Trónok harca és feudalizmus

2017. június 22. 13:31

Közhelyszámba megy az a kijelentés, hogy a Trónok harca egy középkori, feudális berendezkedésű világban játszódik. De vajon miféle feudális és miféle középkori világ az, amely George R. R. Martin univerzumában felépült?

2017. június 22. 13:31
Kanyó Ferenc
444

Ahogy fentebb utaltam rá, a középkor egésze során korántsem az a manapság meglehetősen egyoldalú kép a jellemző, hogy az uralkodó bármit megtehetett, amit csak akart. A királyság törvényei, szokásjoga vagy éppen az egyház korlátozhatta az uralkodó hatalmát, de gondolhatunk a rendiségre is, mint a középkor későbbi időszakára jellemző berendezkedésre. De arra is gondolhatunk, hogy az olyan apró mozaikdarabokból összeálló államokban, mint például a Francia Királyság, az egyes tartományok felett a király időnként eltérő jogcímeken, és így eltérő jogkörrel uralkodhatott.

Westeroson a rendiségnek természetesen nyoma sincs, e tekintetben a kora középkori sajátosságokat viseli magán. Nem tudunk olyan általános gyűlésről, vagy parlamentről, amelyből a későbbiekben kinőhet bármiféle rendi kezdeményezés. Ami leginkább hasonlítana ehhez, az az ún. Nagytanács, amelyet a sorozatban és a könyvekben zajló eseményekig mindössze háromszor hívtak össze, és akkor is „csak” azért, hogy tisztázzák a trónöröklés körüli kérdéseket.

Ellenben a középkorhoz rendkívül hasonlóan itt is működik egy tanács a király mellett. Téves az a korszakban játszódó fantasykben népszerű felfogás, hogy az uralkodó bármit megtehetett, valójában a középkor különböző korszakaira inkább a hatalommegosztás és a decentralizáció a jellemző. Ennek egyik legjobb formája a királyi tanács, amely egyes országokban annyira erőssé vált, hogy bizonyos kérdésekben az uralkodó nem dönthetett a tanács jóváhagyása nélkül.

A westerosi Kistanács működése viszont elméletben pont fordított: a tanács döntéseit az uralkodó hagyja jóvá, ennek hiányában a határozatai nem emelkednek törvényerőre. A tanács tagjai a király kegyétől függnek, ő nevezi ki és váltja le őket, így a határozottabb uralkodók képesek voltak a kezükben tartani a Hét Királyság kormányzását. Általában megfigyelhető, hogy a középkorban a legfontosabb udvari méltóságokat elsősorban az előkelő családok tagjai, vagy még inkább fejei viselték, addig Westeroson a Kistanács tagjai közé gyakran kerültek jelentéktelenebb házakból származó emberek, vagy közrendűek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!