési választások közeledte arra az egyébként helyes felismerésre ösztönözte a magyar kormányt, hogy a minimális béreket egy hat éves program keretében brutális módon megemelje. A mértékek még a szakszervezeteket is kellemesen lepték meg. Így érthető, hogy a munkavállalói érdekképviseleti szervek felismerték: elérkezett az idő arra, hogy egész ágazatokban – elsősorban a kereskedelemben, a vendéglátóiparban és a turizmusban – további minimálbéremelések legyenek kikényszeríthetők. 

Ezzel azonban feladták a leckét, de nem az államnak, hanem éppen a piacgazdaságnak. Mivel Orbánék számára a »társadalmi egyeztetés« csak papíron létezik, őszre az ágazati bérkövetelésekre akár állami áldás is kerülhet. Ez lesz az a pillanat, amikor a kisebb vállalkozások tulajdonosai keserűen konstatálják, ezt a bérversenyt már nem reájuk szabták.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. július 26. 08:03
Ezt most nem értem. Mi a probléma? Hogy emelkedik a bérszínvonal?
Peter8811
2017. július 25. 21:27
"Bércsapda" Miki bácsi ha székrekedésed van akkor te vagy a szarcsapda.
Kup Lung
2017. július 25. 16:52
A piacgazdaságnak az is a része hogy ha adott cég nem bírja a bérversenyt akkor nem dolgoznak neki . Ez éppolyan mitha a termékeire,szolgáltatásaira nincs kellő igény akkor is tönkremegy . Gyakorlatilag a kapitalizmusnak ez a hajtóereje . --- Ágazati bérkövetelések eddig is voltak Orbántól , kormánytól függetlenül . Pl. a legerősebb ágazatban az autóiparban folyamatosak . És el is érik amit akarnak . Helyes . ---- Érdekes mikor a Népszava -az önmagát baloldalinak nevezett - újság aggódik a többi ágazati bérigény kialakulása miatt :)
formaegy
2017. július 25. 16:50
Népszava - Bonta - ballib - IMF hitel - szolgáltatók, bankok maximális nyereségének biztosítása - a magyar emberek éhhalálra ítélése....stb.stb. - és ők azok, akik minden szégyen nélkül a szájukra veszik a béreket.... Szánalmas vergődő csürhe!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!