Indokolatlan a vészharangkongatás

2016. december 06. 14:53

Túl sok a csont ebben a húsban. Vagyis olyan RMDSZ-listákat támogat látatlanban a Fidesz, amelyeken korrupt személyek találhatók.

2016. december 06. 14:53
Tőkés László
Krónika

– Hogyan tekint az anyaországi kormánypárt és az RMDSZ közötti, egyre szorosabb együttműködésre – vagy más szóval a Fidesz színeváltozására, ahogy a napokban megfogalmazta valaki egy székelyudvarhelyi fórumon?

– Nagymértékben azonosulok a Kövér László székelyudvarhelyi választási fórumán felvetődött kifogásokkal és kritikákkal. Ezen túlmenően önmagában fontosnak tartom, hogy a Fidesz megtalálja a modus vivendit az RMDSZ-szel, amely mégiscsak egyetlen képviselője az erdélyi magyarságnak a román parlamentben. Ezzel nem is volna baj, nekem a melléállás és az együttműködés módjával szemben van kifogásom. Először is nem felel meg a valóságnak az, hogy veszélyben forog a magyar képviselet Románia parlamentjében.

– Köztudott, hogy az alternatív küszöb garantálja az RMDSZ bejutását. Ön szerint nem áll fenn a reális veszélye annak, hogy jelentősen meggyengül a romániai magyarság parlamenti képviselete, ha a szövetség nem lépi át az ötszázalékos küszöböt?

– A lex UDMR már az előző választási ciklusban is érvényesült a 6-3-as bejutási aránnyal, a mostani listás rendszerben pedig újabb lex UDMR született, amely szerint ha négy megyében elérik a húsz százalékot, akkor mindenképpen bejut az RMDSZ a parlamentbe. Tehát nincs veszélyben a romániai magyarság parlamenti képviselete. Ráadásul a képviselet fontosságának a túlhangsúlyozása azért is furcsa – végveszélyről, sorsfordító választásról beszélnek –, mivel az RMDSZ a bukaresti kormányban leghosszabb ideig részt vevő vagy kormányközelben politizáló párt Romániában.

Mivel eddig is ott voltak, ugyan bizony mit csináltak az elmúlt évtizedek során? Ez a vészharangkongatás ilyen szempontból egyáltalán nem indokolt, csupán merő választási kommunikációs technika. A következő kifogásom pedig az, hogy túl sok a csont ebben a húsban. Vagyis olyan RMDSZ-listákat támogat látatlanban a Fidesz, amelyeken olyan korrupt személyek találhatók, mint Biró Rozália, Szabó Ödön. Ezen túlmenően Verestóy Attila egyszerűen elárulta a magyar autonómiát, ugyanakkor ott van Márton Árpád, aki őskövülete a parlamentnek, és a Székelyföld képviselőjeként semmi hasznosat nem tett a nemzeti önrendelkezés ügyében. Biró Zsolt MPP-elnök pedig spágavezérként bevallottan nem a magyar ügyek képviseletére, hanem az anyagi előnyök megszerzésére törekszik Bukarestben.

Tehát fonák dolognak tartom, hogy egyáltalán Kövér László házelnök Verestóy Attila társaságában mutatkozik a Székelyföldön, Nagyváradon pedig Biró Rozália és Szabó Ödön oldalán kampányol, akik épp a magyar államot lopták meg, amikor a nagyváradi Ady-központnak a Széchenyi-terven nyert pályázati pénzét elorozták. Emiatt ma már sem az Ady-központ nincs, sem a 320 millió forint, amellyel a magyar állam támogatta ezt a nemes ügyet.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalard
2016. december 07. 09:52
Tisztelt Tőkés László, ön emberileg magasan kiemelkedik az erdélyi és magyarországi politikának nevezett posványból, ahol a politikusok, párttól függetlenül, úgy hazudnak, mintha olvasnák, a tegnapi kijelentésüket ma szemrebbenés nélkül tagadják meg, és mondják az ellenkezőjét! Lásd a Fidesz-Kdnp pálfordulását, akik korábban az erdélyi nemzeti oldalt támogatták, most pedig arra vetemednek, hogy szemenszedett hazugságokat is dörögjenek, hogy mindenki hallja azért, hogy az erdélyi nemzetáruló és -rontó, románbarát bandát az erdélyi magyarság megszavazza. A keresztény-demokrata Semjén Zsolt attól sem riadt vissza a tegnap, hogy szemrebbenés nélkül azt állítsa, hogy ha nem lesz meg az 5 %, a nemzetárulóink nem jutnak be a parlamentbe, hogy a zsírunkon hízzanak még 4 évig, és mi ennek semmi hasznát se lássuk, csak annyit, hogy a román állam gazemberségei, zászló- és magyar felirat-üldözései ugyanolyan ütemben folynak, mint eddig. Semjén Zsolt nem hallott az rmdsz-nek a román barátai által magyarellenes tevékenységért hálából ajándékba adott alternatív bejutási küszöbről? Dehogynem hallott! Csak hazudni méltóztatott az rmdsz-es barátai érdekében. Méltóztatott beállni az rmdsz-es agymosók közé! Ő a keresztény...
illiberator
2016. december 07. 08:21
A velejéig korrupt amerikai liberál-cionisták által, a kelet-közép EU kormányok gyengítésére indított indított korrupciós-mantrára most (jelentős fáziskésessel) rácuppant Tőkés is. Pont akkor, amikor az USÁ-ban is megbukott a manipulációs píszí gépezet. Ennyire naiv ez a Tőkés, vagy csak most akarja eladni megtépázott erkölcsi tekintélyének a maradékát is? Akármi is az ok; az eredmény ugyanaz: az erdélyi magyarság képviseletének gyengítése!
komondor
2016. december 07. 08:15
Hogy van a nejed Laci?!
Szúnyog
2016. december 06. 23:23
Nagyon nem mindegy, hogy az UDMR (RMDSZ) bejut, vagy kap pár kisebbségi alamizsna helyet. Most nincs igaza Tőkésnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!