Egyre nő a bizalmatlanság a kutatócégek iránt

2017. május 30. 19:41

Ez elkerülhető lenne, ha nem kevernék össze az almát a körtével.

2017. május 30. 19:41

„Pont az MSZP kongresszus napján hozta nyilvánosságra a Publicus Intézet, hogy kutatásuk szerint egy 100-as skálán Orbán Viktor népszerűsége 40 pontos, Botka László népszerűsége 43 pontos, míg Vona Gáboré 34 pontos. Tegnap pedig a Századvég Alapítvány közölte, hogy a kutatásukban részt vevők többsége (51 százalék) Orbán Viktort látná legszívesebben miniszterelnöki pozícióban, Botka Lászlót a válaszadók 22 százaléka jelölte meg. Vona Gábort 9 százalék említette, és 13 százalék volt azok aránya, akik a felsorolt politikusok közül egyiket sem látnák szívesen kormányfőként.

A nem politológus újságírók és olvasók szemében ezek a számok teljesen ellentmondásosnak tűnnek, amiatt pedig – egyébként minden ok nélkül – egyre nő a bizalmatlanság a kutatócégek iránt. Ez a helyzet viszont teljes mértékben elkerülhető lenne, ha a számokat és a kutatásokat megfelelően sikerülne értelmezni és a nagy véleménybefolyásoló képességgel rendelkező személyek – tudatosan vagy ismerethiányból fakadóan – nem kevernék össze az almát a körtével. (...)

Ha a kutatásokat együtt értelmezzük és nem egymás ellen használjuk, akkor többek között az alábbi következtetéseket vonhatjuk le:

  • Botka László a baloldali táboron belül viszonylag népszerűnek számít, ugyanakkor Gyurcsány Ferenc még mindig jelentős szeletet ki tud csípni a balliberális és a szocialista szavazótáborból, mely jelentősen csökkenti Botka László esélyeit,
  • Botka László viszonylagos népszerűsége egyáltalán nem hoz új szavazókat a szocialista pártnak, sőt az elmúlt időszakban egyes kutatások szerint még csökkent is az MSZP támogatottsága,
  • Botka Lászlót viszonylagos népszerűsége ellenére sokkal kevesebben szeretnék a miniszterelnöki székben látni, mint Orbán Viktort,
  • Vona Gábor cukiságkampánya se népszerűséget, se támogatókat nem hozott sem a Jobbiknak sem saját magának,
  • Orbán Viktor a teljes felnőtt népesség körében és saját pártjában is igen népszerű, ráadásul azok alkotják a legnagyobb többséget a lakosságon belül, akik őt szeretnék továbbra is kormányfőként látni.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. május 31. 16:47
Nem keverendő össze az ok és okozat. Nem a kutatócégek iránt nőtt a bizalmatlanság. Hanem az országban eluralkodott bizalmatlan, paranoid légkör csapódik le rajtuk is.
Poszata
2017. május 31. 12:25
Mindenki hülye, csak a nézőpont a helikopter!
krakken96
2017. május 30. 21:49
én nem hiszek egyiknek sem.Orbán népszerűsége csökkent de nem eléggé,ennyi.
yanoo
2017. május 30. 20:48
Azért nő a bizalmatlanság ezen cégek iránt, mert nem közvéleményt kutatnak, hanem a közvéleményt manipulálják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!