François Fillon − a konzervatív nyugodt erő?

2016. december 05. 16:48

A régi polgárságra és a vidéki hagyományokra támaszkodó konzervatív Franciaországot megtestesítő Fillon megérti a francia szavazók legfontosabb aggodalmait.

2016. december 05. 16:48
Molnár Gergő
Danube Institute

„François Fillon négy hét alatt két – a francia politikát évtizedekig domináló – riválisával számolt le, és vált december 27-én a jobbközép beállítottságú francia republikánus párt első számú elnökjelöltjévé, és ezzel egyenes előtte az út az elnöki szék felé – írja Christine Ockrent a Washinton Post november 30-i cikkében.

Fillon a párton belüli szavazáson egy magabiztos 66,5%-os győzelemmel lépett tovább, azonban az általános választásokon már háromszor ennyi – különböző ideológiai, politikai és kulturális beállítottságú – szavazót kell meggyőznie rátermettségéről. A legnagyobb valószínűséggel a szélsőjobboldal jól ismert arcával, Marine Le Pen-nel fog komolyabb versenyt folytatni.

A régi polgárságra és a vidéki hagyományokra támaszkodó konzervatív Franciaországot megtestesítő Fillon láthatóan remekül megérti a francia szavazók legfontosabb aggodalmait. Eddigi pályafutása során konzisztens politikát folytatott, hirdette az identitás és az értékek fontosságát, elítélte az iszlamizmust, a multikulturalizmus elleni fellépése pedig racionális alapokon áll: az egyes állampolgárok származástól és vallástól független, azonos alapelveknek való megfelelési kötelezettségét vallja. Ezzel szemben Le Pen rasszista élű megjegyzései már nem olyan hatásosak, a jelenlegi felmérések szerint Fillon legyőzné a Nemzeti Front jelöltjét, ha a választást most tartanák.

Le Pen, ezen a fronton hátrányba kerülve, áttért Fillon gazdasági és szociális politikáinak támadására. Ezzel komoly hatásokat érhet el a munkásosztálynál, a tanároknál és a közszolgáknál, akik a szélsőjobboldal táborát támogathatják.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2016. december 05. 18:31
Ő is ki akarja fogni a szelet a radikálisok vitorlájából, mint Kurz tette Ausztriában.
Akitlosz
2016. december 05. 17:19
"és ezzel egyenes előtte az út az elnöki szék felé" Egyenes? Akkor a választás már felesleges is? Nem okos dolog előre inni a gall kakas székére.
Akitlosz
2016. december 05. 17:17
"François Fillon − a konzervatív nyugodt erő?" Dehogy! Internacionalista balos ő. Mégis mit akar konzerválni? Hát a francia társadalmat a tömeges betelepítéssel biztosan nem. A vallást? A muzulmán hit terjedésével azt biztosan nem. Az EU-t? Hát azt meg még csak nem is lenne érdemes konzerválni, annyira rosszul működik, úgyhogy azt sem. Szóval ezek a Fillon, Merkel, Juncker féle politikusok csak papíron konzervatívok, a valóságban a tényleges politikájuk egyáltalán nem konzervatív. A közvéleménykutatási adatok szerint Fillon a bal oldal jelöltje lesz a francia elnökválasztáson a második fordulóban. Le Pen lesz a konzervatív jobb oldali jelölt várhatóan.
Antigoné
2016. december 05. 17:01
Igazán nem érte meg a fáradságot szemlézni ezt a cikket: a leírtakkal már mindenki tisztában van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!