Bezzeg régen! – Nosztalgia a kommunizmus iránt egy poszt-szocialista országban

2017. május 17. 09:55

A nosztalgia nem más, mint a jelennel való elégedetlenség, s nem a nem-demokratikus rendszerek igazolása iránti vágy.

2017. május 17. 09:55
Demeter András
Mindset Pszichológia

„A szocialista és a poszt-szocialista (kapitalista) időkhöz kapcsolt asszociációk – melyek kapcsolatban állnak a nosztalgiával is – jellemző eltérést mutatnak. A nosztalgikus résztvevők olyan értékeket jelöltek meg fontosnak, mint a társadalmi jólét, a foglalkoztatás és a munkások biztonsága, a rendszer kínálta verseny nélküli társas kapcsolatok és lehetőségek, míg a kevésbé nosztalgikus válaszadók a javak hiányát, az általános szürkeséget és a politikai korlátozást emelték ki.

Így talán megtehetjük azt a kijelentést, hogy: a nosztalgia valóban nem más, mint a jelennel való elégedetlenség, s nem a nem-demokratikus rendszerek igazolása iránti vágy. Elégedetlenség, kiegészülve a múlt olyan elemeivel (pl.: fiatal korban leküzdött akadályok, közösségi élmények), melyek hozzájárulnak pozitív énképünkhöz.

A kutatás eredményein érdemes elgondolkodni annak fényében, hogy a közös történelmi tényezők és hasonló életkori rétegződésen túl, más kutatások szerint Lengyelország mellett (Duriez, Van Hiel és Kossowska; 2005, Golec, 2001 idézi Jost, 2003). Magyarországon is együtt jár a változásokkal szembeni ellenállás és a szocializmus iránti szimpátia (Enyedi és Todosijevic, 2002). Talán nem is véletlen, hogy ki végzett első helyen a XX. századi politikusok szimpátia-szavazásán illetve mely korszakot tartották legboldogabbnak hazánkban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I_Isti
2017. május 17. 11:37
Mondjuk akkoriban nem volt nagyobb az agymosás, mint manapság.
Einar
2017. május 17. 11:29
Sej a te lobogódat büdös szelek fújják... Holnapra megforgatnád az egész világot, mi, Demeter?
SilentBob
2017. május 17. 11:18
"A nosztalgia nem más, mint a jelennel való elégedetlenség, s nem a nem-demokratikus rendszerek igazolása " Milyen pszichológia az, amelyik politizál? A nosztalgia egyáltalán nem ez, te faszkalap.
Einar
2017. május 17. 11:15
Inkább erről van szó, Demeter: A kommunista Tanácsköztársaság ideologiája ugyanott gyökeredzik mint a mai kapitalista globalizmus, csak ott osztálylapú egyenlőséggel akarták a világot megváltani ma pedig az emberi jogokkal. Mindkettő egy univerzalista központi hatalom utópiáját tűzi ki célul, nem csoda hogy a kommunisták hamar megtalálják az ideológiai párhuzamokat az európai egyesült államok víziójával. Ne legyenek kétségeink. A kommunista eszmék és a globalizmus egyszerre alakította/alakítja a társadalmakat világ szerte. Csak nyugaton mindig finomabb eszközökkel, keleten mindig brutálisakkal. A társadalmi osztályokat valójában nem törlik el, csak átrendezik. A nemzeti karaktert meghatározó hagyományos partikuláris alapokon álló értékes réteggel szemben a kommunizmus és a kapitalizmus egyaránt fellépett, ezeket felszámolták, vagy eljelentéktelenítették (arisztokrácia, polgárság, parasztság). Helyette kasztszerűen létrehozták a felső osztályt, középosztályt és a munkásságot. Ezek a kulturálisan kiüresedett rétegek már kevésbé alkalmasak a nemzeti identitásuk őrzésére így fogékonyabbak a külföldről jövő hatásokra. A technikai fejlődés és a tömegtermelés, a nyereségorientált kapitalista-globalista projektet tette nyertessé történelmileg. A globalista projekt ennek megfelelően „a kényelem világméretű társadalmának” megteremtését tűzi ki célul, amelyben a társadalom valamennyi rétege számára biztosítják a kikapcsolódást könnyen elérhető és változatos utazási lehetőségek, szórakozás, sport, szexuális élmények formájában. „Az Embert úgy kell irányítani, hogy azt higgye, ez a modern, a modernitása pedig a teljesítményét tükrözi, a képességet, hogy minél többet, és lényegében mindent élvezhessen, ami körülveszi.” Ennek eszközei a média, a divat és a kultúra kézben tartása: „Ha így ellenőrzés alatt tudják tartani a fiatalok (vagyis a jövő felnőttjeinek) érzékeit, nyitott út vezet a politika, a jogrendszer és az oktatás mélyreható alakíthatóságához.”
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!