Csepreghy: Majd 2018-ban elszámolunk a döntéseinkkel

2016. július 09. 14:03

Tudomásom van róla, hogy Lázár János L. Simon László esetében több hónapja, s többször is közölte a világos álláspontját, elvárásait. Ha valakinek szelektív a hallása, azzal nem tudok mit kezdeni. Interjú.

2016. július 09. 14:03
Csepreghy Nándor
Népszava

„Ha most lenne egy népszavazás az európai uniós tagságunkról, maradásra vagy kilépésre szavazna?

Én egyértelműen a maradásra szavaznék, az uniós tagság pártján vagyok.

Ezek szerint az októberi kvótareferendumon is igennel fog voksolni?

Nem, ott nemmel fogok voksolni. Azzal nem értek egyet, hogy a magyar Országgyűlés és a magyar emberek megkérdezése nélkül bárki döntést hozhasson nem magyar állampolgárok Magyarországra történő betelepítéséről. Erre nemmel fogok voksolni, de ha Magyarország EU-ban maradásáról kellene dönteni, a maradás mellett foglalnék állást. Hozzáteszem: ha az EU azon az úton megy tovább, amit az elmúlt évtizedben produkált, akkor a napjai meg vannak számlálva. Miközben egy autó a fal felé rohan, a sofőr számon kérése helyett az erre figyelmeztetőket kárhoztatni, több mint felelőtlenség. Az EU ma olyan szuverenitási kérdéseket feszeget, amelyekben a tagállamok nem mondtak le döntési jogukról. És ha komolyan vesszük a demokráciát, s hogy meghatározó kérdésekben a többség akarata dönt, akkor tiszteletben kell tartanunk ezeket a döntéseket akkor is, ha történetesen nem is értünk velük egyet.

L. Simon állítja, épp a Népszava újságírójától tudta meg, hogy menesztette őt a miniszter…

2013 augusztusa óta dolgozom együtt Lázár Jánossal, s amikor az én munkámmal bármiféle problémája volt, azt egyenesen velem közölte. Ismerem, ő nagyon korrekt emberi viszonyokat tart fenn, nem hiszem, hogy ne közölte volna a problémáit. Biztos vagyok benne, sőt tudomásom is van róla, hogy L. Simon László esetében több hónapja, s többször is közölte a világos álláspontját, elvárásait. Ha valakinek szelektív a hallása, azzal nem tudok mit kezdeni.

Lehet, hogy L. Simon üzleti ügyeivel vagy a kulturális beruházások körüli botrányokkal volt baja Lázárnak?

A miniszter világosan indokolta döntését. Ha valaki vállal egy területet államtitkárként, akkor felelnie kell azért is, hogy az elvégzett munka milyen kézzelfogható produktumként jelenik meg, s azért is, hogy arról mit gondol a közvélemény. A politikusnak felelőssége van abban, hogy a rá bízott közjavakról megfelelően gondoskodjon, de abban is, hogy a tevékenységének a társadalmi megítélése hogyan alakul.

Az L. Simonnal szembeni bizalomvesztés abból is látszódott, hogy például a budai várrekonstrukció ügyében Lázár nem vele, hanem inkább önnel tartott sajtótájékoztatót, sőt, önre bízta az UNESCO-val való tárgyalásokat is a karmelita kolostor átépítése ügyében.

Ez egy más kérdés, hiszen a politikai felelősséget a tárcavezető viseli minden rábízott ügyben. Nekem pedig, mint miniszterhelyettesnek értelemszerűen kicsit más a portfólióm, mint az egyes szakterületekért felelős államtitkároknak, hiszen minden olyan ügybe involválódnom kell, amely a miniszter személyes megjelenését, döntéshozatalát igényli. foglalkoztam már paksi, vagy uniós fejlesztési ügyekkel, most pedig valóban személyesen egyeztetek az UNESCO vezetőjével, hogy a várrekonstrukciós beruházás rendben haladjon.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
áfonya
2016. július 11. 02:37
Firkászka mikor számoltok már el a 2010 bukásotok után hátra hagyott adóssággal hiánnyal ,időszerű lenne ,hol pénz .
BőröndÖdön
2016. július 10. 20:28
Szervilis csinovnyik...
írmag
2016. július 10. 09:46
Azt az arroganciát, amit az Ökotárs ügyében szerepeltél - mellőzve a későbbi bocsánatkérést, amiből az tűnik ki, a bűnt még magadnak sem vallottad meg - értékeli ennyire benned a főnököd?
Valodi
2016. július 10. 08:24
"Ha valaki vállal egy területet államtitkárként, akkor felelnie kell azért is, hogy az elvégzett munka milyen kézzelfogható produktumként jelenik meg" - mint dr. Ángyán József, igaz? Senkiházi hazug, tolvaj banda... "...Ángyán József … az Európában legelterjedtebb agrármodellt képviselte. A …korszerű családi gazdasági európai modellt, nem a „skanzenbe” való ősrégi zsellérparasztit. Programjának társadalom-gazdasági alátámasztása döntő részben a Fischler féle Vidékfejlesztési karta stratégiájára irányul.… Ángyán József, mint országgyűlési képviselő már az előbbi ciklusban is egyértelműen ezt hirdette. Folyamatos szakmai megkerülés, személyes „tudományos” kirekesztés ellenére. Nyíltan, világosan, sokunkkal együtt. Legalább hét értelmiségi műhely dolgozott a rendszer programjának előkészítésén. … A miniszterelnök ennek tudatában nevezte ki Ángyán Józsefet a vidékfejlesztés parlamenti államtitkárává. Elméletileg, erkölcsileg, elvhűség szempontjából szinte apostoli példamutatással látta el ezt a feladatot. Hogy a Jobbik ma csak 20 %-on áll, az döntően az ő általa hordozott stratégiai ígéretnek … köszönhető. Lemondása is példamutató. Hogy mennyire, azt az jelzi, hogy a hét társ műhely tagjain kívül, legalább 100 civil szervezet mozdult meg aláírásokkal, mellette. Mert úgy gondolják, hogy amíg a Parlamentben van, van becsületes áldozatra kész, hiteles képviselete a nyomorgó vidéknek.” Dr. Nagy Bálint, 2012.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!