Pekingi perspektívák

2017. május 15. 15:46

Politikai elitünktől felesleges elvárni a globális tudatot. Félő, hogy bolyongó komphajó maradunk, ami mindig éppen ott horgonyoz le, ahonnan a kapitány és legénysége a legtöbb pénzt reméli.

2017. május 15. 15:46
Buzna Viktor
Magyar Nemzet

„Magyarország ebben a folyamatban egyre fontosabb szerepet játszik. Ha fenntartásokkal is kell kezelnünk a kormánykommunikáció állítását, miszerint hazánk Kína legfontosabb partnere a régióban, a keleti nagyhatalom nyilván értékeli a magyar kormány lelkesedését. A hétvégén Hszi Csinping kínai államfő Pekingben személyesen is fogadta Orbán Viktort, s aláírták a két ország közötti stratégiai partnerségről szóló megállapodást, amiért a magyar fél évek óta lobbizott. A korábban temetett Budapest–Belgrád-vasútvonal esélyei is jelentősen javultak. A visszafizetendő kínai hitelből épülő beruházást korábban stoppoló Brüsszel a lapunk által megszerzett dokumentumok szerint hamarosan zöld jelzést adhat. Magyarország ősszel szervezi meg a 16+1 Együttműködés idei csúcstalálkozóját, s a hírek szerint a beruházás első kapavágását az eseményre időzítené a kormány.

Azért pár kérdésre még várjuk meg a választ! Elsőként arra: ha megindul Magyarországra a keleti tőke, abból Pekingen kívül vajon a magyar társadalom vagy csak pár szerencsés döntéshozó profitál majd? Sajnos a Budapest–Belgrád-vasútvonalból egyelőre csak annyit látni, hogy a keleti hitel felhasználása nem történik majd átláthatóan, ugyanakkor mindenképpen vissza kell fizetnünk. A világrend átalakulása ráadásul nem csak pénzkérdés. Politikai elitünktől azonban felesleges elvárni a globális tudatot. Félő, hogy bolyongó komphajó maradunk, ami mindig éppen ott horgonyoz le, ahonnan a kapitány és legénysége a legtöbb pénzt reméli.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. május 16. 06:18
Haha! Ezekből a projektekből a Hózentráger kimarad. Csauszai ezért siránkoznak. (Aki nem vesz tudomást a kínai tőkéről, technológiáról az lemarad a nemzetközi versenyben. Nyugat és az USA bölcsen nem is teszi a mi hülye ellenzékünk fröcsög csak a gazdasági kapcsolatok ellen.)
zakar zoltán béla
2017. május 15. 22:47
"MN"
Mich
2017. május 15. 22:43
Ezt a témát (Kínát és a kínai kapcsolatokat) valóban érdemes lenne átvilágítani, de ahhoz nem egy simicsicska kell (aki, a saját hasonlatával élve: bolyongó komphajóként ott mindig köt ki, ahonnan a legtöbb pénzt reméli)...!
Patterson
2017. május 15. 21:42
Igen, igen, hát persze. Azért ezt a "globális tudatot" - bár sejtem, és félek, hogy jól sejtem, de - kifejthetnéd bővebben!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!