Mayday

2016. július 13. 09:22

Az idén hatvanesztendős May láthatóan tisztában van feladata súlyával.

2016. július 13. 09:22
Tóth Loretta
Magyar Hírlap

„Az idén hatvanesztendős May láthatóan tisztában van feladata súlyával. Párttársai szerint az anglikán lelkészcsaládban nevelkedett politikus sem könyörtelenségben, sem pragmatizmusban nem marad el női miniszterelnök elődjétől, Margaret Thatchertől. A konzervatívok egyik tekintélyes veteránja, Ken Clarke a minap egy bekapcsolva hagyott tévékamerába mondta bele gyanútlanul, hogy Theresa Mayjel »rohadt nehéz kijönni«. Amikor megkérdezték Theresát, hogy mit szól párttársa – és a belügyminisztérium élén egykori elődje – kijelentéséhez, megragadta az alkalmat, hogy figyelmeztesse az Európai Bizottság elnökét, és csak annyit mondott: »Ha van valaki, akinek rohadt nehéz lesz kijönnie velem, az Jean-Claude Juncker«. Elszegődött tehát a szerencse a bormámoros jókedvében pofozkodással »engedetleneket leckéztető« luxemburgi offshore-királytól, egy nőnek ugyanis aligha keverhet le heccből egy tockost, márpedig May láthatóan nem készül behódolni az unió háborodott mókamesterének.

Hogy Theresának sikerül-e a 2020-ig tartó hivatali ideje alatt kivezetni a briteket az unióból, azt egyelőre lehetetlen megjósolni, hiszen két év tárgyalási idősáv ide vagy oda, negyvenhárom évi tagság után még a legoptimistább elemzők szerint is legalább egy évtizedbe telik, mire London és az Európai Unió végleges egyezségre jut az új kapcsolatrendszer mibenlétéről és szabályairól. Egy biztos, az unió döntésképtelenségében fuldokló britek – ha nem is túl megfontoltan, de – leadták segélyhívásukat. A népszavazást követő reakciókból ugyanakkor az is látszik, hogy nem az európai szövetség által nyújtott biztonságra és számtalan más előnyre mondtak nemet, hanem a globális kihívásokra válaszolni képtelen, a menekültválságot tétlenül néző, az integrációt kudarcba fullasztó unióra. Ma estétől már Theresa Mayen múlik, hogy milyen vizekre kormányozza kétségbeesett országát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2016. július 13. 14:45
Kedves T Loretta! Egész jó véleménnyel a szinapszis után kezdtem olvasni az egész írását. Ami viszont kevésbé tetszett a szinopszisnál - ritka eset! Fölös fölhangokkal és jelzőkkel kezdi (hánykolódás, káosz stb) amikről az ember óhatatlan kataklizmát vél - a nyavalyát. Semmi ilyesmi. Van perzse kis turbulencia, de akkor mi van? Gondoljon Párizs jelmondatára - arrafele nem szokás hisztizni, ha valami kis hullámzás jön. Vagy akár nagyobb sem. Fluctuat nec mergitur! - írtam lányaimnak, akik ilyen-olyan módon mindhárman megérzik a "brexit"- hullámokat. Na és az utolsó mondata ismét csak azonnali történéseket vizionál - semmi ilyesmi nem lesz. Nem folyt. köv., hanem azért sok sikert!
robag
2016. július 13. 13:45
Egy kalappal a britteknek!
gabor7th
2016. július 13. 10:23
Jaj ugyanmár... Már megírták, hogy ez a nő valami pénzügyes volt egy Londoni bankban. Majd biztos ő tök más, majd ő megmutatja persze... Ő ugyanannak a kluubnak a része és más egy ideje belügy miniszter. A belügyminisztersége alatt alakult a helyzet úgy Angliában mint ahogy. Akkor ne várjanak tőle csodát.
Morgen
2016. július 13. 09:46
Majd meglátjuk, hogy May hogyan reformálja Junckert és Merkelt. Egyelőre Merkel üzenget. (Szerintem nem volt bölcs húzás tőle, a brit oroszlán nem gall kakas). May feltehetően fel fog készülni a tárgyalásokra, magasról fog tenni a junckeri bohóckodásra és a merkeli "megoldási javaslatokra".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!