Nem leváltani, meggyőzni akarják Merkelt

2016. október 17. 10:47

Seehofer bár impulzív, szívén viseli nem csak a CSU, de a CDU/CSU egészének a sorsát is. Nem dönti tudatosan romba a pártot, ráadásul flexibilis politikai személyisége és pozíciójának természete folytán ő könnyebben manőverezik, mint Merkel.

2016. október 17. 10:47
Hegedűs Dániel
HVG

„Angela Merkel még nem jelentette be nyilvánosan, hogy indulni kíván-e az uniópártok kancellárjelöltjeként 2017 őszén. Belső értesülések szerint előbb szeretné biztosra tudni a bajor keresztényszocialisták támogatását, mint megteszi az elkötelező lépést. Merkel és Seehofer egymásra vannak utalva, amivel mindketten tisztában vannak. Merkel nélkül elképzelhetetlen egy választási győzelem, visszalépése káoszba taszítani a pártot, ami hiteles és potens alternatíva hiányában csak alulmaradni tudna a küzdelemben, akár még egy gyengélkedő SPD-vel szemben is. Nem Merkel leváltása, Merkel meggyőzése tehát a CSU célja. (...)

Seehofer bár impulzív, szívén viseli nem csak a CSU, de a CDU/CSU egészének a sorsát is. Nem dönti tudatosan romba a pártot, ráadásul flexibilis politikai személyisége és pozíciójának természete folytán ő könnyebben manőverezik, mint Merkel. A kancellár szeptemberi bécsi menekültügyi csúcson képviselt pozícióját dicsérő CSU-s hangok mutatják, hogy a közeledés a felek között egyértelműen érezhető.

Mint a legújabb menekültügyi statisztikák eredményei is mutatják, a szövetségi kormány szinte minden területen jelentősen szigorította a menekültügyi eljárás, a tartózkodás és kiutasítás szabályait az elmúlt év során, ráadásul a további kompromisszumok lehetősége is adott Merkel és Seehofer között. Ha győz a racionális számítás és nem csúszik hiba a tárgyalásokba, ha a bajor pártelnök nem vár nyilvános Canossát a kancellártól, a megegyezés feltételei minden bizonnyal adottak lesznek a folytatáshoz. Seehofer aktív támogatása sok elbizonytalanodott, az AfD-vel kacérkodó CDU-s szavazót hozhat vissza a kereszténydemokrata akolba.

Seehofer esetleges szövetségi szerepvállalása azonban már más történet. E tekintetben, ha nem sikerül megtalálni egy ideális formát, a nyereség-veszteség arányok akár fordítottak is lehetnek.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2016. október 17. 15:43
Keresztényszocialisták muzulmán tagozattal...Sebaj, hazudozzatok csak magatoknak még, hogy majd jön a wunderwaffe és minden megoldódik. A végső pusztulásig a legjobb ha a polkorrektség homokjába dugjátok a fejeiteket.
Rumpelstilzchen
2016. október 17. 13:20
Martin Schulz lehet az SPD kancellárjelöltje ! http://www.tagesschau.de/inland/martin-schulz-101.html Ez nem vicc ! Jövőre az AfD 20 % fölött van ! Hogy mennyivel ? Na az a kérdés ! Lehet 9 %-al és akkor mehet Frau Merkel a mig.. pardon menekültjei után. http://www.mdr.de/sachsen/dresden/demonstrationen-rund-um-pegida-in-dresden-100.html http://www.zeit.de/politik/deutschland/2016-10/alternative-fuer-deutschland-afd-gruene-umfrage Merkel muß weg!
krakken96
2016. október 17. 12:21
spd szatellit kormány akkor képes merkelt váltani ha megfelelő személyiséget találnak hanem akkor Merkel biztosan nyer, már az erőviszonyok kiegyenlitetsége miatt is valamiféle weimari nagykoalició van kialakulóban még egy bukott kancellár is jobb mint a semmi.
Senye Péter
2016. október 17. 11:16
Schulznak némi esélye van, hogy a szocdemek jelöltje legyen. A választási kampány meg elérheti az amerikai színvonalat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!