Egy olimpiai aláírásgyűjtő naplója

2017. február 23. 20:16

Számtalan olyan kommentet kaptunk járókelőktől, hogy ő támogatja a kezdeményezést, és nagyon szívesen aláírna, de vagy a közszférában dolgozik, vagy fél, hogy az adatai nyilvántartásba kerülnek.

2017. február 23. 20:16
Császár Simon Gergely
Reflektor

„A harmadik, és egyben talán legérdekesebb és leglesúlytóbb tanulsága az elmúlt harminc napnak a lakosságban uralkodó közhangulat megismerése. Számtalan olyan kommentet kaptunk járókelőktől, hogy ő támogatja a kezdeményezést, és nagyon szívesen aláírna, de vagy a közszférában dolgozik, vagy fél, hogy a neve és az adatai nyilvántartásba kerülnek, ez pedig az ő vagy a családja állásába, egzisztenciájába kerülhet. A második legtöbbet hangoztatott félelem pedig az volt, hogy úgyis lesz valami machináció a számokkal: a választási bizottság túl sokat talál érvénytelennek, vagy megemelik a szükséges aláírásszámot, vagy egyszerűen nem írják ki a népszavazást, ha összejön a kellő aláírás. Az elmúlt 6 év kormányzási stílusa és attitüdje kitermelt egy olyan választói rétegeit, akik gondolkodásának az alapbeállítása, hogy úgyis elcsalják, machinálják, befolyásolják az eredményt az érdekeik szerint, vagy pedig retorzió éri azokat, akik kinyilvánítják a véleményüket vagy élnek az állampolgári jogaikkal. Ez egyrészt sokat elmond az orbáni rendszerről - rengeteg döntésükkel alapot szolgáltattak erre a félelemre. Nagyrészt pedig nem a támogatás, csupán a retorzióktól való megalapozott vagy megalapozatlan félelem az, ami pozícióban tartja őket. Ez kombinálva a fent bemutatott autoriter demokráciafelfogással igencsak sötét képet fest le a társadalomról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bonzo
2017. február 25. 07:34
Mi van a jobbikkal? Nagy a csend. Nem kapunk egy kis TV interjút Stumpf úrtól gabi cicával? Zazi közvélemény kutatás eredményei nem hír?
moloy
2017. február 24. 19:18
Én is aláírtam volna, de a szomszédom figyelmeztetett, hogy elveszik a nyugdíjamat. Ezt a póstás mondta neki, amikor hozta a nyugdíjat.
stabilitás
2017. február 24. 11:52
Na, káromkodtam egy cifrát! Istenem, add, hogy tényleg féljenek és kussoljanak már végre!
Biivisz
2017. február 24. 10:33
Kedves Momentum(osok)! Nem írtam nektek alá, mert abba a kisebbségbe (ha igaz?) tartozom, amelyik szeretett volna (rossz ezt még leírni is így, múlt időben) olimpiát Budapesten 2024-ben. (Őszintén szólva nekem még a fidesz korrupciója is belefért volna. Ők legalább úgy csinálják, hogy „jut is, marad is” *, nem úgy, mint a ballibek, akik amint hatalomra jutnak, lerabolják az országot, mint a sáskák. Egyébként az is vicces, hogy aki a korrupció miatt nem akar olimpiát az abban hisz, hogy a fidesz hatalmon is marad 2024-ig. [*lásd pl. Matolcsy: Kisíbolt néhány milliárdot az MNB-ből az alapítványaiba, de közben 100 milliárdos nagyságrendű nyereséget produkál. Amekkora korábban – Matolcsy előtt – a vesztesége volt az MNB-nek.]) Ugye azt tudjátok, hogy az a néhány millió, akik szerették volna ezt az olimpiát, most – velem együtt – titeket utál és fog is még egy darabig. De nagyon! Képesek voltatok beáldozni az olimpiát, csak azért, hogy sütögethessétek a politikai pecsenyéteket. Persze, értem én: a többi politikai szereplő is önös érdekei miatt hátrált ki az ügyből, de azért – lássuk be – ebben a történetben alapvetően ti vagytok a hunyók. Nehéz lenne ezt másként kommunikálni. Kicsit olyanok vagytok, mint a hülye szurkoló, aki meztelenül berohan a pályára, hogy néhány másodpercig rá fókuszáljon a figyelem, de közben tönkrevágja a meccset. És ezt az sem menti, hogy akadt – nem kevés – további „szurkoló”, aki csatlakozott hozzátok. Az viszont kifejezetten rontja a képet, hogy mindezt „előre megfontolt szándékkal” tettétek. Finoman fogalmazva: önzés. Kicsit durvábban: rohadékság. Ugye tudjátok azt is, hogy mostantól minden politikai szereplőnek az az érdeke, hogy levegőnek nézzenek benneteket. Az ellenzék esetében ez nyilvánvaló, de még a fidesznek is (erre utal a kommunikációjuk is: nem titeket hibáztatnak, hanem az ellenzéket): „Nehogy már úgy nézzen, ki, hogy néhány fiatal meg tudott szívatni minket”. S miután olyan, hogy „független sajtó” nem létezik, ez vár rátok a nyilvánosságban is. Az volna a kérésem tehát – ha tényleg igaz, hogy „csak azt szerettétek volna, hogy a nép mondhassa el a véleményét” –, legyetek szívesek elkezdeni aláírásokat gyűjteni a 2028-as (vagy későbbi) olimpiáról szóló népszavazáshoz – már csak becsületből is. Lehetőleg országosat. (Abból is lehetne látni, mit akarnak a Budapestiek.) Ezzel egyrészt visszanyerhetnétek az arcotokat az olimpiapártiak előtt, másrészt továbbra is benne maradhatnátok a közbeszédben, ami jelenleg – rajtatok kívül – senkinek nem érdeke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!