A posta állta a sarat a karácsonyi csomagrohamban

2017. január 16. 09:17

A fentiek alapján kijelenthető, hogy nincs olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez. Interjú.

2017. január 16. 09:17
Majláth Zsolt
Origo

A nemzetközi küldeményforgalomban állandó jelenség, hogy az alacsony postázási költséget vagy ingyenes szállítást jelző webáruházak jellemzően nem csomagként postázzák a küldeményeket, hanem nemzetközi közönséges vagy ajánlott levélként. Az alacsony vagy ingyenes postázási költség mögött tehát nem egy magas értékű csomagszolgáltatás áll, és ezzel nincsenek tisztában az ügyfelek. A nemzetközi ajánlott vagy közönséges küldeményekhez nem társul részletes nyomkövetés és kézbesítési időgarancia sem.

Azok a szállítási információk, amelyeket a címzettek a webáruházak oldalain elérnek, nem tényleges információk, csupán a feladó előrejelzései becslések alapján, így nem is nevezhetőek nyomonkövetési információknak. A nemzetközi ajánlott vagy közönséges levélként feladott árutartalmú küldemények átfutási ideje jelentős mértékben függ több tényezőtől is: a feladó aktuális árukészletétől, ezek feladási ciklusaitól, a felvételt végző nemzetközi posta átfutási idejétől, a szállítást végző légitársaság aktuális kapacitásaitól és tranzitidejétől, a beérkezést követő esetleges vámkezelési feladatoktól és a Magyar Posta kézbesítési teljesítményétől is.

A fentiek alapján kijelenthető, hogy nincs olyan karácsonyi csomag, amely ne érkezett volna meg a címzetthez. (Külföldről érkező küldemények esetében természetesen ez akkor érvényes, ha egyáltalán már beérkezett az országba.) A Magyar Posta annak érdekében, hogy minden csomag ott lehessen a karácsonyfa alatt, még december 24-én is kézbesített.

Jelen pillanatban a postai csomaglogisztikában semmiféle csúszás, torlódás nincsen.

Az említett, csomagként viselkedő levéltermékek vonatkozásában azonban ki kell jelenteni, hogy ezen küldemények esetében a teljes nemzetközi kereskedelmi láncban komoly fennakadások történtek az év utolsó másfél hónapjában. Az átfutási időkre hatásuk volt az egyes légitársaságoknál lezajlott, többnapos sztrájkoknak is. A nemzetközi légi szállításban karácsony előtt és még most is jelentős küldeménymennyiség tapasztalható, amely torlódásokat okoz az egyes, köztük európai tranzitreptereken.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. január 16. 18:04
Az origo gyakorlatilag folyamatosan tolja a fizetett cikkeket. Ahogy a többi portál is.
Tyrker
2017. január 16. 13:31
Na. mi az. az Origo is felcsapott kamuhírportálnak?
Harangláb
2017. január 16. 13:21
...Több, mint egy hónapig utazott a csomagom Németországba...Gratula!!! :(
Poszata
2017. január 16. 12:56
Egyébként meg: A Magyar Posta leszerepelt, mert inkompetens alakok irányítják. Ebből nem pártpolitikát kéne csinálni, hanem kivágni a Majláth féléket a francba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!