2016 legnagyobb átverése: Trump milliárdosokból álló kormánnyal tenné naggyá Amerikát

2016. december 23. 13:53

Nem csak annyiról van szó, hogy vajon ezek a dúsgazdag urak tényleg tudják-e és akarják-e az átlagember érdekeit képviselni.

2016. december 23. 13:53
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

Hogy ezek a bankárok hogyan lesznek képesek az amerikai polgárok érdekeit képviselni, azt elképzelni sem tudjuk. Az egyik Goldman Sachs-es alak, Steven Mnuchin, akiből Trump most pénzügyminisztert csinál, például »jelzálog-királyként« híresült el, amiért a válság idején veszteséges ingatlan-jelzálogokat vásárolt meg, és utána pedig családok ezreit rakta utcára, a megkaparintott otthonokból pedig jó pénzt csinált. A kereskedelmi tárca élére az a Wilbur Ross kerül, aki magánbefektetőként úgy tett szert milliárdokra, hogy veszteséges vállalatokat vásárolt meg, olvasztott egybe, rúgta ki a dolgozók nagyrészét, majd az így nyereségessé változtatott cégeket szép profitért eladta. Ilyen emberekkel a csapatban teljes hiteltelenné válik Trump kampányígérete, miszerint megvédi az amerikai dolgozókat, és visszahozza az olcsóbb feltételeket kínáló országokba költöztetett munkahelyeket is.

De arról is szó van, hogy az új tisztviselők esetében komoly összeférhetetlenség áll fenn a kormányzati szerepük és üzleti érdekeik között. Ennek talán legjobb példája az egyik legfajsúlyosabb pozícióba, vagyis a külügyminiszteribe kinevezett Rex Tillerson. Tillerson a világ legnagyobb kőolajvállalatának, az ExxonMobilnak a vezetője. Az üzletember legendásan jó viszonyban áll Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, aki 2013-ban a Barátság Rendjével tüntette ki őt. Ez már önmagában is problémás, hiszen ahogy az amerikai republikánusok egyik legnagyobb tiszteletben álló szenátora, a külpolitika területén is érintett John McCain rámutatott, amikor valaki „egy hentestől kap barátsági kitüntetést”, akkor ott valami gond van.

De Putyin és Tillerson barátságának nem a közös hobbik, hanem a kemény üzleti érdekek ágyaznak meg. A kitüntetés elnyerése előtt ugyanis az Exxon hatalmas kőolaj-kitermelési ügyletet kötött Oroszországgal, amely azonban nem léphetett életbe a Krím megszállása miatt bevezetett szankciók miatt. Januártól azonban egy olyan külügyminiszter dönthet az Oroszországgal szembeni szankciókról, akinek dollármilliós érdeke, hogy ezek a szankciók megszűnjenek. És bármit is gondolunk az amerikai külpolitika ezen intézkedéséről, az egészen fura, hogy a döntésben nem a közérdek vagy az államérdek, hanem a miniszter személyes üzleti érdekei a mérvadók. Ha létezik összeférhetetlenség, akkor ez az.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. december 25. 17:05
És ez? Szenzáció? Újdonság? Itt meg Horn, Medgyessy, Gyurcsány és Bajnai alakított milliárdosokból kormányt (igaz nem azzal a céllal, hogy naggyá tegyék Magyarországot).
Gregorius
2016. december 25. 17:05
Várjuk ki az első száz napot, azután sok minden kiderül. Az biztos, hogy óriásvállalatoknak (pl. Exxon) illetve nagybankok vezetőinek, cégeik miatt saját, kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszere van és ma még kétséges az, hogy ezt mennyire tudja felülírni az államérdek. ( Trumpot látva, a nem megfelelőket kirúgja, persze ha tudja..)
gyurma
2016. december 24. 20:59
"De arról is szó van, hogy az új tisztviselők esetében komoly összeférhetetlenség áll fenn a kormányzati szerepük és üzleti érdekeik között." Eddig is volt erre példa az USA-ban,akkor miért nem emelted fel a szavad "bátor lovag"?
Text adósság
2016. december 24. 19:52
De biztos lesz meleg is a kormányban, vagy ahogy köznyelv HIV titeket buzi is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!