Nem működött a menekültek szétterítése

2016. szeptember 10. 15:37

Korábban az volt az ötlet, hogy lazán terítsük szét a migránsokat az Államokban, akkor hamarabb fognak integrálódni. Ez nem működött, mert a menekülteknek is volt elképzelése arról, hogy ők hol szeretnének élni. Interjú.

2016. szeptember 10. 15:37
Alvin E. Roth
Index

Mit gondol az európai helyzetről piactervezéssel foglalkozó közgazdászként? Hogyan lehet a menekültekről elosztási problémaként gondolkozni? Vannak helyek akik befogadnák a menekülteket és a bevándorlókat is, vannak akik csak a képzetteket, mások csak a keresztényeket, a radikális iszlamistákból senki sem kér, és a beérkezők közül is sokan csak annyit tudnak biztosan, hogy nem akarnak rosszabbul működő európai országokban rekedni. 

Ez igen fontos kérdés, de meg sem próbálok úgy tenni, mintha tudnám a jó választ. Amit biztosan tudok, hogy ha Európába akarok jönni, felülök egy repülőre, és biztonságosan megérkezem. Biztosan nem az a jó módja a migrációnak, hogy rengetegen kis csónakokon evickélnek át télen a tengeren. Egy olyan piacra lenne szükség, ahol a befogadó országoknak is számít a véleménye, az érkezőknek is, hogy hova szeretnének menni, de biztosan megakadályozzuk azt, hogy kisgyerekeket szállítsanak gumicsónakokban. Az USA-ban elég jól állunk a bevándorlókkal, a legtöbben az elmúlt pár generáció alatt érkeztünk az országba, és folyamatosan nagyjából tíz százaléknyi amerikai született külföldön. Folyamatos a bevándorlás az egész világból, a nagyapám orosz volt nekem is, a feleségem éppenséggel egyiptomi származású. Szóval nálunk is az kérdés, hogy hogyan alakítsuk a migrációt mindenki számára hasznos dologgá, hogyan fognak élni az érkezők, hol fognak lakni.

Ez ügyben mik a tapasztalatok?

Korábban az volt az ötlet, hogy lazán terítsük szét a migránsokat az egész országban, és akkor hamarabb fognak integrálódni. Akár mintha az egész schengeni övezetre gondolnánk Európában. Csak ez nem működött, mert a menekülteknek is volt elképzelése arról, hogy ők hol szeretnének élni. Szomáliában még nem tudták, hogy az USA-ban hol akarnak majd letelepedni, de amikor megérkeztek, megkeresték a rokonaikat, a szomáliai közösséget. Így lett egy nagyobb szomáliai közösség Maine-ben. Nem azért mert a hűvösebb, északi Maine hasonlít Szomáliára, hanem pusztán azért, mert ott már voltak kapcsolataik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 68 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gonterl
2016. szeptember 11. 17:19
Ez az ember elmondja az ő nézőpontját, ami nem biztos, hogy igaz, de az biztos, hogy ő így oldaná meg a dolgokat. A hozzászólók többsége nem ismerteti az saját nézőpontját, csak a másét szapulja. Én úgy gondolom, hogy a párosítás nagyon fontos a felmerülő problémák megoldási mikéntjének a kialakításakor, bár én a régebbi megközelítést helyesebbnek tartom. Ennek az a lényege, hogy mindig gondolkodni kell az ellenérdekelt fél fejével is. Példaként megnézhetjük a cigányok letelepedésével (letelepítésével) kapcsolatos kérdéseket. Az egyik álláspont szerint az a jó, ha a cigányokat szét szórjuk a befogadók között, mert így előbb elveszítik a cigánysághoz fűződő kapcsolataikat. A másik megközelítés szerint jobb, ha a cigányokat cigány telepeken tartjuk, mert így könnyebben kézben tarthatjuk az egész cigányságot. Nyilvánvaló, hogy mindkét nézőpontot a cigányok, mint érintett felek másként fogják látni. Ugyanezt elmondhatjuk a migránsokról is, arról nem is beszélve, hogy itt nem csak nyelvi, hanem politikai különbözőségekről is beszélhetünk.
zolizolizoltan
2016. szeptember 11. 13:04
A lettek által befogadott kontingens egyharmada már kiszökött Lettországból.A kontingens képtelen ötlet Merkeltől és az EU-tól.
Vidėken újrakezdő
2016. szeptember 11. 07:18
"Volt egy ötlet." Elfogytak a libák, rabbi.
Békanász a hasadon
2016. szeptember 11. 00:44
Ez a köcsög találta ki, hogy a kvótát megtagadó országokat a GDP 0.002%-a büntetéssel sújtsák. Külön kitér Magyarországra természetesen. http://eumigrationlawblog.eu/refugee-quotas-allowing-eu-member-states-to-choose-between-physical-and-financial-solidarity/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!