A Simona Pop-jelenség, avagy arról, hogy milyen könnyű

2016. augusztus 30. 19:03

Az, hogy egy „Köszönjük, Szatmár! Mulțumim, Satu Mare!” feliratú papírlap szimbólummá válhat, abból arra következtethetünk, hogy Erdély még mindig nem az a hely, ami normálisan lehetne.

2016. augusztus 30. 19:03
Papp Attila Zsolt
Főtér

„A magyarok szívét nem olyan nehéz rabul ejteni – ezt a tanulságot szűrhetjük le abból, hogy az elmúlt hetekben milyen példátlan népszerűséget ért el az aranyérmes román női párbajtőrcsapat szatmári tagja az erdélyi magyarok körében.

Simona Pop nem tett semmi különöset, csak fogott egy fehér papírlapot, és ráírta két nyelven, magyarul és románul, hogy köszöni városának a támogatást – így üzent haza Rióból a csapata nevében. Számára minden bizonnyal ez a világ legtermészetesebb dolga volt, hiszen az a közeg, ahonnan származik, kétnyelvű (ő maga is az), és nincsen semmi rendkívüli abban, hogy az ember úgy köszöni meg ismerőseinek, barátainak, sporttársainak, híveinek az erkölcsi támogatást, hogy ők is értsék.

Még csak gesztusnak sem mondhatnánk ezt: egyszerűen ez a világ rendje. Az, hogy ennek mekkora visszhangja támadt, nem róla szól, hanem azokról a viszonyokról, amelyek közt élünk mi itt, mindannyian.

Az, hogy egy »Köszönjük, Szatmár! Mulțumim, Satu Mare!« feliratú papírlap szimbólummá válhat, abból arra következtethetünk, hogy Erdély még mindig nem az a hely, ami normálisan lehetne.”

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2016. augusztus 30. 20:13
"Az, hogy egy „Köszönjük, Szatmár! Mulțumim, Satu Mare!” feliratú papírlap szimbólummá válhat, abból arra következtethetünk, hogy Erdély még mindig nem az a hely, ami normálisan lehetne." Hát ha ezt eddig nem tudták és ebből a feliratból derült ki a számukra akkor eddig nagyon el voltak varázsolva. Még ha törvény is van rá, akkor sincsenek kétnyelvű feliratok a magyarok által is lakott településeken. Még akkor sem, ha magyar az alpolgármester.
Csomorkany
2016. augusztus 30. 19:17
Jóvanna, de egy olimpiai bajnok gesztusa. Mi is ott heverünk Szász Emese lábainál. Ami jár, az jár.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!