Árkok az uszodában

2017. január 09. 07:14

Vasárnap óta – Bienerth Gusztáv személyében – új elnöke van a Magyar Úszószövetségnek, és ezzel hivatalosan is véget ért egy 23 éve tartó korszak, amelyet Gyárfás Tamás neve fémjelzett.

2017. január 09. 07:14
Szilágyi Richárd
Magyar Nemzet

Gyárfás Tamás vélhetően eltaktikázta magát. Nem kicsit, nagyon. Ha a sportágba áramló pénzeket (vagy legalább azok nagyobb részét) valóban a sportágra és azok szereplőire fordítja, vélhetően ma is ő lenne a szövetség elnöke. De ahogy korábban az olimpiai bajnok Czene Attila fogalmazott, a hazai úszósportban úgy osztogatták a (köz)pénzt, mintha az a szövetség kegye és adománya lenne. A volt államtitkár arról is beszélt, hogy szakmai helyett »másféle szempontok« érvényesültek.

A tegnapi elnökválasztás valódi tétje az, sikerülhet-e ezeket a szempontokat ismét megfeleltetni a sportág érdekeinek. Mert az már hetekkel korábban egyértelművé vált, hogy Bienerth Gusztáv lesz az elnök. Akkor, amikor először Szabó Tünde sportállamtitkár, majd a »lázadó« Hosszú–Shane-páros is letette a garast a turizmusért felelős kormánybiztos mellett. Mindenesetre, ha valakinek így sem lett volna elég egyértelmű, hogy a másik két pályázónak csak a biodíszlet szerepét szánják, az elmúlt napokban – már-már a sportszerűség határát súrolva – sorban álltak ki a kormány és a Fidesz képviselői Bienerth megválasztásáért. A legfőbb támogató Orbán Viktor volt, aki pénteken találkozott a 2024-es magyarországi olimpiai pályázat alelnökeként is tevékenykedő menedzserrel. A miniszterelnök egyébként a Bienerthtel való találkozó napján – micsoda véletlen – Gyárfást is fogadta az Országházban. Orbán a hírek szerint »nagyra értékelte Gyárfás Tamásnak az elmúlt két évtizedben a magyar úszósport érdekében a kormánnyal összhangban végzett munkáját«. Az mindenesetre a kiváló taktikai érzékkel megáldott kormányfőtől is igazi bravúr, hogy úgy sikerült selyemzsinórt kötnie Gyárfás nyakára, hogy az ne legyen túl szoros, vagyis ne veszélyeztesse a presztízsberuházásként megálmodott vizes világbajnokság megrendezését.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. január 09. 14:23
"...úgy sikerült selyemzsinórt kötnie Gyárfás nyakára, hogy az ne legyen túl szoros, vagyis ne veszélyeztesse a presztízsberuházásként megálmodott vizes világbajnokság megrendezését." És ez a Simicska-csicska "Magyar" Nemzet szemében bűn, súlyos bűn.
Mich
2017. január 09. 13:07
G.Lali, simicsicskák, MN, náci-mosdatók = hiteltelenek
Zokni
2017. január 09. 12:40
Úgy mocskos ez az egész, ahogy van. Csak azt nem tudom, minek kellett ebbe Katinkának beszállnia.
Berecskereki
2017. január 09. 10:28
Amit kihagyott a szerző. „Decemberben benyújtotta az elnökségnek a lemondását Gyárfás. Onnantól azon dolgozott, hogy nehogy Bienerth Gusztáv (61) legyen az új elnök, helyette a fideszes MTK-elnök Deutsch Tamást (50) szerette volna, de végül talán egy paktum miatt visszakozott, Deutsch jelezte, hogy nem lenne úszóelnök, s a kormány a turizmusért felelős kormánybiztos Bienerth mellett foglalt állást. Bienerth mellett Tóth István és Hornyák Viktor a másik két elnökjelölt, de ők el sem jutottak a szavazásig, mert a közgyűlés nem fogadta el a jelölésüket. Csak az volt a kérdés, sikerül-e Gyárfás eredeti terve, tehát eredménytelen lesz-e a szavazás...” http://www.blikk.hu/sport/egyeni/a-gyarfas-paktumnak-hala-bienerth-gusztav-lett-az-uj-uszoelnok/mqqbl53?utm Az elnököt nem a kormány és nem a civilek választják, hanem az úszóklubok küldöttei. Korábban nyílt, most titkos szavazással. A választás pedig kétfordulós volt és a második fordulóban választották meg Bienerth Gusztávot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!