Az elfeledett kancellár

2017. április 03. 14:22

Németországban szinte teljesen elfeledték az utóbbi fél évszázad legnagyobb kancellárját, de Magyarországon ma is sokan tisztelik és őrzik szellemi, etikai, politikai örökségét.

2017. április 03. 14:22
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Bár a német és a magyar politikust több mint egy emberöltőnyi korkülönbség választja el egymástól, baráti volt a kapcsolatuk. Nem véletlen, hogy 1998 nyarán, amikor Orbán Viktort először választották miniszterelnöknek, első külföldi útja Berlinbe, a német kancellárhoz vezetett, hogy megbeszélje vele, hogyan kell a kormányzást jól csinálni, mi a helyes viszony a politika és az erkölcs között. Legutóbb egy éve látogatta meg az idős politikust, akit a német–magyar barátság szimbólumának, »egész Európa nagy értékének« nevezett, s megköszönte neki mindazt, amit Magyarországért tett. Helmut Kohl igaz magyar barátja volt Antall József miniszterelnök is, aki halálos ágyán így végrendelkezett: »Keresztény Magyarországot akartam, mert csak ennek van jövője«. Mindkettejük szellemi-politikai örököseként Orbán Viktor is azt a hitet vallja, amit az európai egységesülési folyamatot elindító, luxemburgi születésű német-francia kereszténydemokrata politikus, Robert Schuman 1950-ben üzent az európaiaknak: »A demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem is lesz. Egy kereszténységellenes demokrácia olyan karikatúra lesz, amely vagy zsarnokságba, vagy anarchiába süllyed.« Ezt az üzenetet a mai Európa domináns vezetői és véleményvezérei többnyire nem ismerik, nem értik, s ha mégis, nem fogadják el, egy téves, utópikus, »politikailag korrekt« ideológia bűvöletében politizálva. Ma (még) kisebbségben vannak azok, akik felismerik és hirdetik, hogy az utópikus, hamis, önveszélyes ideológia és politika nem jó rendet és jólétet, hanem előbb anarchiát, majd óhatatlanul zsarnokságot szül Európában. 

Németországban szinte teljesen elfeledték az utóbbi fél évszázad legnagyobb kancellárját, de Magyarországon ma is sokan tisztelik és őrzik szellemi, etikai, politikai örökségét. Mert mi tudjuk, hogy nem neki, a Rajna menti otthonában magányosan élő, bölcs öregúrnak van szüksége arra, hogy emlékezzünk rá, hanem nekünk. A tizenhat éves kora óta politizáló Kohl rajongásig, szinte nagyapjaként tisztelte az idős Konrad Adenauert, aki a nemzetiszocialista Harmadik Birodalom romjain – Ludwig Erharddal az oldalán – felépítette a szabad, keresztény-demokrata, jóléti Németországi Szövetségi Köztársaságot, az Európai Gazdasági Közösség egyik alapító államát, s aki éppen ötven éve, 91 éves korában hunyt el. Kívánjuk, hogy a német újraegyesítés ma 87. születésnapját ünneplő államférfiúja, az »európai világítótorony őre« még sokáig köztünk maradjon. Isten éltesse, Kohl kancellár!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Marcellus
2017. április 03. 20:58
Kohlnak boldog születésnapot! De az íróval ellentétben az utóbbi fél évszázad legnagyobb formátumú kancellárja (szerintem) nem Kohl, hanem Schmidt volt. Csak neki a Szovjetunió összeömlása helyett RAF jutott...
Akitlosz
2017. április 03. 19:10
Csak azért az utóbbi fél évszázad, mert az utóbbi évszázad esetén labdába sem rúgna.
reginaaolsen
2017. április 03. 17:42
Ha ma is Kohl lenne, nem lenne Lügenpresse, mert nem lenne Willkommenskultur sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!