A Fidesz kész a baloldali törzsbázist is megszerezni

2016. december 14. 17:43

A nyugdíjasok és alacsony jövedelműek nélkül a baloldali-liberális ellenzék végképp beszorul az eleve nem túl széles középosztályba, ahonnan választást nyerni nem lehet.

2016. december 14. 17:43
Reiner Roland
24.hu

Az Origo-Lokál-Ripost-Tények-888-Magyar Idők együttesen olyan párhuzamos valóságot tudnak kialakítani, ami csekély értelmiségi tiltakozás és méltatlankodás mellett stabilan eléri azokat a választókat, akikre a Fidesznek szüksége van. Ez a médiabirodalom tartja meg a nem-kritikus Fidesz-tábort, ami a győzelem első feltétele.

Ami az ellenzéket illeti, valójában korántsem lett kétpólusú a magyar belpolitika, csupán arról van szó, hogy a bal- és jobboldali ellenzéket másképp támadja a kormány. A Jobbikkal való hangos csörte mellett a baloldalt nem direkt, hanem szavazóin keresztül közvetlenül gyengíti. A minimálbér-emelés és a nyugdíjasoknak járó plusz 10 ezer forintos utalvány a baloldal még leginkább megmaradó bázisát célozza. A nyugdíjasok és alacsony jövedelműek nélkül a baloldali-liberális ellenzék végképp beszorul az eleve nem túl széles középosztályba, ahonnan választást nyerni nem lehet.

Vona Gábor támadása viszont elsősorban nem is a Jobbik szavazóinak szól, hanem a Fidesz saját táborának. Vona és a Jobbik hiteltelenítésének célja, hogy ne legyen átjárás a Fidesz felől a Jobbik felé – a másodlagos preferenciák lezáruljanak. A Jobbikot hazaárulózni vagy Vona Gábort homoszexualitással vádolni alapvetően éppen abban a konzervatív-autoriter körben működhet, akik a kvótanépszavazás célcsoportjai és nemmel szavazói is voltak.

Ha ez a két taktika sikeres lesz, úgy nem egyszerűen szavazókat vesz el a Fidesz a Jobbiktól és a baloldaltól is, de közben döntően épp olyan választókat tud megnyerni, akik potenciálisan átszavaznának a másik ellenzéki formációra, akkor, ha abban látják a kormánypárt esélyes kihívóját. A néppárti Jobbik-szavazó és az értelmiségi-középosztálybeli baloldali-liberális választó ugyanakkor sokkal kevésbé hajlandó ilyen jellegű átszavazásra, csak belőlük nem fog egységes szavazói tömb kialakulni. Hasonlóképp: az a kiábránduló, egykori polgári Fidesz-szavazó, akinek sok a kvótakampány, nem tetszik a média központi irányítása, a folyamatos karaktergyilkosság, ami bárkivel szemben bevethető, vélhetően nem fog magának pártot találni sem a Jobbikban, sem a baloldali pártokban – legalább is ennek most nem látni jelét.

A választásokig tartó szűk másfél év azonban még sok idő: az Erzsébet-utalványos káosz például egészen biztosan csökkenti az intézkedések hatékonyságát, ráadásul a nyugdíjasok hagyományosan jobban kitartanak a baloldal, különösen az MSZP mellett. Ez a mostani akció fontos figyelmeztetés arra, hogy a Fidesz kész a baloldali törzsbázist is megszerezni – ha a baloldali-liberális pártok nem foglalkoznak velük, nem politizálnak feléjük, akkor könnyen elveszíthetik őket. A másik nagy rizikót pedig a polgári-konzervatív szavazók jelentik: annak ellenére, hogy a »kiábrándult Fidesz-szavazó« az egyik állandó toposza a tábor bővítésére vágyó ellenzéki pártoknak, mozgalmaknak, talán soha korábban nem volt ennyire egyértelmű, hogy ez a szavazói csoport mennyire magára van hagyva. Egy ilyen párt elindulásának ugyanakkor igen komoly gátja, hogy a dominánsan baloldali-ellenzéki térfélen aligha találnának szövetségesre és a Jobbik meglévő radikalizmusa is inkább taszító számukra. Ezzel együtt is, a legnagyobb légüres tér itt van, ami a Fidesz jelenlegi politikai irányvonalával és az egyelőre kizárólag baloldali-balliberális jellegű mozgalmak, pártok megjelenésével csak nőni fog.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2016. december 15. 08:19
Más, fideSZDSZ MAFFIA hírek: „Ahogy az már a bevezetőből is sejthető, a polgári/nemzeti/keresztény értékrendet képviselő aggódó fideszeseknek nem fontos ez a kérdés. Vagy fontos, de nem zavarja őket. Vagy fontos, és még érdekükben is áll, mert megfogadták a jó tanácsot. Máskülönben milyen egyéb okkal magyaráznánk, hogy egy polgári/nemzeti/keresztény politikus hazája szolgálata helyett multinacionális óriáscégek intézményesített gyarmatosításához asszisztáljon?!” http://alfahir.hu/egy_polgarinemzetikereszteny_politikus_miert_asszisztal_a_multik_gyarmatositasahoz ------- „Mészáros László Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő egy 63 négyzetméteres lakást bérelhet 2012 óta 68 ezer forintért, holott a hasonló méretű lakások a környéken 150 és 200 ezer forint közti összegbe kerülnek havonta. Görgényi Máté (Fidesz-KDNP) képviselő esete már titokzatosabb, neki a nagymamája kapott bérleti jogot egy 104 négyzetméteres lakásra havi 108 ezerért (piaci ár: 300-400 ezer), igaz, az említett nagymama sosem lakott ott, az ingatlanban a politikus él családjával. Szabó József, Ferencváros jegyzője 70 négyzetméteres lakásban lakik és 80 ezret fizet, Veres László, az előző ciklus fideszes képviselője és az önkormányzati lap felelős szerkesztője pedig meg is vásárolhatott egy értékbecslő által 20 millióra értékelt ingatlant - 9,6 millióért. Az alpolgármester, Formanek Gyula lánya 72 négyzetméteres lakást vett meg 8,7 millióért, a környéken az ilyen méretű ingatlanok egyébként 30-40 milliót érnek. A Magyar Nemzet megkereste Bácskai János fideszes polgármestert, aki elmondta: minden a szabályok szerint történt, nyilvános minden, és nem tartja aggályosnak, sem összeférhetetlennek, hogy a Fidesz–KDNP politikusai is lakáshoz jutottak, még akkor sem, ha a díjak a valós piaci áraktól elmaradnak.” http://alfahir.hu/ferencvarosban_is_aron_alul_szorjak_maguknak_az_onkormanyzati_lakasokat_a_fideszesek
Mich
2016. december 14. 21:55
Először azt hittem, hogy a náci Mirkóczi mondja ezt, aztán látom, hogy a libsibolsi Reiner... De hát, ebben a (fideszező) vonatkozásban is, egykutya... ...aztán a libsibolsi 'hírcsinálás' náci-mosdatásba torkollik... Cuki.
Agnieszka
2016. december 14. 21:53
Milyen káosz van az Erzsébet utalványokkal? A cikkíró álmodozik, behív egy linket, ahol káosznak nyoma sincs. Hogy nemcsak az öregségi nyugdíjasok kapják? A többi mind un. nyugdíjszerű ellátás.
krakken96
2016. december 14. 20:13
ez valami propagandista?egyáltalán nem tűnik objektivnek.a balosok szimplán töketlenek,a Jobbik elég sokat változott legalábbis a felszinen viszont a preferenciák befagyni látszanak,még elválik hogy feltudnák-e robbantani a balos tábort.viszont azt elképzelhetetlennek tartom hogy aki már kétszer ellenük szavazott,most ne igy tegyen.legjobb esetben is 2 milliót kapnak,a fidesz a status quoban,a minden a régiben érdekelt.Korrupcióval nem kampányolhatnak de megcélozzák a 3 milliót migránstémával.próbálják csak, szimplán baromság.a Jobbik viszont jól csinálja hogy megismerteti magát a balos szavazokkal de ez nem elég,valamilyen botránnyal be kéne vinni a kegyelemdöfést úgy hogy ne legyen idejük új balos pártoz alapitani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!