Trump győzelmének legfontosabb tanulságai magyar szempontból

2016. november 10. 13:45

Egy jól megszervezett, jól kitalált, új jelöltek és a szavazók valódi bevonásával olyan szereplő kerülhet elő, aki minden várakozást felborítva tud hatni a politikára – és akár győzni is.

2016. november 10. 13:45
Reiner Roland
24.hu

Egy jól megszervezett, jól kitalált, új jelöltek és a szavazók valódi bevonásával olyan szereplő kerülhet elő, aki minden várakozást felborítva tud hatni a politikára – és akár győzni is. Természetesen az amerikai és a magyar párthelyzet ebből a szempontból alapvetően tér el, és jól látjuk, hogy a hazai baloldali, liberális pártok már az indulás feltételein is össze tudnak veszni. Egy olyan rendszer, ami minél inkább a szavazókra bízza a döntést, jobb eredményt tud hozni, mintha a pártok vezetői akarják kijelölni, kit tartanak alkalmas jelöltnek.

Másrészt a tegnapi eredmény azért is okozott ilyen nagy meglepetést, mert a közvélemény-kutatások túlnyomó többsége alapvetően egyetértett abban, hogy Hillary Clinton messze esélyesebb jelölt – lényegében csak a »kötelező eredményt” kell hoznia a győzelemért. Az első adatokból úgy tűnik, hogy bizonyos választói csoportok preferenciáját és aktivitását nem sikerült jól mérni és ez különösen a billegő államokban – amelyek megnyerése döntő – Trump javára fordította a helyzetet. Egyelőre kérdéses, hogy mekkora hatása volt annak, hogy Hillary Clinton győzelme szinte borítékolható volt, míg Trump egy bizonytalan, némiképp vállalhatatlan jelöltnek volt beállítva, ezért sokan úgy érezhették, hogy jobb, ha eltitkolják választásukat. Az ilyen mérési hiba Magyarországon sem ismeretlen – a 2002-es választás előtti felmérések a Fidesz győzelmét jósolták, ám a pártpreferenciájukat titkoló szavazók között a baloldalnak volt tartaléka, így végül az MSZP lényegesen jobban szerepelt. (...)

Harmadrészt érdemes látni, hogy a kampány végére felerősödő »két rossz jelölt közötti választás« retorika valójában Trumpot segítette. A korai mérések során Hillary Clinton két évtizedes politikai tapasztalata kevéssé vitatott tény volt, ahogy az is, hogy Trump teljességgel kiszámíthatatlan. Természetesen Clinton követett el hibákat külügyminisztersége alatt, és talán kevésbé tudott lelkesítő lenni, mint Barack Obama korábban, tőle alapvetően stabilitás volt várható. A »két rossz jelölt« állítás azonban elmossa ezeket a tapasztalatból, politikai múltból, következetességből fakadó előnyöket és egy szintre helyezi a két jelöltet. Ezt a stratégiát előszeretettel alkalmazza a Fidesz is – a korrupciós vádakkal úgy próbál küzdeni, hogy más politikai szereplőkről hasonlókat fogalmaz meg, így aztán a szavazók számára folyamatosan tűnik el a különbség.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
horst_wessel
2016. november 18. 09:49
Ha jól értem, akkor Rainer úr a Magyar ügyvéd által propagált nulladik fordulót preferálja. Óvatosságra inteném. A héten a Baló műsorában elhangzott, hogy internetes szavazással 1 millió szavazót akarnak elérni úgy, hogy független szervezetek jelölhetnek. Gondolom a Józan ész pártja, az Együtt és a Párbeszéd és hasonlók lesznek elsősorban a jelölő szervezetek, a DK és az MSZP ebben valszeg nem fog részt venni. 1 milliós internetes szavazást csak legyengített appal lehet megcsinálni, rengeteg lesz a csalás. Egy ember vagy egy robot akárhányszor is szavazhat az interneten komoly autentikáció nélkül. Az email cím nem az, az ip cím nem az, a süti nem az. H.Árpád médiája le fog nullázni egy komolytalan szavazást.
drkovax
2016. november 10. 20:03
"a Fidesz is – a korrupciós vádakkal úgy próbál küzdeni, hogy más politikai szereplőkről hasonlókat fogalmaz meg, így aztán a szavazók számára folyamatosan tűnik el a különbség" Csak ne tűnjön el az a különbség ! 58%->53%->85%->75% Vagyis, ha "eltűnne a különbség" akkor az csak a ballibnek lenne előnyös ...
Senye Péter
2016. november 10. 17:47
Volt és van jó néhány problémája az amerikaiaknak, amit az eddigi elit hajlamos volt külpolitikai síkon levezetni. Trump azt adta értésére a választóknak, hogy otthon kell rendet teremteni. Nem kell jól megtervezett reklámhadjáratra gondolni.
pollip
2016. november 10. 16:19
2002-ben a Fidesz kapta a legtöbb szavazatot. Az mszp-szdsz külön indult, de együtt többet kaptak. Ne reménykedjen, Mo-on nem tud a ballib oldal felépíteni egy ilyen politikán kívüli embert, mint Trump. Azért nem fogják tudni, mert külön-külön is hiteltelenek, hát még együtt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!