Kína új Eurázsiát akar – a Nyugattal vívott bokszmeccs színtere Magyarország is

2017. június 26. 11:29

Washington továbbra sem szeretné, ha Kína terjeszkedne a tengereken, vagyis a Barack Obama által meghirdetett „ázsiai fordulat” politikája folytatódik, Trumpnak esze ágában sincs kivonulni a Csendes-óceán keleti medencéjéből.

2017. június 26. 11:29
Salát Gergely
Válasz.hu

„Zajlik az élet a Kelet- és Dél-kínai-tengeren: kínai vadászgépek befognak egy amerikai felderítő repülőt, amerikai hadihajó közelít meg kínai bázist, Japán harci gépeket vezényel állítólagos kínai területre, mindenki mindenféle tiltakozó jegyzéket nyújt be mindenkinek.

Az ilyen emberkedés azonban elég csúnyán is végződhet: tizenhat éve, az előző republikánus elnök, ifjabb Bush beiktatása után néhány hónappal – a mostanihoz hasonló időszakban – egy amerikai kémrepülő és egy azt befogni próbáló kínai vadászgép összeütközésekor a kínai gép lezuhant, pilótája meghalt, a kényszerleszállást végrehajtó amerikai gép pedig valóságos aranybányaként szolgált a szorgos kínai műszerészeknek. Most is bármikor történhet ilyesmi, a helyzet azonban 2001 óta annyiban változott, hogy a kínai gazdaság a nyolcszorosára növekedett, a kínai hadsereg költségvetése és ereje pedig még többszörösére – nem biztos, hogy jó ötlet szórakozni vele.

Mindez azt is jelenti, hogy Donald Trump elnöksége mégsem hozott olyan nagy változást a kelet-ázsiai fronton. Washington – hagyományos nagyhatalmi politikáját követve – továbbra sem szeretné, ha Kína terjeszkedne a tengereken, vagyis a Barack Obama által meghirdetett »ázsiai fordulat« politikája folytatódik, Trumpnak esze ágában sincs kivonulni a Csendes-óceán keleti medencéjéből.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. június 26. 13:24
Salát nagyon értelmes ember, sokszor bizonyította az igazi Hír tévében hajdanán.
kizökkentidő
2017. június 26. 12:53
Számunkra szomorú hír, hogy az USA be tudja rántani a Nato országokat egy helyi vagy világháborúba.
KannibálTatárÚr
2017. június 26. 12:48
Az USA már csak a dollár exportjából él. Hadseregét is ennek köszönhetően tudja fenntartani. Ha Kínának sikerül kiszorítani a dollárt (amin nagy erővel dolgozik), az USA-nak befellegzett. Minél hamarabb, annál jobb.
Megtalálta
2017. június 26. 12:22
Előbb utóbb eljön az a pillanat, hogy az Egyesült Államoknak döntenie kell, hogy honnan vonul ki. A végtelenségig nem uralhatja az egész Földet, Kelet Európát, Dél Ázsiát, a Közel keletet. El kell döntenie, hogy az oroszok hatalmi törekvéseitől fél jobban, vagy Iránétól, vagy pedig Kínától.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!