Kecskére a káposztát?

2016. november 03. 07:29

Biztos nem volt egyszerű olyan indokokat keresni, amelyek alátámasztják, vajon miért lenne jó helyen Budapesten az európai bankfelügyelet.

2016. november 03. 07:29
Hajdú Péter
Magyar Nemzet

Nem ismerjük ugyan a pályázati anyagot, amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter egy minapi interjúban emlegetett, de biztos nem volt egyszerű olyan indokokat keresni, amelyek alátámasztják, vajon miért lenne jó helyen Budapesten az európai bankfelügyelet. Talán az sem véletlen, hogy az intézmény eddig Londonban találta meg a helyét, amely Európa, de talán a világ legnagyobb pénzügyi központja. Logikus, hogy a felügyelet odaköltözik, ahol magas szintű a pénzügyi kultúra, és ahol sok nagy tőkét kezelő bank, biztosítótársaság tevékenykedik, nem pedig fordítva. Vagyis úgy tűnik, mintha fordítva ülnénk a lovon: Varga érvelése szerint ugyanis majd az ideköltöző bankfelügyeletet követik a vezető pénzintézetek.

Ha sem az elmúlt 25 év felügyeleti munkája, sem a rendelkezésre álló pénzügyi infrastruktúra nem indokolja az ideköltözést, akkor vajon mi? Különösen nehéz Budapest mellett szóló érveket találni, ha figyelembe vesszük az Európai Központi Bank legutóbbi megnyilatkozását. A szervezet elnöke, Mario Draghi néhány hete közölte Udo Bullmann európai parlamenti képviselő kérdésére írt válaszlevelében, hogy több szempontból is vizsgálják a jegybanki alapítványok működését. 2014 óta vizsgálják, jogszerű-e, hogy az alapítványok állampapírba fektetik vagyonuk egy részét. Ugyanis az állam jegybank általi támogatását tiltják az uniós jogszabályok. Az elnök azt sem zárta ki, hogy emiatt kötelezettségszegési eljárást kezdeményeznek hazánk ellen. Azokról a 270 milliárd forintból létrehozott alapítványokról van szó, amelyeket a gyengén muzsikáló pénzügyi felügyeletet is magába olvasztó Magyar Nemzeti Bank alapított. Utóbbi így már 2013 óta felel a hazai bankrendszerért. (Az alapítványokba pumpált hatalmas összeg egyébként a cserben hagyott devizahitelesek terheinek enyhítését is szolgálhatta volna, de Matolcsy György jegybankelnök fontosabbnak tartotta közgazdasági eszméinek terjesztésére fordítani a teljes magyar felsőoktatás költségvetését meghaladó összeget.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blondiner
2016. november 03. 11:58
Imádom a minden területen otthonosan (izgő)mozgó média-celebeket. Néhány zsíros (zseb)szerződés, pár szerencsétlen porig alázása, a mentor kijátszása után Petike már az európai bankrendszer avatott szakértőjévé vált - nem baj, csak kompenzáljon. Katát addig egy igazi férfi döngeti :D
vendelin
2016. november 03. 08:46
Ha én Hajdú Péter lennék - szerencsére nem vagyok -, akkor örülnék, hogy egy olyan "független", "szakértő" "európai" intézmény, mint az európai bankfelügyelet Magyarországra helyezné a székhelyét. Legalább lenne, aki a "korrupt", "oligarchikus" magyar pénzpiac orrára koppintana, és kordában tartaná a mind elszemtelenedőbb "rezsimet". De értem Hajdú úr dilemmáját. Ha a bankfelügyelet Budapestre találna költözni, az jót tenne az ország (nem "csak" a kormány) reputációjának, kedvezőbbé tenné nemzetközi megítélését és esetleg szakmai elismerésként is értelmezhető lenne. Ez pedig az ellenzék számára a legkegyetlenebb arculcsapás lenne.
Selamat
2016. november 03. 08:37
Aki akar, továbbra is merjen kicsi lenni. Aki meg tud, az lépjen nagyot. Előre.
balbako_
2016. november 03. 08:37
Gusztustalan kis förmedvény ez, de a lap mélyrepülésébe illeszthető. Semmi ne legyen ez a jelszó, ha a Hozentráger nem kerülhet kivételezett helyzetbe, akkor pusztuljon az ország! Szerencsére nem fog Orbán Viktor üres kézzel visszajönni Londonból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!