Digitalizáció és készpénz

2016. november 20. 09:26

Az előrelépés és az innováció kulcsa az, hogyan lehet a munkafolyamatokat és az életünket online felületre vinni és digitalizálni.

2016. november 20. 09:26
Mádi László
Magyar Idők

„A digitalizáció a globalizmussal karöltve diktálja ma a világ gazdasági fejlődését. Az előrelépés és az innováció kulcsa az, hogyan lehet a munkafolyamatokat és az életünket online felületre vinni és digitalizálni. (...)

A bankkártya ugyan a készpénzhez képest egy modernebb fizetőeszköz, ám mára már számtalan vetélytársa akadt. A PayPal, az Alipay, az Apple, az Amazon, a Google és még számtalan kis startup és nagy világcég dolgozik azon, hogy megtalálja azt a piaci rést és azt a nélkülözhetetlen szerepet, amely révén üzletfeleket és profitot generálhat magának. Támadják is a készpénzt a marketingbüdzséjük dollármilliárdjaival, miközben a bankjegyeket nem védi senki, hiszen a jegybankok – melyek a »termékek« gazdái – nem tehetik ezt, nem reklámozhatnak. De ma már a bankokat, a kártyatársaságokat (Mastercard, Visa) és a hagyományos elszámolási rendszereket, azok üzemeltetőit is össztűz alá vették. (...)

A készpénzes tranzakciók elleni egyik legfőbb vád az, hogy a fekete- és a szürkegazdaság melegágyai. Ebben van is némi igazság, bár van két érv, amelyek azonban a készpénz védelmében önmagukban is igen nyomósak. Az egyik az emberjogi: nevezetesen mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy anonim legyen egy vásárlásnál. Magyarul ne kelljen megadnia személyes adatait, elérhetőségét. A másik pedig szociális: az eldugott falvak lakói és az idős emberek számára a készpénz az egyedüli, s általuk könnyen kezelhető megszokott fizetési eszköz. Ha kötelezővé tennénk a készpénz-helyettesítő technológiák használatát, akkor az mindezek miatt komoly szociális problémákat szülne, társadalmi feszültségeket gerjesztene.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
avmanster
2016. november 20. 22:46
... és a legfontosabb: nem beszélünk hülyeségeket ingatlanadókról és más fantazmagóriákról. :)
békalepcse
2016. november 20. 17:42
Ki ez a digihülye? Alapvető fizikai osmeretek hiányában igen bátran okoskodik. Digitális létünk annyira ingatag lábon állnak, hogy rángatózó idegsokkot kapna, ha megismerné az igazságot. Egy közepes napkitörés telitalálata is a XVI. századba lőné vissza egész civilizációnkat! Ekkora barmokat hogy a picsába visel el a környezetük?
quiet
2016. november 20. 12:00
Az alapvető probléma nincs érintve, nem jól látja. A dollármilliókat azért költik a készpénz megszüntetésére, mert a kártya-bankszámla-fizetés stb mind pénzbe kerül, ráadásul feltételekhez kötött. Ha pl a munkabér esetét nézzük, akkor a készpénz egy olyan ellenértéke az elvégzett munkának, ami 100 százalékban a munkavégző rendelkezése alatt marad. Ha bankszámla-átutalásra kötelezik, akkor FELTÉTELEKHEZ KÖTIK, hogy az elvégzett munka ellenértékét megkapja, ráadásul nem is 100 százalékban kapja meg (ugye a mínusz a banki kezelési költségek ) a szerződésben megállapított összeget. És manapság már KÖTELEZIK az embert a munkáltatók a bankszámla használatára ( másképp nem alkalmazzák, nem hajlandók kp-ben fizetni. Tehát a munkavállaló fizeti a kialkudott munkabére terhére a bankot, kötelező jelleggel. Ahelyett, hogy a munkáltató fizetné, ha nem akar készpénzben fizetni, hiszen ő köteles elvileg a száz százalék munkabért odaadni. Súlyos munkajogi probléma, amit mindenki bagatellizál, vagy nem is ért.
Szúnyog
2016. november 20. 11:37
Nem fogom az életemet online felületre vinni. Nyasgem! (Amúgy az hogyan nézne ki?)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!