Hanyatlóban a Republikánus Párt?

2016. november 04. 11:29

A Republikánus Párt a 2016-os választási év alatt egyre távolabb sodródott alapvető elveitől.

2016. november 04. 11:29
Molnár Gergő
Danube Institute

„Egyik utolsó rádiós beszédében Ronald Reagan figyelmeztetett a demagógokra, akik készen állnak kereskedelmi háborút üzenni akár szövetségeseiknek, ezzel pedig meggyengíteni a nemzeti gazdaságot, és veszélyeztetni a nemzeti, valamint nemzetközi békét, miközben az Egyesült Államok zászlaját lengetik. Ezzel szemben Donald Trump éles kritikával illeti a szabadkereskedelmi övezetek létrehozására vonatkozó tervezeteket, illetve a már megkötött megállapodásokat. »Mégis hogyan egyeztethető össze ez a republikánus szellemiséggel?« – teszi fel a kérdést Brett Stephens a Washington Postban.

A második világháborút követő republikánus külpolitikai stratégia meghatározásában mérföldkövet jelentett 1947-ben Arthur Vandenberg, a Szenátus Külkapcsolati Bizottságának ülésvezetői tisztségét betöltő republikánus politikus és Harry Truman demokrata elnök egyetértése a görög és török kormányok szovjet agresszióval szembeni megsegítésében. Ez az esemény fémjelezte a GOP elfordulását az izolacionizmustól az internacionalizmus felé, melyet azóta hat republikánus elnök követett rendületlenül. Mind elfogadták a robusztus katonai szövetségesi rendszerek szükségességét, illetve a Szovjetunió megállítását, visszaszorítását. Ez a lassan hét évtizedes meggyőződés látszik felbomlani, amikor Newt Ginrich nyilvánosan megkérdőjelezi a NATO-tag Észtország esetleges orosz agresszió miatti megvédését, illetve amikor az alternatív jobboldal egyenesen támadás alá veszi a globalizmust.

A kultúra és a polgári alapelvek tiszteletét, és a politikusok jellemét tekintve egy egész kort jellemez általános hanyatlással. A konzervatív szakirodalom évtizedeken keresztül boncolgatta a demokratikus intézmények megőrzése érdekében létfontosságú személyes jellemeket. A William J. Bennett által írt »The Book of Virtues« és a »The Death of Outrage: Bill Clinton and the Assault on American Ideals« is ideális példája ennek a kritikus vonulatnak. Az alapgondolat egyértelmű: az ország vezetőinek jellemvonásai jellemzik az országot is. Stephens felteszi a kérdést: hogyan jutott el a Republikánus Párt addig az emberig, aki Twitteren és televíziós beszédekben személyes támadásokat intéz mindenki ellen, aki valaha bírálta őt?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
krakken96
2016. november 04. 13:03
elvek?!45 ben az érdekük kivánta hogy ne vonuljanak vissza és összehasonlithatatlanul jobb pozicióban voltak,főleg amig volt atommonopólium,Amerika ténylegesen hegemón volt egy pár évig,mit is mondtam arról hogy az érdekek alakitják az elveket?!ha fekete szavazó kell,rasszistázzunk!ha rasszista kell hombrezzunk!ha nő, erősitsük meg benne azt a hitet hogy minden baja a nemiszervéből fakad.Mindenkinek azt amit hallani akar.
apagyi
2016. november 04. 13:02
Nekik az az alapvetô elv,ha a republikánusok is demokraták lesznek...és vajon hová korcsosult el a demokrata párt egy ilyen korrupt,hazug elnököt állítanak ki amire nem volt még példa....
madarasi.abel
2016. november 04. 12:27
Az elvek csak hátráltatják a markáns, cselekvőképes vezetőket.
KannibálTatárÚr
2016. november 04. 12:14
Ha Amerika hanyatlóbanvan, akkor a republikánusok is. Trump ezen akar változtatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!