Régen várt meghívó

2016. november 26. 12:58

Nem az a kérdés, hogy az Obama-adminisztráció kritikái jogosak voltak-e Orbán Viktor kormányával szemben, hanem az, hogy miért kellett ezért politikai síkon megkeseríteni a partner életét.

2016. november 26. 12:58
Zord Gábor László
Magyar Nemzet

„Mert nem az a kérdés, hogy az Obama-adminisztráció kritikái jogosak voltak-e Orbán Viktor kormányával szemben, hanem az, hogy miért kellett ezért politikai síkon megkeseríteni a partner életét egy különben gazdasági és biztonsági vonatkozásban jól működő kapcsolatrendszerben, egy számukra geopolitikailag felértékelődőben lévő térségben. A napnál is világosabb, hogy kontraproduktív hat év áll mögöttünk, amely nem mellesleg beleillik az amerikai külpolitika arrogáns, birodalmi stílusban elkövetett hibái sorába, csak a mi esetünkben a következmények szerencsére nem olyan tragikusak, mint a világ más térségeiben.

Nyugodtan hátradőlni viszont, hogy most aztán minden rendben, naivitás lenne. Trump szándékait illetően továbbra is nagy a bizonytalanság, ahogy azt sem tudjuk: az amerikai apparátus elnökváltáskor is érintetlenül maradó, többségi része ezután mire játszik majd térségünkkel kapcsolatban. Számunkra különösen fontos, hogy a megválasztott elnök korábbi jelzéseivel összhangban ne fokozódjon, hanem enyhüljön a hidegháborút idéző, katonai szembenállás Oroszországgal, amelynek szépen csendben mi is felvonulási terepévé váltunk. Ugyancsak fontos, és erre is van remény, hogy az Egyesült Államok ne egy globalista utópia erőszakos megvalósításának kísérletére pazarolja saját és szövetségesei erőforrásait, hanem egy reális, kölcsönös tiszteleten alapuló globális rend kiépítését tűzze ki célul. Amelyben – ha egy megváltozott világ keretei között is, de – újra az őt megillető helyre kerül a nemzeti szuverenitás eszméje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 255 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2016. november 28. 08:39
Hazudsz, szarházi!
kockás liliom
2016. november 27. 14:17
Korrekt cikk a kíváló Zord Gábortól.
Csacsicska Tamás
2016. november 26. 23:33
A ciki-íróban fel sem merül, hogy az amerikai külpolitikát nem mindig "játszmák" alakítják, hanem sokkal több alkalommal az elvek és szándékok. Ezért nem hinném, hogy az USA jövendő elnöke a térdére fogja ültetni a kis geci tolvajt és simogatni fogja az okos kis buksiját. Magyarország az USA számára egy jelentéktelen periféria, politikusai még ennél is inkább jelentéktelenek. Trump külpolitikáját majd sok-sok tényező határozza meg, leginkább az őt közvetlenül körülvevő republikánus politikusok elővezetésében. Márpedig Amerikában a legszélsőségesebb republikánusok is inkább liberálisok, semmit "illiberálisok" (más néven hazudozó tolvajok). Hiba lenne egy egyoldalú - kizárólag Orbán által, eléggé indiszkréten szellőztetett - telefonbeszélgetésből világraszóló szövetségeket vizionálni.
Agnieszka
2016. november 26. 18:44
Csaknem az történt, hogy MN megvilágosodott?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!