Kivételes államférfiú

2017. június 30. 12:03

Nem illik másfél-kétmillió törzsszavazó és pár ezer jobbikos kedvéért egy olyan gesztust gyakorolni, amellyel – ki tudja, pontosan hány, de – nagyon sok magyar embert megbánt, megsért, megaláz.

2017. június 30. 12:03
Cseri Péter
168 Óra

„Van-e joga Orbánnak arra, hogy kivételes államférfiú­­nak nevezze Horthyt? Még szép! Elképzelhető, hogy a két világháború közötti időszak sokkal szörnyűbb lett volna a kormányzó személye nélkül, hogy tevékenysége hozzájárulhatott például a magyar államiság megőrzéséhez? Meglehet. Kiemelheti-e egy kormányfő a számára fontos történelmi figura méltányolható tetteit úgy, hogy közben zárójelbe teszi mindazt, amit bűnként róhatunk fel a »kiváló államférfiúnak«? Miért ne tehetné meg?

Igazából csupán egyetlen érv szól ellene: tisztességes politikus, rendes ember nem tesz ilyet. Pusztán azért nem, mert nem illik másfél-kétmillió törzsszavazó és pár ezer jobbikos kedvéért egy olyan gesztust gyakorolni, amellyel – ki tudja, pontosan hány, de – nagyon sok magyar embert megbánt, megsért, megaláz. Nem illik olyan eszközzel összerántani az amúgy is elkötelezett híveket, hogy közben százezreknek meg a gyomra rándul össze. Egy kivételes államférfiú legalábbis biztosan nem élne ilyen eszközzel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2017. július 01. 13:14
Fontos elem hiányzik Cs.P. okfejtéséből, mégpedig az, hogy 1945. előtti történelmünknek az 1919-es kommunista diktatúra volt a csúcspontja. Ami utána következet az tömény fasizmus volt, és csak abban különbözött Hitlerétől és Mussoliniétől, hogy nem volt tömegbázisa. Tehát résztvevő tevékenységét még csak mérlegelni sem lehet, legfeljebb megállapítani, hogy Horthy még Szálasinál is elszántabb antiszemita volt.
Peter8811
2017. július 01. 04:29
Péter bácsi le kellene állni a gyesznóperkeltel nokedlival tejfeles uborkasalátával, nagyon tokásodsz tisztességes "magyar" újságíró nem zabálja halálra magát ilyen tiltott kajával.
nagykutya
2017. június 30. 17:50
Horthy a szövetségesek foglya volt 1945-ben. Átvizsgálták, nem találtak okot hogy valamivel is vádolják; pedig sok ártatlan embert halálra ítéltek Nürnbergben, nem beszélve a nagy számú kivégzéseket amiket Budapesten végrehajtottak, szinten többnyire ártatlanokon. Na most, ha az ellenségünk nem ítéli Horthyt, akkor mi okunk lehet nekünk, magyaroknak, ötét bűnösnek ítélni ?
jetta84
2017. június 30. 15:05
Minden ember cselekedeteit a saját történelmi korukban kell értelmezni, nem szabad kiragadni abból korból és mai szemmel vizsgálgatni.Ilyen alapon Szt István is tömeggyilkos és barbár volt, ami persze nem igaz. Horthy a legtöbbet tudta kihozni abból a történelmi korból az országnak! amit lehetett. Egy államférfinek magasztosabb eszméket kell képviselni mint amit a maiak tesznek. A trianoni sokkból felállította az országot, gyarapította mind területileg mind anyagilag és erkölcsileg. Megreformálta az oktatást egészségügyet és kiemelte Magyarországot a kishitűségből. Próbálta megvédeni a nácik terveitől az országot (zsidókat is).De aki azt mondja, hogy ki kellett volna maradni a háborúból az nem tudja ,hogy ez a mi földrajzi fekvésünk miatt lehetetlen volt.1 nap alatt elfoglalhatta volna Hitler Magyarországot ha akarja és akkor totális hatalmat vezetett volna be aminek következménye, hogy 2x ennyi zsidót vittek volna a haláltáborokba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!