A vám a szegények adója

2017. február 13. 08:02

Végső soron pont a legszegényebbek járnak a legrosszabbul a magas vámok miatt.

2017. február 13. 08:02
Bárdits Panka
Közért

„Míg a protekcionista gazdaságpolitikával egyes csoportok jól járhatnak, addig mások rosszabbul. Például ha magas vámokkal korlátozzuk a külföldről beáramló olcsó élelmiszert, azzal egyrészt védjük a hazai termelőket, másrészt a hazai vásárlóknak a vámok miatt többet kell fizetniük a külföldről behozott termékekért.

Kérdés, hogy mennyivel többet, és hogy pontosan kik és mennyire járnak ezzel jól vagy rosszul. Akik támogatják a protekcionista gazdaságpolitikát, gyakran azzal érvelnek, hogy bár csak egy kis csoport jár jól (példánkban a termelők), de ők nagyon. A vámok alkalmazása miatti költségek pedig olyan sok emberen oszlanak szét, hogy egyesével igazából meg sem érzik. Három közgazdász amerikai adatokat vizsgálva viszont arra jutott, hogy a veszteségek nem egyenlően oszlanak el a társadalom tagjai között. Végső soron pont a legszegényebbek járnak a legrosszabbul a magas vámok miatt. (...)

Tehát a gazdagok jövedelmének kisebb százaléka megy el a vámokra. Ha mindenki pontosan ugyanazokat a dolgokat fogyasztaná, csak a szegények kevesebbet, a gazdagok többet, akkor mindenkinek a jövedelmének azonos százalékát vinnék el a vámterhek. A különbséget azért látjuk, mert azokon a terméktípusokon magasak jellemzően a vámok, amik a szegényebbek költéseinek nagyobb részét teszik ki (mint például az élelmiszereken), míg luxustermékeken sokszor alacsonyabbak. Egy példát kiragadva: egy olcsó hátizsákon, amit a beiskolázáskor minden szülőnek meg kell vennie 17%-os a vám, míg az inkább a gazdagok szórakozására jellemző síléceken egyáltalán nincs.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2017. február 13. 17:12
Eddig úgy hallottam, hogy az infláció a szegények adója. Így okosodunk napról-napra.
Peter8811
2017. február 13. 13:02
Demszky Gabi bácsi, Bokros Lalyos bácsi meg a szegények vámszedője.
krakken96
2017. február 13. 11:32
jah,csak szegények között is vannak külömbségek. van az aki jobbat akar és elküldi a gyerekét iskolába és van az olyan szegény aki napról napra él,egy gyerekkel több vagy kevesebb nem igazán számit neki.az utóbbiakat nem szabad támogatni mert az abszolút szegénység nem hogy csökkenni nem fog hanem még nő is.A világban nagyobb a szegénység mint 60 éve volt és ez egyebek mellett a szegény déliféltekeiek megtizszereződésének köszönhető.valóban, egy részük jobban él. de a szegénység mindig gyorsabban nő mint a gazdaság.
Berecskereki
2017. február 13. 10:21
Kérdés: Miért kell félrevezetni az olvasót? A Mandiner csúsztat, mert a szemlézésben nem hozta: "A szerzőknek rendelkezésére álltak adatai arról, hogy mely termékekre mekkora vámot vetnek ki az USA-ban és hogy az emberek mire költik a pénzüket." Ebből eredően az írás megállapításai az USA-ra vonatkoznak. Magyarországon a síléc nem ÁFA mentes, a 27 %-os kulcs alá tartozik. Az Általános Fogyasztási Adó nem vám. Ennyit a szemlézés rész hitelességéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!