Orbán és az alapjövedelem

2017. március 10. 08:29

A Nemzeti Alapjövedelem bevezetésével egy időben a politikai elit a legkedvesebb játékszerét, az újraelosztás mértéke és arányai feletti diszponálás lehetőségét veszítené el.

2017. március 10. 08:29
Herényi Károly
Népszava

„A ki fog dolgozni, ha ingyen pénzt kap kérdés egy sajátos, tudat alatti énkép kivetülése. Ez azt jelenti virágnyelven, hogy én ugyan biztosan nem. Aki kimondja, az nem ezt akarja üzenni, de minden ember magából indul ki, és feltételezi, hogy mások is hasonlóképpen gondolkodnak. Ebben a mondatban ott rejlik az ítélkezés titkolt vágya is. Ha nincs jó és rossz, nincs szorgalmas és lusta, akkor én minek alapján leszek a jó emberek közé sorolható?

A leggyakoribb a cigányok miatti felháborodás, akik hozzávetőleg a lakosság tíz százalékát teszik ki. Miközben a keresztény Európa bástyájának hirdetjük magunkat, ezzel az egymillió magyar, születését és emberi mivoltát tekintve egyenértékű polgárral mit kívánunk kezdeni? A keresztény erkölcsöket hangoztatva hagyjuk őket éhen veszni? Megfagyni? Esetleg a Dunába, Tiszába lőjük őket, hogy gazdagítsuk a cigánygyilkosságok elkövetőinek repertoárját? Nem kellene taníttatni, képezni a cigány magyarokat? De nem a mi rájuk erőltetett normáink, hanem az ő közösségi és kulturális normáik szerint? Nem azon kellene munkálkodnunk, hogy saját, identitásukat vállaló, a közösségük számára mintát adó és példaként szolgáló értelmiségük legyen?

Persze érthető az ellenkezés a politika és a miniszterelnök részéről. A Nemzeti Alapjövedelem bevezetésével egy időben a politikai elit a legkedvesebb játékszerét, az újraelosztás mértéke és arányai feletti diszponálás lehetőségét veszítené el. Ha alanyi jogon jön a járandóság minden hónapban, akkor min is fognak drága pénzen - évi ezermilliárd forinton, ennyit emészt fel működése évente - az országgyűlésben vitázni a képviselők?

A Nemzeti Alapjövedelem ideája ma egyetlen Magyarországon fungáló közgazdasági iskola tanai közé sem fér be. A közgazdász társadalom zöme, egyetértve a politikai elit többségével, primitív hülyeségnek tartja. Lehet, hogy az is. De álljon végre elő valaki olyan közgazdasági vagy szociális elemeket tartalmazó politikai programmal, amely a négymillió szegény sorban élő magyarral szemben a másik hatmilliónak megadja a cselekvő szolidaritás lehetőségét, és nehéz helyzetükön belátható időn belül, érezhető módon segít. Egyetlen párt programjában sem rejtőznek ilyen megoldások. Talán azért, mert a négymillió szegénynek nullával egyenlő az érdekérvényesítő képessége. Pedig ők is embernek születtek. Az emberi méltósághoz, aminek nem része a fagy- és éhhalál, nekik is az egykori alkotmányban rögzített joguk van. Vagy csak volt?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 178 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kurbitalis
2017. március 12. 14:57
Ennek a gazember szadesz-ügynök hazaárulónak még van pofája előbújni?!
Vén Csataló
2017. március 12. 01:21
Úgy látszik ez a herényi alak nem hallotta a mondást, hogy a kommunizmussal az a baj, hogy előbb-utóbb elfogy a mások pénze.
Senye Péter
2017. március 11. 16:46
A kereszténység és marxizmus egy ponton találkozik: "Aki nem akar dolgozni, ne is egyék" (2Thess. 3,10).
Burmin
2017. március 11. 12:59
Jaj karcsika, hogy megy a bogyóüzlet hájájemmónikával. Rég hallottuk ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!