Sunyi módon döntöttek a szankciókról

2016. július 19. 14:29

Az oroszok elleni szankciók meghosszabbításáról a brüsszeli bürokraták hoztak döntést. Mi tárgyalni szerettünk volna. Interjú.

2016. július 19. 14:29
Budai Gyula
Index

A döntést a hosszabbításról konszenzussal kellett meghoznia a tagállamoknak.

Igen, de azt a magyar javaslatot, hogy lehetőleg a legmagasabb szinten szülessen a szankciókkal kapcsolatban bármiféle álláspont, nem vették figyelembe, pedig a szlovákok is támogatták. Mindenféle háttéralkuk folyományaként sunyi módon a brüsszeli bürokraták döntötték el ezt a kérdést. Az olyan aggodalmak, hogy Magyarország blokkolni fogja a szankciók meghosszabbítását, teljesen alaptalanok voltak.  Mi csak tárgyalni szerettünk volna.

Tehát hogy ne legyenek automatikusan meghosszabbítva a szankciók, hanem legyen róluk vita.

Igen. 2014 júniusában született meg az EU-s döntés a szankciókról, erre válaszképpen Oroszország 2014. augusztus 6-án rendelte el a behozatali tilalmat az európai uniós agrártermékekre. Teljesen normális dolog, hogy ezeknek a hatásairól beszélni kell, hogy ne egy szűk politikai elit döntse el ezt a kérdést is, mint számos mást. (...)

Amennyiben a magyar álláspont szerint nem gazdasági szankciókra van szükség, mert azok válaszembargót szülnek, akkor milyen eszközökkel lehetne az oroszokat rávenni arra, hogy betartsák a minszki egyezményt?

Ez megint nem az a kérdés, amit nekem kellene megválaszolnom, hogy Oroszországot mivel lehetne rákényszeríteni. De visszakérdezhetek, mert föl lehetne tenni azt a kérdést is, hogy Ukrajnát mivel lehetne rákényszeríteni! De még egyszer mondom: szerintem nem az én asztalom, hogy ebben a konfliktusban igazságot tegyek. Ukrajna területi szuverenitását mindenkinek tiszteletben kell tartania, és Magyarország a közös európai döntésekhez mindig tartotta magát. Ugyanakkor a magyar álláspont szerint a szankciós politikáról nyílt vitában a legmagasabb szinten kellett volna dönteni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matschka
2016. július 20. 08:24
Gyuszi! Tele a börtön a szocikkal!! Jó munkát végeztél! Baromarcú!!!
Tintamin
2016. július 20. 01:14
Budai ... Budai ... Budai, ki is ez a nímand? Jaaaaa, megvaaaan! Az "elszámoltatási biztos"! Nagyon sikeres volt előző pozíciójában, ezért megtartották.... Nade ez a duma: "nem értek hozzá, de ütöm az asztalt, mert magyarvircsaft-fújfújbrüsszel!" Gyökér.
2016. július 19. 22:40
Ez már kezd olyan "ha belepusztulok, akkor sem eszem meg a főztjét" kategóriájúvá válni! Meg az is beszédes, hogy a Boeing MH 17-esnek éppen az Eu-csúcs előtti napon sikerült lelövődnie!
komondor
2016. július 19. 22:09
Még élsz te rohadék!?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!