Május elseje és egy „megtalált élet értelme”

2017. május 01. 16:46

Lényegében véve az Orbán-kormány egyik nagy konzerválója a munkatársadalom kiszolgáltatottsága.

2017. május 01. 16:46
Böcskei Balázs
Kettős Mérce

„Lényegében véve az Orbán-kormány egyik nagy konzerválója a munkatársadalom kiszolgáltatottsága. Ahogy a kormányzó párt az államot, úgy a multinacionális, külföldi működő tőkére alapozott modell a magyar munkaerő egy részét csapdázta be. Emlékszem arra, és tapasztalják ma is sokan, amikor a győri lakótelepen várva a helyi buszt, jött az AUDI-járat, ami Veszprémvarsányból indulva összeszedte a munkaerőt. Hajnali indulás késői hazaérkezés. A (szükség diktálta) ingázás, örök buszozás a kettő vagy három műszakért.

De kizsákmányoláson alapuló több műszakok között meg lehet-e találni az életet, majd annak az értelmét? Vagy a 12 órázó ápolónak, a konyhán hátul dolgozó vidéki dadusnak, akivel nem tüntetett együtt Budapest, a McDonald's-ban a tárcát a nyeglék után visszapakoló, korához és önképének is megalázó mekis sapkát viselő (általában) középkorú nőnek?

Május elseje igazsága az, ha kimondjuk: nem. S legyünk őszinték, nem kell a kreatív magyarázkodás, nem kell az absztrakt, nem kell az okos jövő optimizmusa. Az okos holnap ugyanis robotokkal van tele. Ezt elkerülendő, akad még jó pár gerinces dolog, amit követelni kellene.

Például több tiszteletet a munkásoknak! Aki ennyit sem bír kimondani, az a kizsákmányolókkal van.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pollip
2017. május 03. 07:56
A toldalékokra és a ragokra kicsit jobban kéne figyelni.
2017. május 02. 17:04
Mind a szándék, mind az írás jó, de a cím nagyon sántít!
VESZ ÉSZ
2017. május 02. 12:38
Szomorú,hogy csak ezen az egy napon jut eszükbe a pártoknak,politikusoknak a melós a munkás a dolgozó.Többi napokon csak kizsákmányolható beszélő szerszámnak nézik és semmibe veszik őket, mint egy darab ócska rongyot.Tépik,rúgják,megalázzák és a halálukig dolgoztatják, ha szólni merészel eltapossák.Ez van emberek és sokáig ez is marad,mert hagyjuk,pedig nélkülünk egy percig sem élnének meg.
kozmosz
2017. május 02. 00:54
1957. május 1-jén hivatalosan megindult a Magyar Rádió és Televízió műsoradása. A május elsejei felvonulás közvetítésével...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!