Székelyföldi hajbókolók

2016. szeptember 22. 07:24

Mészáros Lőrinc – aki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia elnöke is egyben – az ünnepségen kijelentette: nem titok, hogy a legtehetségesebb fiatalokat elvinnék magukhoz az anyaországba.

2016. szeptember 22. 07:24
Földi Bence
Magyar Nemzet

A fentiekkel két komoly probléma akad. Az egyik, hogy Mészáros Lőrinc idézett szavai épp ellentétesek a magyar nemzetpolitika legfontosabb célkitűzésével. A 2010-es kormányváltást követően az alaptörvénybe is beleírták: »Magyarország az egységes magyar nemzet összetartozását szem előtt tartva felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, támogatja […] a szülőföldön való boldogulásukat.« Azóta is gyakran hangoztatják mint a hazai nemzetpolitika egyik fontos elemét: a magyar kormány segíti, hogy a külhoni magyarok boldogulhassanak a szülőföldjükön. Ennek megfelelően olyan szakpolitikai stratégiákat dolgoztak ki, amelyek ezt mozdítják előre: a nemzetpolitikáért felelős államtitkárságnak van elképzelése a Kárpát-medence gazdaságfejlesztéséről, és a Nemzetpolitikai Kutatóintézettel közösen kimunkálták a külhoni oktatás fellendítésére vonatkozó terveket is.

A tudatos nemzetpolitikára utaló fenti kezdeményezések ellenére a kormány és az általa támogatott szervek folyamatosan a szülőföldön maradás elve ellenében cselekszenek. A tehetségek határon való átcsalogatása zajlik: nemcsak a tudományos vagy az államigazgatási feladatokra »igazolnak« külhoni magyarokat, hanem az államilag dotált sportklubok is onnan szereznek utánpótlást. Főként a jégkorongban látszik ez, de a közelmúltban a pénzzel szépen kitömött, ám az európai kupákban rendre leszereplő Ferencváros is igazolt csíkszeredai fiatalt. Vagyis végső soron az Orbán-kormány támogatja, hogy bizonyos sportegyesületek a nemzetstratégiával ellentétesen cselekedjenek.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2016. szeptember 22. 22:21
..és nem a foci miatt. Hanem lehet k nagyokat számlázni. Tesó!
Héja
2016. szeptember 22. 15:51
Hát hogyne. Erdélyi magyarokból, székelyekből legyenek román labdarúgók. Szerző és az MN ostobább, mint gondoltam.
szavaztam
2016. szeptember 22. 12:04
micsoda seggfej vagy... 'a szülőföldön való boldogulásukat' nem azt jelenti h le kell mondjon mindeki pl a fotball karrierről mert nem hagyhatja el a szülőföldjét...
puszika
2016. szeptember 22. 11:23
Ritkán látni ekkora ökröt mint te Bence fiam! Mert a nyugati klubok nem ezt csinálják?Ők az egész világ sportolóiból válogatnak.Nyilván meg van a pénz is hozzá. Mi most kezdjük és nincs ebben semmi rendkívüli. Hogy úgy mondjam "ügyefogyott" vagy! Ez már a tehetetlenség és a tehetségtelenség kategóriája!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!