Weimarizálódó Európa

2016. július 03. 10:27

Orbán, ha nem vonul vissza sürgősen (nem szokott), agyament népszavazási ötletével könnyen az unió sírásóinak listájára kerülhet.

2016. július 03. 10:27
Hajdu Nóra
Hajdú Nóra blogja

„Orbán – ha nem vonul vissza sürgősen (nem szokott) – agyament népszavazási ötletével könnyen az unió sírásóinak listájára kerülhet. Ha nem kapnak észbe, vele együtt az ország választópolgárai is odakerülnek. Ismétlődik a jól ismert történelmi helyzet: újból elrontottunk egy lehetőséget a fejlett európai országokhoz való felzárkózásra. Ezért a magyar választóknak világos jelzést kell küldeniük Orbánnak és, igen, Európának is: nem vesznek részt a magyar miniszterelnök hatalommegtartási okokból kitalált pecsenyesütögetésében, az unió további bomlasztásában.

Népszavazását érvénytelenné kell tenni. Minél kevesebben mennek el szavazni, annál kevésbé hivatkozhat Orbán a jelenlegi, valóban súlyos európai helyzetben valamifajta álságosan kicsalt Európa-ellenes politikai legitimációra. Az érvénytelen népszavazás egyúttal azt is üzeni, nem Brüsszelnek, de Orbánnak, hogy elég volt a közpénzek szemérmetlen, naponta nyilvánosságra kerülő lenyúlásából, korrupt és tehetségtelen kormányzásából. És ehhez a választópolgárnak nem kell mást tennie, mint otthon maradni.

Az unió »régi« tagországainak körében (igen, még mindig van ez a megkülönböztetés - csak magunkat okolhatjuk) mára evidenciaként mondják, hogy a keleti bővítés kudarc volt, az unió kohéziója súlyosan meggyengült. A volt keleti tömb országaiban a kontinens nyugati felén érvényes politikai kultúra nem vagy csak csökevényesen létezik. Orbán népszavazásnak nevezett hatalmi játéka esélyt ad a magyar választóknak arra, hogy bizonyítsák: értik Európa és Magyarország helyzetét és képesek felelősen eljárni. Európának most éppen ilyen felelős polgárokra van nagy szüksége.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 110 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. július 04. 09:33
valmue2,5 [Hozzászóló kiszűrése] 2016. július 3. 12:51 Te buta ribanc, miért uszítasz orbán ellen?" valmue, tudja az alpáriság olyan, mint a fűszer, kis mennyiségben ízesíti az ételt, nagy mennyiségben ehetetlenné teszi. Maga első látásra ehetetlen, silány, lapos, bugyuta figura, aki itt hegyezi magát, úgy tesz mintha tornázna, de csak lóg a szeren.
Bokros Birka
2016. július 04. 08:16
Angyal bogár azok a fejlett országok lassan az iszlámbádi mocsarába süllyednek vissza. Az EU meg egy utolsó poshadt kis sártócsa lészen, melyben Ti fogtok dagonyázni. Egy kicsit vidd tovább tanulmányaidat Weimarizálódó Német társadalom ismereteiben és nyugodj meg. Magyarország itt is az utolsó csatlós helyét fogja miattatok betölteni! Remélem nem vonja vissza a kvóta elleni népszavazást, és nem számoljuk fel Magyarországot egy európai szuper állam miatt, ahol a Németek és a Franciák diktálnak. Nem akarunk Európai Egyesült Unióban rabszolgaként sínylődni, hogy nektek nagyobb falat jusson a lerabolt szegények pénzéből.
Agnieszka
2016. július 04. 08:12
A weimarizálódás az más. Ezt nyilván Hajdu Nóra pontosan tudja. Az érvényességi határ magas. A magyar nép, a választók, önvédelmi reflexei alulfejlettek. Voltak itt érdekes választási győzelmek, amiknek az ország gazdasági leépülése, sőt, a demokratikus állam berendezkedés lett a vesztese. A balosok kétszer is képesek voltak választást nyerni, másodjára nem is elhanyagolható többséggel. A legutóbbi pesti főpolgármester választáson Bokros -ennek a társaságnak az emblamatikus alakja, egy drasztikus megszorító csomag névadója - 300.000 szavazatot söpört be, jó, ez nem volt elég. A magam részéről tartok attól, h. nehéz lesz az érvényességi küszöb megugrása. Az is igaz, h. akkor mi lesz? A többség továbbra is útálni fogja a migráns kvótát és az élet megy tovább, nyilván az EU-ban, jó lenne, ha a V4-ekkel erősödő együttműködésben. Azért remélni lehet. Az élet változás.
Senye Péter
2016. július 04. 08:01
Két rossz dolog történhet velünk. 1. Feloszlik az EU. 2. Megmarad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!