Felemás földprivatizáció

2016. augusztus 26. 08:44

A kormány miért csak a földek eladásában jeleskedett, miért nem próbálta meg visszaszerezni a birtokok egy részét?

2016. augusztus 26. 08:44
Tóth László Levente
Magyar Nemzet

„Lépten-nyomon arról győzködte a népet az elmúlt egy évben Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és számos alárendeltje, hogy azért van szükség a tavaly elkezdett földprivatizációra, mert a magyar gazdák földéhségét csak az állami birtokok piacra dobásával lehet kielégíteni. Ráadásul úgy gondolták, hogy az adásvételeket állami támogatásokkal is segíteni kell. A nekibuzdulás azonban a jelek szerint inkább csak az államot jellemezte, a gazdák jóval visszafogottabb érdeklődést mutattak a földek iránt. Az aktivitás hiánya miatt az állami földek áruba bocsátását több ütemre szabdalta a kormány, és bár eredetileg úgy tervezték, hogy az adásvételek tavaly decemberben lezárulnak, azok még mindig nem fejeződtek be, az erdők és a halastavak eladása csak most következik.

Az állami földek eladásából idén és a jövő év elején összesen 270-300 milliárd forint folyhat be az államkasszába. A kormány már arról is döntött, hogy ezt a bevételt az államadósság törlesztésére kívánja fordítani. Mivel korábban felmerült az az elképzelés is, hogy a bevételekből fejlesztési alapot hoznak létre, illetve ipari parkokat létesítenek, lehetne vitatkozni azon, bölcs dolog-e a földért kapott pénzt az államadósság csökkentésére fordítani, a kérdés azonban a látszat ellenére mégsem ez.

Inkább az, hogy a kormány miért csak a földek eladásában jeleskedett, miért nem próbálta meg visszaszerezni a birtokok egy részét. Pedig korábbi ígéretének megfelelően így rendezni tudta volna a külföldiek által »tulajdonolt«, zsebszerződéssel érintett területek helyzetét.

A zsebszerződéseken keresztül birtokolt területek nagyságát mintegy 120 ezer hektárra becsülik. De további 300 ezer hektárt is külföldiek művelnek, ebből több mint 100 ezret tulajdonosként. Tehát összesen 420 ezer hektárt használhatnak jelenleg külföldiek. Mivel azonban pontos statisztika erről nincsen, egyes elemzők úgy vélik, a vegyes tulajdonú vállalkozások és a strómanok miatt a külföldiek által használt földterület akár az egymillió hektárt is elérheti – ami a hazai mezőgazdasági földterület hozzávetőleg hatoda.

A külföldiek által jogellenesen használt földek visszaszerzését a kormány a büntetőjog és a polgári jog új szabályai alapján ígérte: a Btk. 349. paragrafusa a föld jogellenes megszerzését bünteti, a 2014. évi VII. törvény pedig a földek állami tulajdonba juttatására kötelezi a zsebszerződés külföldi jogosultjait. Csakhogy mindkét intézmény eleve alkalmatlan arra, hogy a föld jogtalan „birtokosát” akár egy hektár visszaadására is kényszerítse.

Ráadásul az érintett, Magyarországon gazdálkodó külföldi – leginkább osztrák – gazdák a zsebszerződéseket megsemmisítő jogszabály miatt Brüsszelhez fordultak, és arra várnak, hogy az Európai Unió fúrja meg a magyar földforgalmi törvényt. Szakértők szerint meg is van annak az esélye, hogy Brüsszel végül a külföldi gazdák számára kedvező döntést hoz majd. Magyarország fellebbezése esetén az ügy eljuthat az EU legfelsőbb igazságszolgáltatási szervéhez, az Európai Bírósághoz. Évek kellenek tehát ahhoz, hogy a jogerős döntés megszülessen. Amennyiben pedig az állami földek eladása során kialakult árakat vesszük alapul, Magyarországot legalább 180 milliárd forint közpénz kifizetésére is kötelezhetik. A pénzt előreláthatóan azok a külföldi gazdálkodók kapják majd, akik a zsebszerződés megkötésekor annyi bérleti díjat fizettek ki – akár 99 évre –, amennyi lényegében a földek vételárával volt azonos.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2016. augusztus 26. 12:24
G.Lalinak nem sikerült olcsón (vagy ingyen) újabb földeket szerezni - ezért most ráküldte egyik csicskáját a "földprivatizáció"-ra. A Kapzsi Pénzeszsáknak persze csak az jó, amin ő maga nyer...
Kanóc
2016. augusztus 26. 09:41
https://alinguistinfrance.files.wordpress.com/2015/11/why-god-why1.gif
Valodi
2016. augusztus 26. 09:26
"Ángyán pedig végre kilépett a Fidesz-frakcióból. Őszintén szólva éppen ideje volt. Én már egy éve kivágtam volna, hogy a lába se érje azt az immáron nem eladható földet. Most végre ment magától.” - a bülbülszavú Bayer Zsolt írta ezeket a nemesveretű szavakat... És hogy miért is? Hát hogy ne legyen akadály ezek előtt: "A nyertes lakhelye: 1025 Budapest Szikla utca, Rózsadomb teteje A termőföld helye: Velence távolsága:50 km területe: 233,3 hektár vételára: 387,0 MFt A nyertes lakhelye: 1112 Budapest Bodajk utca, Sas hegy A termőföld helye: Zichyújfalu távolsága: 58 km területe: 203,6 hektár vételára: 346,7 MFt A nyertes lakhelye:1147 Budapest Lovász utca, Zugló A termőföld helye: Gárdony távolsága: 60 km területe: 261,3 hektár vételára: 270,2 MFt" Ilyen kérgestenyerű, kalászaranyos bajuszú fidesz-őstermelők vitték el a terület 70%-át... a sok statisztikajavító kisparasztnak maradt a resztli! Hiteles részletek:http://kielegyenafold.hu
balbako_
2016. augusztus 26. 09:04
A zsebszerződés változatlanul törvénytelen. Hozzátartozik a jogbiztonsághoz, hogy a magyar jogszabályok valamennyi állampolgárra vonatkoznak. Azok kimondják, hogy a zsebszerződések törvénytelenek, ezért nem jogosítanak tulajdonszerzésre sem. Ez vonatkozik a szerződésekben érintettekre, akik e lépésükért a magyar jogrend vonatkozó retorzióira számíthatnak – jelentette ki tegnap Vonza András, agrárminiszter.A földhasználókra vonatkozik a földhasználati nyilvántartás is, amely feladatot a földhivatalok látják el. A hivatalokhoz tavaly 628 ezer földhasználati bejelentés érkezett, amely a termőterületek 75 százalékát érintette. Háromezer esetben szabálytalanságok miatt ügyészséghez fordultak a földhivatalok. Az ellenőrzés nem elég, ezért a zsebszerződések felszámolására földügyi ellenőrzési osztály alakult a tárcánál – mutatott rá a miniszter. Hozzátette: a csoport személyi és anyagi feltételeit a kormány külön forrásból biztosítja.Az agrártárcánál földügyi opratív bizottság is alakult az Igazságügyi, a Pénzügy- és a Belügy- minisztérium bevonásával. Feladata meggátolni, hogy a jelenlegi haszonbérleti szerződések ne válhassanak elővásárlási joggá. Az agrárminisztériumban tegnaptól működik a 06-80/373-737-es zöldszám is, ahová a zsebszerződésekkel kapcsolatos lakossági bejelentéseket várják – mondta Vonza.Mint lapunk megtudta, a köztudatban élő zsebszerződések mellett sok trükköt is alkalmaznak az „iparágban” érintettek. Alapeset a vegyes tulajdonú kft. felállítása többségi külföldi tulajdonnal, amikor a magyar tag nevére lehet földet vásárolni, annak haszonélvezeti jogát már be lehet jegyeztetni a kft. nevére akár 99 évre is. Ez a módszer azonban csak 300 hektárig ad lehetőséget a földszerzésre. Ha nagyobb területről van szó, akkor szintén vegyes tulajdonú, úgynevezett erdőbirtokosságot alakítanak, amelyhez két személy már elegendő. Az erdőbirtokosság előnye, hogy esetében nincs felső határa a vásárolható földterületnek, a föld tulajdonosa maga az erdőbirtokosság, amelynek tulajdonosai természetesen magánszem
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!