Lekopott a törökméz

2016. december 15. 10:44

Úgy tűnik, az Európiai Unió egy része nem érti, hogy olyan csatába kezdett Törökországgal, amit most nem tud megnyerni.

2016. december 15. 10:44
László Dávid
Magyar Nemzet

Úgy tűnik, az Európiai Unió egy része nem érti, hogy olyan csatába kezdett Törökországgal, amit most nem tud megnyerni. Legalábbis nehéz elképzelni, mi volt az Európai Parlament célja, amikor november végén olyan állásfoglalást szavazott meg, amelyben az egyébként is egy helyben toporgó török csatlakozási tárgyalások befagyasztását javasolta. Rá akart ijeszteni Recep Tayyip Erdoganra? A puccskísérlet után következő megtorló akciók enyhülését remélte? Az eredményeket mindenesetre látjuk. A török elnök dörgedelmesen ismét a migránsok Európára szabadításával fenyegetőzött, az ellenzéki, kurdbarát Népi Demokratikus Pártnak feldúlták az irodáit, és már alig maradt tíz olyan képviselője, aki ellen ne folyna valamilyen eljárás, a Riporterek Határok Nélkül legfrissebb jelentése szerint pedig a Törökországban letartóztatott újságírók száma meredeken emelkedik.

És hogy végül ki ijesztett meg kit? Az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ma kezdődő csúcstalálkozóján a török csatlakozási tárgyalások befagyasztása nem lesz napirenden. Az ülést előkészítő Általános Ügyek Tanácsa ugyanis – Ausztria tiltakozásával – lesöpörte az Európai Parlament javaslatát az asztalról. Mi több, egyetértettek abban, hogy a legfőbb együttműködési területeken, mint amilyen például a migráció, a terrorizmus elleni harc, az energetika és a kereskedelem, mélyíteni kell a kapcsolatokat. Inukba szállt volna a bátorságuk? Reméljük, igen, hiszen van mitől félniük. Lehet húzogatni Erdogan bajuszát, csak kérdés, mikor unja meg, és játssza ki az aduját, a márciusban kötött migránsalku felmondását. Persze jó lenne azt hinni, hogy az unió valójában okosan taktikázott. Hiszen a tárgyalások befagyasztásának korántsem a csatlakozás a tétje, a realitások talaján járva kizárt, hogy Törökország a közeljövőben tagja legyen az EU-nak. Hagytuk, hogy az európai parlamenti javaslat »elvigye a balhét«, hogy aztán végül fű alatt minden maradjon a régiben. A kecske is jóllakott – megnyugtatták a demokratikus értékekre oly érzékeny európai közvéleményt – és a káposzta is megmaradt: a migránsalku nem került veszélybe. Cserébe a törökök morgolódása igazán nem nagy ár.

Csakhogy az EU nemcsak rossz időpontot, de rossz stratégiát is választott a harchoz, mikor összekötötte a migráció, az uniós csatlakozás és az emberi jogok kérdését. Amíg Törökország egymaga több menekültet fogad be, mint az összes uniós tagállam együttvéve, amíg minden hónapban terroristák robbantanak az országban, és amíg az EU képtelen megvédeni saját külső határait, és teljes mértékben Törökországra van utalva a migránsáradat megfékezésében, addig a kioktató bírálatok aligha találnak megértő fülekre. Sőt inkább csak ártanak. Minél erősebben ütik Erdogant Európában, annál népszerűbb lesz Törökországban, és annál hangosabban követelhet egyenlő bánásmódot és újabb milliárdokat.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Martell 2
2016. december 15. 12:28
Ez egy hülyeség, a törökök csak erőszakból értenek. Nem könyörögni kell nekik és lefizetni őket. Meg kell őket fenyíteni, ha nem állítják le az inváziót, jönnek ellenük a gazdasági szankciók, amúgy már rég kiérdemelték volna, a migránsok Európára szabadítása és a terrorszervezetek támogatása miatt.
NemSzűrt
2016. december 15. 11:53
"Inukba szállt volna a bátorságuk? Reméljük, igen, hiszen van mitől félniük. Lehet húzogatni Erdogan bajuszát, csak kérdés, mikor unja meg, és játssza ki az aduját, a márciusban kötött migránsalku felmondását. " A szerző igazán naív. A brüsszeli vezetés nyíltan és deklaráltan a tömeges illegális migráció legálissá tételén dolgozik. Ebben a kontextusban a Törökországgal kötött paktum legjobb esetben is csupán egy a logisztikai megállapodásnak tekinthető. A liberális elitnek nem érdeke, hogy a kulcsállamokban tartandó választások előtt meginduljon egy újabb hullám, ezért a paktumot csak azután fogják látványosan felrúgni, miután a szavazók a voksukkal megerősítették status quot.
Senye Péter
2016. december 15. 11:42
Kezd az EU nem számítani.
Antigoné
2016. december 15. 10:51
Nagyon igaz. Erdogan nem olyan karakter, aki könnyen megijed egy kis európai ejnyebejnyétől, ellenkezőleg: annál inkább ellenáll és tovább építi diktatórikus rendszerét. Ez nem tetszik,de tény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!