Lakáspiaci helyzetkép év elején

2017. február 13. 07:20

Ahhoz, hogy megállítsuk a szakképzett fiatalok kivándorlását, a jövedelmeket kell rendezni és a lakhatási problémák megoldását kell középpontba állítani

2017. február 13. 07:20
Mádi László
Magyar Idők

„Miért nőttek ennyire a lakásárak? Három ok miatt: megdrágult a munkaerő (de még a korábbinál drágábban sem könnyű elegendő, megfelelő szakmai végzettségű és előéletű építőipari munkást találni), s a megnövekedett keresletet az építési telkek és építőanyagok piaca gyorsan le is reagálta (felmentek az árak), miközben az az ingyen pénz (csok), logikájából adódóan, szintén árfelhajtó hatást gyakorolt a piacra.

Amellett azonban, hogy látványos pezsgés indult be, nem feledkezhetünk el a problémákról, kockázatokról sem. Bármilyen látványos is volt az új lakások építését támogató állami ösztönzőrendszer (ne feledjük az átmenetileg öt százalékra csökkentett áfa kínálatserkentő hatását sem, amit szakmai indokok miatt időben ki lehetne bővíteni), de a fővárosban a lakbérek, a használt és az új lakások árai is megugrottak. Így a fiatalok lakhatási lehetősége ugyan könnyebbedett, de korántsem annyira, mint azt korábban vártuk. Vidéken, különösen a falvakban pedig továbbra sincsenek jól érzékelhető kedvező változások. Ahhoz viszont, hogy megállítsuk a szakképzett fiatalok kivándorlását, a jövedelmeket kell rendezni és a lakhatási problémák megoldását kell középpontba állítani. Kétségkívül előre léptünk mindkét területen, de további ösztönzőkre, finomításokra van szükség ahhoz, hogy elmondhassuk: sikerült hosszú távon is biztató tendenciává alakítani a folyamatokat, s elkezdődött a fiataljaink visszaáramlása a fejlődő, számukra is komoly perspektívát nyújtó hazájukba.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pinter68
2017. február 13. 14:16
"...és a lakhatási problémák megoldását kell középpontba állítani." Kiváló ötlet! Pl. az olimpiára szánt pénzekből lehetne megfizethető árú bérlakásokat is építeni. Mégpedig nem is keveset! Valószínűleg, akkor is ellopnák a pénz jelentős részét, de ami utána marad legalább valóban hasznára lenne az országnak! Rövid és hosszútávon egyaránt.
noMores
2017. február 13. 11:51
Annyira, de annyira kibaszottul nem tudjátok, hogy hogy működik a gazdaság! A fiatalok nem azért vándorolnak ki, mert olyan szépen kormányoztok, hanem mert a környezetükből lett elegük, és abból, hogy nincs rendes oktatás, kórházba pedig meghalni járnak az emberek. Vagy rengeteg pénz kell, és akkor lesz magániskola, magánklinika. Ami a fideszeseknek jár közpénzjellegét elvesztett milliárdokból. Ha nem lopnátok, basszátokmeg, már fényévekkel előrébb tartana ez a nemzeti mázas, begyepesedett, korrupt ország! Ja, és a fiatalok nem Moszkvába mennek, akikkel ti újabban óriási haverok vagytok...
BőröndÖdön
2017. február 13. 11:07
Mádi nertársat a Párt már egyszer félre állította...
madarasi.abel
2017. február 13. 09:22
Azért mennek fel a lakásárak, mert az igazi menekült német és holland nyugdíjasok nem győznek ideköltözni, veszik maguknak a putrikat. Ha így mennek tovább a dolgok, a kormány elgondolkozhatna azon, hogy bérlakásokat építtet az ideköltöző nyugati nyugdíjasoknak. Öröm az ürömben, hogy a hollandoknál ugyanezen ok miatt lefele mennek az árak, így a kiszédelgett gyerekeinknek egy kicsit könnyebb lesz új életet kezdeni a rohadó nyugaton.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!