Nagyon kevesen tudják, Orbán valójában mit gondol

2016. november 20. 20:55

Előbb-utóbb eljön majd az a pont, amikor túl sok embernek lesz nyilvánvaló, hogy ez az ország már Orbán Viktoré, és változást csak ellenében lehet végrehajtani. Interjú.

2016. november 20. 20:55
Török Gábor
Alfahír

„A Rogán Antal fölé tornyosuló botrányok Orbán Viktor szerint politikai blöfftámadások, amelyek csak a miniszter pozícióját erősítik. A miniszterelnök valóban ezt gondolhatja, vagy csak rá van kényszerítve arra, hogy egységet mutasson, és megvédje Rogán Antalt?

Hogy a miniszterelnök valójában mit gondol, azt szerintem csak nagyon kevesen tudják, talán még maga Rogán Antal sem lehet biztos ebben. Én két dolgot gyanítok Orbán Viktor döntése mögött. Egyrészt a kormányfő mozgástere ebben az ügyben - bármennyire is szokatlan és furcsa ezt mondani vele kapcsolatban - korlátozott. Közjogi értelemben persze bármikor elküldhetné a miniszterét, de Rogán Antal és csapata olyan mértékben meghatározza a Fidesz és a kormány kommunikációját, hogy másfél évvel a következő választás előtt már kockázatos lenne változtatni. Másrészt az is nyilvánvaló, hogy a miniszterelnök az ilyen ügyekben mindig nagyon kiszámítható, következetes eljárást követ: külső nyomás alatt csak kivételesen súlyos, politikailag életveszélyes esetekben cselekszik. 

A kormányban nem mindenki állt ki ilyen határozottan a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter mellett. Lázár János korábban a parlamentben az aligha védhető Mengyi Roland és Farkas Flórián neve mellett említette meg Rogán nevét. De mintha a Miniszterelnökséget vezető miniszter más ügyekben is kibeszélne a táborából. Mi lehet emögött?

Ezt talán könnyebb megfejteni: Lázár János már jó ideje tudatosan törekszik arra, hogy a lojalitás követelte kereteken belül önálló arcélt, karaktert rajzoljon meg. Ennek érdekében számos esetben vert már le olyan cölöpöket, amelyek alkalmasak lehetnek arra, hogy egyszer majd azokra építkezzen. Érdemes azt is megfigyelni, hogy a korábban rendkívül sokat támadott, több esetben a média célkeresztjébe került miniszter az utóbbi időszakban mennyire más környezetben teszi a dolgát. Ma már egyértelműen Rogán Antal látszik a kormány leggyengébb láncszemének, Lázár János számára ez kifejezetten kedvező fejlemény lehet. Kettejük régóta tartó küzdelme nagy valószínűséggel eldőlt: Rogán Antal a sokasodó ügyek miatt szerintem elvesztette azt a lehetőséget, hogy valaha a párt első embere legyen, Lázár János még versenyben van.

Lázár Jánosról azt is pletykálják, hogy egyszer majd ő lehet Orbán Viktor utódja, 2018-ra akár a kihívójává is válhat a kormánypárton belül, vagy ilyen felállás elképzelhetetlen addig, amíg a Fidesz vezére vissza nem vonul önmagától?

Meggyőződésem, hogy Orbán Viktor csak akkor fog visszavonulni, ha erre a választók rákényszerítik. Vagy egy választási vereséggel, vagy egy olyan parlamenti helyzet előállításával, amelyben a legtöbb mandátummal bíró, de abszolút többséggel nem rendelkező Fidesz kénytelen koalíciót kötni valamelyik mai riválisával - akinek biztosan az lenne az első követelése, hogy a miniszterelnököt ne Orbán Viktornak hívják. Mindaddig, amíg ez nem következik be, addig elképzelhetetlennek tartom, hogy a Fideszen belül bárki felvesse az utódlás kérdését.

Amikor azonban eljutunk idáig, akkor egy teljesen új helyzet áll elő: egy pillanat alatt nyilvánvaló lesz majd mindenkinek, hogy hol húzódnak a párton belüli frontok, és kik éreznek magukban ambíciót a vezetéshez. Nem kétséges, hogy Lázár János szeretne eljutni eddig a pontig, a kérdés csak az, hogy időközben nem esik-e ki a versenyből, mint oly' sokan az elmúlt években. Esélytelennek semmiképpen nem nevezném. Sőt, ha ma következne be ez a helyzet, feltehetően neki lenne a legtöbb esélye a Fidesz vezetésére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Timur Link
2016. november 21. 15:50
Senki nem tudja? Ez után, nem kellene mégis kitalálni, hogy mit fog tenni!
nyugalom
2016. november 21. 14:04
Miért is kellene leváltani a min.elnököt? Kik tudnák jobban irányítani az országot? Mi rosszat tett ez a kormány az országnak? Tudomásom szerint az összes libsi, komcsi mind élvezi a rezsicsökkentést, a jobb létet stb.! Miért is nő a Fidesz támogatottsága?
Kanóc
2016. november 21. 11:17
Érdekes, hogy Töröknek eszébe sem jut az a verzió, hogy tulajdonképpen a média keveri a szart bukott politikusok mögött álló gazdasági erők megbízásából, akik évek óta házalnak a "maffiakormány", "offshore-lovagok országa", most meg a "helikopterezős Tóni" c. politikai termékekkel. Bár igazából nincs is ebben semmi érdekes, Török is csak megdolgozik a fizetéséért.
ördöngös pepecselés
2016. november 21. 09:19
"Hogy a miniszterelnök valójában mit gondol, azt szerintem csak nagyon kevesen tudják" vs. "Meggyőződésem, hogy Orbán Viktor csak akkor fog visszavonulni, ha erre a választók rákényszerítik." nos nekem az a meggyőződésem hogy TG egy alkalmatlan és tudálékos ellemző aki azt hiszi hogy ő belelát Orbán fejébe pedig dehogy, még a hátsójáig se ér az ágaskodása Orbán annyira sikeres hogy nem a TG féle árokások kívánsága szerint fog megbukni hanem a többség sajnálatára egyszer kiöregszik, de nem kell aggódni mert jóelőre gondoskodik megfelelő utódokról, elég ha Lázárra gondolunk. Rogán se lehet rossz ha az alkalmatlan oldal ennyire támadja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!