A választás, mint szex

2016. július 29. 21:54

A voksolások és a demokrácia úgy viszonyul egymáshoz, mint a szex a szerelemhez. Bár a szex korántsem azonosítható a szerelemmel, nem jutunk közelebb a szerelem titkának megfejtéséhez, ha nem koncentrálunk kellőképpen a szexre.

2016. július 29. 21:54
Csizmadia Ervin
Figyelő

„Állításom az lesz, hogy mai problémáink nem kis része a szavazások orientáló szerepének megszűnéséből következik. Ivan Krastev nemzetközi hírű bolgár politológus sokat idézett hasonlata szerint a voksolások és a demokrácia úgy viszonyul egymáshoz, mint a szex a szerelemhez. Azt írja, hogy bár a szex korántsem azonosítható a szerelemmel, nem jutunk közelebb a szerelem titkának megfejtéséhez, ha nem koncentrálunk kellőképpen a szexre. Ha igaza van – és tételezzük fel, hogy igen, akkor ebből az következik, hogy a demokrácia »titkának« megértéséhez a szavazások szerepének megértésén keresztül vezet az út. A választásokról mondja Krastev, hogy évtizedek óta egyre kevésbé töltik be a szerepüket. Úgy is mondhatjuk: szex nélküli szerelem van hosszú évtizedek óta; plátói. De aminthogy már az iskolában is viccesnek tekintettük a plátói szerelmet, ugyanígy vagyunk a »testiség nélküli« demokráciával is. (...)

Nyugat-Európában a kormányokkal szembeni ellenérzések táplálója a választások leértékelődő szerepe és a működőképes többségek gyakori hiánya. Nálunk ellenben a frusztráció és a konfrontáció táptalaja ennek az ellenkezője: a nagy többség. Ebből pedig az is következhet, hogy bármennyire is jó lenne, Krastev példázatának nem biztos, hogy univerzális az értelmezése. Nyugaton a szavazások (a szex) nem táplálják a demokráciát (a szerelmet). Nálunk a választások úgy-ahogy rendben lennének, mégis baj van a demokráciával. Lehetséges visszaadni a szavazások régen volt szerepét? Vagy a választás egy utolsó rekvizitum, amelynek a lomtárban a helye? Azt hiszem, amíg nem tisztázódik a szavazások 21. századi szerepe, addig a konfrontáció nemhogy csökkenne, de még növekedni is fog.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sipi2
2016. július 30. 13:03
Na lassan majdcsak eljutunk oda, hogy az az igazán liberális demokrácia, ahol nincs szavazás. Mert azzal a fránya néppel csak a baj van. A múltkor Gauck is megmondta.
catalina9
2016. július 30. 11:07
"...Financial Timesban megjelent írásában Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Központ munkatársa…. Az elemző úgy látja, az európai klub nem képes megnevelni a tagországokat. A tapasztalatok szerint a külső nyomásnak csak akkor van értelme, ha abból az adott ország liberális pártjai profitálni tudnak. Ez 2007 januárjában Lengyelországban bejött, amikor a választók a populista Jaroslaw Kaczynski helyett a mérsékelt Donald Tuskot választották. A Fidesz mostani sikere azonban azt jelzi, hogy ha nincs hiteles ellenzék, akkor a Brüsszel irányából érkező támadások egyszerűen a kormánypárt malmára hajtják a vizet…. A cikk szerint Magyarországon nem Orbán az egyetlen politikus, aki európai szemmel nemkívánatos. ...
catalina9
2016. július 30. 10:58
Ivan Krastev nemzetközi hírű bolgár politológus .." Magyarul, Soros érdekeit kiszolgáló celeb.
catalina9
2016. július 30. 10:56
balbakó [Hozzászóló kiszűrése] 2016. július 30. 09:59 Ezek a liberális gondolatpanelok nem unalmasak még? " Msszatolás...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!