Ideológia és boldogság: boldogabbak a konzervatívok?

2016. december 05. 10:14

Az elégedettséggel és boldogsággal foglalkozó kutatások eredményei egyhangúan kijelentik: a konzervatív emberek boldogabbak, mint a liberálisok.

2016. december 05. 10:14
Demeter András
Mindset Pszichológia

„A két ideológia egyik alapvető különbsége, hogy miként értelmezi a világ jelenlegi helyzetét. Hagyományosan a liberális értékrendhez kapcsolható progresszív gondolkodás a fejlődést támogatja. Ebből adódóan nem tehet mást, mint a problémákra fókuszál, míg a konzervatív nézetrendszer a már létező értékek és rend védelméért áll ki.

Milyen hatással van tehát ez az általános közérzetre és az élettel való elégedettségre? Tényleg boldogabbak a konzervatívok? Az elégedettséggel és boldogsággal foglalkozó kutatások eredményei egyhangúan kijelentik: a konzervatív emberek boldogabbak, mint a liberálisok. 

Az eredmények értelmezése érdekes forgatókönyveket tár az érdeklődők elé. Az egyik legelterjedtebb magyarázat, miszerint a konzervatív emberek egyfajta ideológiai ütközőrendszerrel bírnak, amely megóvja őket a világ nem kívánatos dolgainak – mint a társadalmi egyenlőtlenségek – észlelésétől. Ezen ütközőrendszer pszichológiai működését a jobboldali-konzervatív emberekre jellemző rendszerigazolási igény és a magas szociális dominancia orientáció tartja fenn. Ez azt jelenti, hogy míg a konzervatív emberek gondolkodásmódjában ezeket a jelenségeket viszonylag könnyen lehet racionalizálni, addig a liberális ideológia és hiedelemrendszer erre kevésbé képes. Különösen igaz ez azokra az európai országokra, ahol a meritokratikus felfogás kevésbé beágyazott, mint például az Egyesült Államokban, és így a társadalmi különbségek észlelése csökkenti a szubjektív jóllét-érzést, főleg a liberális felfogású emberek körében.

Egy másik elmélet szerint a boldogság és elégedettség jelenléte azért jellemzőbb a konzervatív emberekre, mert magánéletükben hangsúlyosabb szerepet kapnak olyan tradicionális elemek, mint a család, a házasság és a vallás, amelyek protektív tényezők, és kéz a kézben járnak a boldogsággal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalom
2016. december 05. 22:24
Miért tűntek el hirtelen a beírások?
kaltran
2016. december 05. 22:01
Voltam liberális - ám most konzervatív vagyok. Igaz, kellett ehhez 65 év. S mivel voltam liberális, introspekció alapján elmondhatom, a liberális egy magába csavarodott hülye. Azóta érzem jól magam - mióta konzervatív vagyok. Úgyhogy a cikk szerzőjének megállapítása pontos.
kaffogó hebrencs
2016. december 05. 14:05
Ha az embernek van családja, vallása,nemzeti identitása, boldogabb lesz, mintha érzelmi hajléktalanként élné az életét? Nahát, de meglepődtem.
Pinter68
2016. december 05. 12:09
A képet némileg árnyalja, hogy egy másik kutatás szerint, a konzervatív embereknek nagyobb a szorongásért és félelemért felelős agyterületük. Vagyis valójában nem a választott értékrendjük miatt konzervatívak, hanem a változástól való félelmük miatt lettek azzá. Ezek után felmerül a kérdés, mennyire lehet boldogabb az, aki szorongással tekint a jövőbe, mint aki várakozással?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!