Trump győzött, de azért túlzás ezt a demokrácia diadalának nevezni

2016. november 10. 21:51

Nem lehet a demokrácia sikerére utalgatni egy olyan választás kapcsán, ahol végül nem az nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta. Clintonra közel 300 ezerrel többen voksoltak, mint Trumpra.

2016. november 10. 21:51
Kiss Brigi
Kettős Mérce

„»Gratulálok! Micsoda remek hírek. A demokrácia még mindig él« - üzente Orbán Viktor a Facebookon, miután egyértelművé vált: Donald Trump nyerte az amerikai elnökválasztást.

Orbán Viktornak ebben saját maga szerint sincs igaza.  Orbán és a Fidesz vezetői a demokráciát gyakran emelgetik úgy, mint a többség uralmát. Függetlenül attól, igazuk van-e ebben a kérdésben, most nem beszélhetünk erről, hiszen Trump győzelmét nem a szavazatok többsége hozta el.

Trump kétségtelenül győzött az amerikai játékszabályok szerint, ezt Clinton is elismerte, gratulált is republikánus ellenfelének. De nem lehet a demokrácia sikerére utalgatni egy olyan választás kapcsán, ahol végül nem az nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta. Mert hogy ne felejtsük el: Hillary Clintonra közel 300 ezerrel többen voksoltak a még mindig nem végleges adatok szerint, mint Trumpra.

Mindez azonban mit sem számít, hiszen más országokkal szemben, amelyekben elnököt vagy államfőt jellemezően közvetlenül választanak, és így valóban az nyer, aki a többség támogatottságát bírja, az USA-ban elektori rendszer működik, ami minden, csak nem arányos. 

A demokraták ráadásul nem is először szívnak emiatt: legutóbb a 2000-es elnökválasztáson úgy nyert a republikánus George W. Bush, hogy ellenfele, a demokrata Al Gore több mint félmillió vokssal többet gyűjtött be.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2016. november 11. 20:54
Leányom! Én a helyedben nem lennék büszke arra,hogy az ostoba libsik módszerével átverni próbálod a magyar nagyérdeműt. Azt kell feltételeznem, szándékosan akarod félrevezetni az olvasót azzal,hogy bamba firkász módjára elhallgatod az amerikai választás lényegét az ELEKTORI rendszert! Hű maradtál a "Kettős Mérce" hagyományaihoz. A hazug félretájékoztatáshoz, a Jámborizmushoz. Ez neked miért jó?????
Hunyadi Mátyás
2016. november 11. 13:40
Akkor Kiss Brigi változtassa meg az amerikai választási rendszert.
mary
2016. november 11. 12:56
Miértn kell ezzel már napok óta foglalkozni, teszek rá magasról hogy mi történik a földi paradicsomban, hogy a vén bohóc vagy a vén boszorka nyer.Egy biztos hogy a választók jól pofán csapták az egész liberális brancsot.Lehet tüntetni rikácsolni, de a válaszási eredményen ez nem változtat.
Agnieszka
2016. november 11. 12:03
Nevetséges ez kettős mérce Brigivel együtt. Tényleg kettős, neki minden, másnak semmi. Ezzel a logikával kár a magyar népszavazást támadni, mert ott a politikailag aktívak, vagyis a választók max. 70%-ának a 60%-a egy irányban szavazott. Aki soha nem szavaz, azt rég kizárnám a választásra jogosultak közül. Kár rájuk pazarolni a papírt meg az adminisztráció költségét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!