Hűséges volt hitéhez és nemzetéhez

2017. március 25. 14:48

Mindszenty József, aki példát adott rendíthetetlen hűségből, 125 éve született.

2017. március 25. 14:48
Miklós Péter
Magyar Idők

„A százhuszonöt éve a Vas megyei Csehimindszenten született Mindszenty (eredetileg Pehm) József a szombathelyi egyházmegye teológusaként, majd fiatal papjaként elnyerte gróf Mikes János püspök bizalmát. (...)

Már életében kultusz és ellenkultusz alakult ki körülötte. Hírneve és példaadó hűsége a kereszténységhez világszerte ismert volt, a magyar kommunista diktatúra pedig legelszántabb ellenfelei között tartotta számon. A keresztény konzervativizmust képviselte megingathatatlanul, de markánsan elítélte a totalitárius eszméket és rendszereket: a szélsőjobboldaliakat éppúgy, mint a szélsőbaloldaliakat. (...)

Mindszenty példát adott a rendíthetetlen hűségből. Hűségből a kereszténység iránt és hűségből a magyarság iránt. Mint egy Tildy Zoltán miniszterelnöknek 1946. január 2-án írott levelében megfogalmazta: »a nemzet érdekeit tartva szem előtt« írt a magyarságért aggódva és az igazságtalanságokat rögzítve a hazai és európai közjogi méltóságoknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sulammit
2017. március 26. 10:02
Várjuk és imádkozunk Mindszenty hercegprímás úr boldoggá avatásáért.
Soros Zuckerberg Német Szili
2017. március 25. 16:50
A szovjetek felől nem hullott annyi lóvé ,mint Nyugatról. Egy nemzetet nem csak hülyeségből ,vagy divatból lehet elárulni, hanem pénzért is. Nem feltétlenül kell konkrét katona egy megszálláshoz. Sokszor a készpénz, az elit lefizetése is elég hozzá.
Senye Péter
2017. március 25. 16:23
Ha a magukat demokratikusnak vélő pártok Mindszentyre és más egyháziakra hallgatva ellenálltak volna a svábok kitelepítésének, összefogásuk kivédheti a kommunista hatalomátvételt.
balbako_
2017. március 25. 15:16
Következetesen ember tudott maradni egy korban, ahol ez nagyon nehéz volt. Ellenállt a nácizmusnak, kommunizmusnak. Hitét megtartotta, hazáját soha sem feledte érdekeinket képviselte. Férfiként állta a kínzásokat, támadásokat. Isten nyugosztalja!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!