Ők koccintanának augusztus 30-án?

2016. december 05. 17:12

Enyhén szólva is túlzás, amit Bukarest leművel a magyar külügyminiszter december elsejével kapcsolatos rendelete miatt.

2016. december 05. 17:12
Rostás Szabolcs
Krónika

„És itt nem is arról van szó, hogy bárki elvitatná Románia, a románok ahhoz fűződő jogát, hogy megünnepeljék december elsejét Bukarestben, Csíkszeredában, Kolozsváron vagy az ország budapesti nagykövetségén. Ahhoz viszont nagyfokú intoleranciára van szükség bárki részéről, hogy elvárja, miszerint ezen a napon a magyarok jó nagyokat mosolyogva eldiskuráljanak román testvéreikkel a történelem tanulságairól, a jószomszédi kapcsolatokról és egyebekről. Ugyan elmenne-e koccintani valamelyik román politikus vagy diplomata a bukaresti magyar nagykövetségre vagy a kolozsvári főkonzulátusra, ha ott éppen a második bécsi döntés évfordulójának tiszteletére rendeznek fogadást augusztus 30-án? A válasz egyértelműen – és magától értetődően! – nemleges.

Aki ezen kifogást keres, az nem akarja megérteni mások történelmi érzékenységét, és rossz úton keresi a román–magyar megbékélés módozatait. Aki azt állítja, hogy az effajta gesztusokkal és koccintásokkal a magyar érdekeket igyekezett képviselni – mint például Kelemen Atilla és Verestóy Attila 2002-ben a budapesti Kempinski Hotelben Medgyessy Péter és Adrian Năstase oldalán vagy Szász Jenő hét évvel később a Cotroceni-palotában –, az egyszerűen félrebeszél, és hülyének nézi az embereket. Akárcsak a román külügyminisztérium, amely most úgy beszél egy ország értékei és a nemzeti jelképek iránti tiszteletről, mintha ezeket az értékeket és jelképeket éppenséggel nem a román hatóságok taposnák sárba, amikor a magyar közösségről van szó.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2016. december 05. 22:08
Nekem is a bécsi döntés jutott eszembe. Az illető szerintem tök részeg volt, tehát nem kell annyira komolyan venni - de egy kicsit igen. Ami a magyar előzmányt illeti: nem csak ebben az ügyben, máskor is egyre jobban a sarkunkra kéne állni, mert a gyengét felfalják. A merjünk kicsik lenni maszopi politikájával egyszer s mindenkorra szakítani kell!
hetedik
2016. december 05. 21:43
Napra pontosan 100 éve vonultak be a magyar huszárok bukarestbe a központi hatalmak oldalán!erre miért nem koccintunk legalább mi magyarok,,,,????
Szúnyog
2016. december 05. 20:06
Tökéletes írás. Csak a leművel elől tűnjön már el az a le.
Dénia
2016. december 05. 18:43
Egy kicsit mást értenek a románok a nemzeti értékek alatt, amit másoknak tiszteletben kéne tartani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!