Kritizálás helyett menjetek inkább sportolni!

2016. augusztus 21. 11:28

Reményvesztett emberek tömege várta kiéhezve az újabb 15 perc boldogságot, amit egy sportolói teljesítmény adhat az elkeseredett és kilátástalan életükben. Ha pedig nem kapják meg ezt az utolsó utáni falat jóérzést, akkor kitör belőlük minden düh és indulat.

2016. augusztus 21. 11:28
Pásztory Dóra
WMN

Itt kezdődött valami szégyenletes: jött a cselgáncsozók, birkózók, ökölvívók meccsei után a siránkozás, kicsit el lehetett temetni Cseh Lacit is a 200 pillangó döntője után, a vízilabda bukását is remekül meg lehetett ideologizálni, sőt Gyurta Dani és Risztov Éva sem váltotta be az hozzáfűzött reményeket. Merthogy reményvesztett emberek tömege várta kiéhezve az újabb 15 perc boldogságot, amit egy sportolói teljesítmény adhat az elkeseredett és kilátástalan életükben. Ha pedig nem kapják meg ezt az utolsó utáni falat jóérzést, akkor kitör belőlük minden düh és indulat. A tehetetlen fajtából, amit jól ki lehet vetíteni az éppen aktuális, amúgy is csalódott sportolóra. Nem az empátia, az együttérzés, hanem a gyűlölet robban rá a billentyűzetre, és hagy örökre nyomot a digitális térben. (…)

Mindenki tudta, hogy ennek az olimpiának is lesznek nagy bajnokai, és olyan résztvevői is, akiknek nem sikerül az, amiért odautaztak. Akinek aznap nem megy az úszás, rosszul fújnak a bírók, elpártol mellőlük a szerencse, szembe fúj a szél, aki vacakul aludt előző este… vagy rosszul reagál arra a felfoghatatlan és összehasonlíthatatlan miliőre, amit az öt karika jelent. Tudtuk, hogy lesz olyan a 160 főből, akinek minden összejön, a csillagok is úgy állnak, ahogy neki kedvez, és lesz olyan, akinek egyszerűen semmi nem sikerül.

A győzteseket remekül tudjuk kezelni. Ünnepeljük őket a reptéren, a köztereken, a villamossínen (ja, nem, ott csak a focistákat), a Facebook-oldalunkon és a szívünkben is. De mi a helyzet azokkal, akik csalódottan és elkeseredetten térnek haza? Miért jobb újra és újra szembesíteni őket a kudarccal?

Nem tartom szerencsés helyzetnek a verseny utáni interjúkat sem. Ezek talán fontosak a nézőnek, de a sportolók sebeit inkább mélyítik. Az elcsigázott, saját magunkban csalódott sportolók úgy magyarázkodnak a közvéleménynek, mintha muszáj lenne nekik. Racionális kérdésekre próbálnak meg egy teljesen irracionális testi és mentális állapotban válaszolni, pedig ezeket a párbeszédeket csak saját magukkal kell lefolytatniuk. Esetleg az edzőjükkel és a sportpszichológussal. Mi történt, mi volt a hiba, mit kellett volna másképp csinálni? Nekem aztán egyetlen sportoló sem tartozik magyarázattal és bocsánatkéréssel. Nincs olyan olimpiai eredmény, amelyért elnézést kéne kérni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 144 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2016. augusztus 22. 06:04
Aki élsportoló az viselje a kritikát!
Korn
2016. augusztus 21. 21:10
"amit egy sportolói teljesítmény adhat az elkeseredett és kilátástalan életükben." Nagy az arc, előbb vissza kellene venni belőle.
atila68
2016. augusztus 21. 21:10
444.hu: "Kozák Danuta minden idők legjobban jutalmazott magyar olimpikonja lett (...) Kozák már Pekingben ezüstérmet nyert a négyessel (ezért 11,2 milliót kapott), aztán Londonban és Rióban is mindent nyert, ahol indult. Márpedig az öt arany: Londonban egyesben és négyesben nyert (kettesben ekkor még a Kovács-Janics páros indult és nyert ezüstöt) és kapot ezért 63 millió forint jutalmat. Rióban már a ketteben is ő indul. a három aranyért 94,5 milliót kap. Vagyis Kozák Danuta összesen, csak az olimpiákon (tizenkét év alatt - a szerk.) 168,7 millió forintot lapátolt össze." (...) * * * A 444.hu néhány hónap alatt 11 millió forintot "lapátolt össze" "Csaknem 144 millió forintnyi támogatást kapott a milliárdos Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványtól (Open Society Foundation) kilenc magyar szervezet az European Elections 2014 Project (Európai választások 2014 projekt) nyerteseiként – derül ki a DC Leaks oldalán nyilvánosságra hozott dokumentumokból. (...) Adomány a 444.hu-nak A több százezer dolláros támogatásból csaknem ötvenezer dollárt (11 millió forint) kaszált a 444.hu internetes portál, hogy olvasói bevonásával 106 egyéni választókerületben felvegye a küzdelmet a választási visszaélések ellen. Érdekes adalék, hogy két évvel ezelőtt az a Media Development Investment Fund amerikai nonprofit befektetési alap szerzett tulajdonrészt a 444-ben, amelyik Soros György kezdőtőkéjével alakult meg. Az alap már korábban is jelen volt a magyar médiapiacon, 2012 óta finanszírozza a Magyar Narancs kiadását." 444.hu, magyaridok.hu/gondola
Akitlosz
2016. augusztus 21. 21:09
"Nem tartom szerencsés helyzetnek a verseny utáni interjúkat sem. Ezek talán fontosak a nézőnek, de a sportolók sebeit inkább mélyítik." Hát ha még csak nem is néznék a nézők a sportolót, akkor mégis mi értelme a sportnak? Mitől több egy hobbinál?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!