Születésnap

2016. november 17. 07:23

Holnap lesz kereken ötéves a korrupció elleni összefogás Magyarországon. Nem vicc, ez alkalomból meghívót is kaptunk a születésnapi zsúrra az Állami Számvevőszéktől.

2016. november 17. 07:23
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

tehetetlenség érzése mögött alighanem az áll, hogy a korrupció idehaza időtlen idők óta része reális gondolkodásunk összességének, azaz paradigma. És akkor még csak a korrupció mindenki által könnyen megtapasztalható, átélt formáiról beszélünk, holott a jelenségnek van egy ezeknél jóval rejtettebb arca is: az intézményesített, törvénybe foglalt korrupció. Megjelenésére egyre gyakrabban ismerhetünk rá mostanában. Klasszikus korrupciós helyzetek sokaságát teremtheti meg például, hogy az állam mind több adatot próbál eltitkolni előlünk. Ugyanezt példázza, hogy a kormány offshore cégeken keresztül árulja a letelepedési kötvényeket, de szakértők szerint növeli a korrupciós szituációk esélyét az is, ha felemelik a közbeszerzés kiírását megkövetelő beruházások összeghatárát. És még hosszan sorolhatnánk, talán azzal bezárólag, miért korrupciós ügy – mert az –, ha a jegybankelnök egy másik pénzintézet vezetőjének a lakásában húzza meg magát átmenetileg.

A hétköznapi és a törvényesített korrupció hatása olyan, mint a magas vérnyomásé. A beteg hosszú ideig élhet tünetmentesen akár extrém értékekkel is, de később annál nagyobb árat fizet, minél tovább fütyült az egészre. A Transparency International felmérése és a felmérés nélkül is látható jelek egyaránt azt mutatják, a magyar döntéshozók nem tartanak a szövődményektől – holott azok biztosan súlyosak lesznek, ha minden így marad. Korrupciós környezetben ugyanis a közbizalom folyamatosan gyengül, a beruházók, a piacok egyre óvatosabbá válnak. Ennek nyomán romlik az ország versenyképessége, csökken a gazdaság ereje, és nem mellesleg megszaporodnak az olyan kontraproduktív döntések, amelyek visszahatva még gyorsabbá teszik az erózió folyamatát. Ez keveseknek, de remek lehetőséget teremt a gyarapodásra, mindenki másnak azonban kárára van. Jó tapasztalatok híján csak remélhetjük, hogy a »korrupcióellenes összefogás« változtat a helyzeten, és nem kell megvárni hozzá a tizedik vagy a huszadik születésnapot. Annyi időnk nincs.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. november 18. 07:31
Valodi [Hozzászóló kiszűrése] 2016. november 17. 19:33 @catalina9 "én figyelmesen hallgatnám a maga válaszát." - inkább olvasgassál itt: Valodi maga Erdősi elvtárs? na de ha már megszólalt, akkor fejtse ki, hogy hol is a korrupció letelepedési ügyben. Pontosan, tételesen, nem Gudfrend módra. Nevek, adatok, összegek, dátumok stb. stb. Ja és persze a korrupció ténye, logikusan levezetve.
catalina9
2016. november 17. 17:06
Erdősi elvtárs, alszik vagy csak blöffölt? Nem értem a hallgatását, hiszen a Kormányinfón, persze "csak kérdezem" pozícióban nagyon bátor a Magyar Nemzet, hol Hutter Mariann "kíváncsi", hogy ki a felelős, ezért meg azért, ma egy langaléta fickó feszegette magát, immár vagy tizedszer a Jobbik által forszírozott letelepedési kötvény ügyben. Lázár rendesen leoltotta, de én figyelmesen hallgatnám a maga válaszát. "catalina9 2016. november 17. 09:44 Tisztelt Erdősi Csaba Úr! Kérem, soroljon fel pár megalapozottan korrupciógyanús esetet, és támassza is alá a gyanúját, konkrétumokkal, adatokkal, tényekkel! Maga a 102. akit erre felkérek, és mindenki nyomtalanul eltűnt, vagy maszatolva kihátrált. Lássuk, hátha maga bátrabb!"
Martell 2
2016. november 17. 12:50
Ez a találkozó egy vicc, az Orbán kormány minden idők legkorruptabb magyar kormánya, felülmúlja a Gyurcsány kormány nagyipari lopássorozatát is. A meghívók korrupció ellenes fellépése is a vicc kategóriában kaphatna Arany Málna díjat.
sunsaci
2016. november 17. 10:23
Feltétlen menjen el a Magyar Nemzet újságírója, hiszen a Jobbik szekértolója! Zsúr lesz, Pubit vigyétek magatokkal, tudjon tovább melegedni! :-))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!