A Lex CEU az erdélyi magyarok ellen is irányul

2017. április 06. 19:52

Az erdélyi magyarságnak létérdeke, hogy legyen egy kevésbé előítéletes, a problémái iránt esetleg fogékony értelmiségi réteg Romániában. Ezért is dolgozott a CEU, és ez ellen dolgozik a „nemzetegyesítő” kormány.

2017. április 06. 19:52
Szőcs Levente
Kettős Mérce

„Az erdélyi magyarságnak létérdeke, hogy legyen egy kevésbé előítéletes, a problémái iránt esetleg fogékony értelmiségi réteg Romániában. Ezért is dolgozott a CEU, és ez ellen dolgozik a »nemzetegyesítő« kormány. (...)

A romániai diktatúra (is) elsősorban és legalaposabban a humán és ezen belül a társadalomtudományokat számolta fel vagy formálta a saját képére – érthető okokból –, a rendszerváltás után pedig a CEU kulcsszerepet játszott ezek felvirágoztatásában. Ezt nem én mondom, hanem – mások mellett – Mircea Dumitru, a Bukaresti Egyetem rektora és Marian Oprea, az egyetem szenátusának elnöke abban az angol nyelvű levélben, amelyet Orbán Viktornak címeztek a lex CEU kapcsán. »Ha a humán tudományok megújultak (az egykori szovjet tömb országaiban), az nagyrészt a Közép-Európai Egyetem létének köszönhető« – írják.

Csak Romániában egyetemi oktatók százai köszönhetik a CEU-nak, hogy karriert építhettek olyan tudományágakban, mint a politika- vagy államtudomány, szociológia vagy történettudomány. A lex CEU okozta botrány perverz hatása, hogy az elmúlt napokban, Romániában egyetemi oktatók és kutatók sokaságának nyílott alkalma a nyilvánosság előtt kifejezni háláját Magyarország iránt, miközben egyúttal a hivatalban lévő magyar kormány ellen tiltakozott. Olyan emberek, akik az évek során fontos akadémiai vagy állami tisztségeket töltöttek/töltenek be, rendszeresen szerepelnek a médiában, és a magyar nyelvű sajtó is gyakran idézi őket, éppen azért, mert kevésbé előítéletesen vagy egyenesen pozitívan viszonyulnak az erdélyi magyarsághoz.

Bár a problémáinkat önmagában nem oldja meg, létérdekünk, hogy legyen egy ilyen értelmiségi réteg Romániában, tehát aki ez ellen tesz, az ellenünk tesz. Semjén Zsolt, Orbán Viktor és társaik nemcsak a magyar tudományosságnak és Magyarország nemzetközi presztízsének ártanak, hanem az erdélyi magyarság hosszú távú érdekeit is feláldozzák a rövidtávú politikai céljaikért.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2017. április 08. 18:30
Ezzel a névvel ez a sötét duma! Ehhez vagy nagyon butának vagy nagyon aljasnak kell lenni.
u.cserkész
2017. április 08. 10:37
Levente, csak egy kérdés: Hogyan szavaztál a kettős állampolgárságról? Mert, "ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled" Szóval, ha nem mentél le szavazni, vagy nemmel szavaztál, akkor kussoljál az erdélyi egyetemmel kapcsolatban. A kis aggódó.:-(
balbako_
2017. április 07. 15:41
Ha létezik őshonos kisebbségek elleni gyűlöletgyár az a CEU. Hiszen ezek a kisebbségek nem globalizmusban gondolkodnak. Ez a szerencsétlen hülye meg eltévedt a hazugságdzsungelban, amibe ők kalauzolták az olvasóikat.
puszika
2017. április 07. 11:40
Majd ha lesznek konkrét példáid,akkor kiabálj köcsög!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!