Nem a magyar népszavazástól tartanak Brüsszelben

2016. július 18. 09:11

A kormányfő nem az Európai Unió ellen harcol – ugyanis az egész kudarcos „keleti nyitási” politikája bebizonyította, hogy máshonnan, mint „Brüsszelből”, nem jön pénz az országba –, hanem egy olyan unió ellen, amely egységesebb lenne, és ezzel politikailag és gazdaságilag is nagyobb ellenőrzést gyakorolhatna Orbán politikai és pénzügyi hatalma felett.

2016. július 18. 09:11
Techet Péter
Magyar Nemzet

„Igen, Münchenben jól értik a magyar miniszterelnököt: Orbán csak a nyelveket nem beszélő választóinak biztosítja a látszólag EU-ellenes cirkuszt, de semmiféle érdeke nem fűződik ahhoz, hogy kivezesse Magyarországot abból a közösségből, amely nélkül az ország beruházásainak több mint kilencven százaléka ellehetetlenülne. Az Európai Unión belül kíván maradni: persze egy olyan uniót akar, amelyben továbbra is komoly összegek kaphatók, de politikai kérdésekben és a pénzek ellenőrzésében teljes lenne a nemzetállami hatáskör. Ezt az igényét a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungban jelentette be Orbán, és e terve a frankfurti jobboldali lap számos újságírójának támogatását is élvezi.

Orbán Viktor tudja, hogy Magyarországnak nem alternatíva az EU-ból való kilépés – azaz még belpolitikai célból sem engedne meg magának egy olyan népszavazást, mint amilyet David Cameron megkockáztatott –, de azt is tudja, hogy a brexit után beindulnak a viták arról, milyen is legyen ez az unió. Számos jobb- és baloldali politikus szerint ugyanis éppen most jött el az ideje annak, hogy az EU-t egységesebbé, politikaibbá, föderatívabbá, szociálisabbá tegyék. Az osztrák polgári liberális NEOS elnöke, Matthias Strolz például már arról beszél, hogy egy ilyen új Európai Uniót csak egy mag-Európával (Kerneuropa), azaz a jelenleginél jóval kevesebb tagállammal lehet csak megvalósítani.

A kormányfő nem az Európai Unió ellen harcol – ugyanis az egész kudarcos »keleti nyitási« politikája bebizonyította, hogy máshonnan, mint »Brüsszelből«, nem jön pénz az országba –, hanem egy olyan unió ellen, amely egységesebb lenne, és ezzel politikailag és gazdaságilag is nagyobb ellenőrzést gyakorolhatna Orbán politikai és pénzügyi hatalma felett. A miniszterelnök azt sem akarja, hogy létrejöjjön azon mag-Európa, amelyhez Magyarország csak keleti perifériaként, keleti pufferzónaként csatlakozhatna.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2016. július 19. 07:44
Ettől a brüsszeli pénzügyi ellenőrzéstől még senki se kapott hidegrázást. Ha ezt be lehetett mutatni évtizedekig, ami Magyarországon történt a 40 centis kilátótól a kutyafitnesszen keresztül a lőrinc barát viselt dolgaiig, akkor igazából nincs mitől tartania a mindenkori lehúzócsapatnak. Gyakorlatilag semmiféle kontroll nincsen, ez nyilvánvaló. Viszont, hogy ide akarnak telepíteni x ezer semmire se jó, potenciális baltás migránst, az tényleg probléma.
balbako_
2016. július 19. 07:35
A "kudarcos" keleti nyitásról csak annyit, tessék megnézni a paksi szerződést, a kínai beruházásokat, már amibe nem köp bele az EU.
hajduj
2016. július 18. 20:30
Beszéljünk egy sokoldalúan nyomatott tévedésről: A művelt nyugat, aki ma EU testvér, korábban teljes gazdasági előnyét a gyarmatosítás jellegű tolvajkodással szerezte. Agyrablás, privatizáció, amikor hugyos semmiért adták el a "demokraták" az országot, befektetés amikor lényegében csak egy bankgarancia van a háttérben, a megtérülést az EU árszintre emelt árak fedezik, stb. Szóval ha ma bárki arra gondol, hogy csak az a büdös seggű Brüsszel az aki pénzt ad, az gondoljon arra is, hogy ez nekünk jár. Egyrészt, mert ebben állapodtak meg a szamár, EU csatlakozó politikusaink, másrészt a már jellemzett társaság ennek a pénznek sokszorosát lopta ki innen. Mit ne mondjak: devizahitelezés. Olvassátok Róna Pétert, aki nem igazán kormánypárti.
Héja
2016. július 18. 18:12
Techet volt már minden, csak akasztott ember nem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!