Anticionizmus? Kurta válasz Pajor Tamásnak

2016. június 13. 12:15

Ma már a cionizmus az izraeli állam nemzeti ideológiája: zsidó nacionalizmus. Fő ellenfele nem a régi zsidó (és minden más) Risorgimento ellenfele, a trón és az oltár szövetsége, hanem a fönnhatósága alatt élő palesztin-arab lakosság ellenállása.

2016. június 13. 12:15
Tamás Gáspár Miklós
Kettős Mérce

Kedves Tamás,

nem egészen világos, hogy miért kellene nekem azért, mert édesanyám zsidó volt, különösebben engedékenynek lennem a szélsőjobboldali izraeli kormány politikájával szemben. Magyar vagyok, és a magyarországi szélsőjobboldali kormány politikáját sincs szerencsém helyeselhetni. Az izraeli baloldal sokkal súlyosabb dolgokat mond az ottani kormányról és ideológiáiról, mint én. A jobboldal technikája világszerte azonos: Budapesten »magyarellenesnek« nevezik a kormányzat (vagy a rezsim, vagy a jobboldali »nemzeti« ideológia) bírálóit, ellenfeleit, Jeruzsálemben pedig zsidóellenesnek vagy Izrael-ellenesnek. Ezt visszautasítom.

Az se világos, hogy miért kellene az ilyen bírálatoktól megtartóztatnom magam amiatt, hogy Izraelnek hatalmas és veszélyes ellenségei vannak – ami természetesen igaz. Az izraeli kormány és szövetségesei bírálatának elemeit hozzáértőktől merítem: a lesújtó tények tekintetében nincs vita. Az izraeli nacionalizmus önvédelmi jellegéről ennyit mondhatok: évtizedekig éltem magyarként a magyarellenes román rezsim fönnhatósága alatt Erdélyben, s ettől még nem kedveltem meg a románellenes magyar sovinizmust (se). Nincs kettős mérce.

Fölhozod, kedves Tamás, azt az érvet, amely rendkívül elterjedt – a zsidó értelmiség nem tudni, mekkora, de jelentékeny részének jobboldali fordulata óta – , amely szerint a baloldalon látszólag megtagadott antiszemitizmus az »anticionizmus« álcájában él tovább. (Vö. nálunk: látszólag »jogvédő«, »liberális« vagy »marxista«, de VOLTAKÉPPEN »magyarellenes«, a »háttérhatalmak« – azaz persze a zsidók – ügynöke.) Ilyen esetek előfordulnak, nem tagadható; a szem előtt lévő izraeli államot olyasmikért ítélik el, amikért másokat nem. De itt az én írásomról van szó, amely szerintem nem ilyen.

Röviden: a mai cionizmus más, mint amilyen kezdetben, Moses Hess idején volt. A zsidó nép megrendítő, évezredes szenvedése és üldözöttsége és a hazatérés soha föl nem adott, teológiai-politikai álma volt a háttere annak, hogy megszülessék a terv: a régi hazában teremteni szabad közösséget és otthont Európa áldozatainak. Ennek a nemes és szép tervnek már a legelején az volt a nagy szerkezeti hibája, hogy üresnek, szabadon betelepíthetőnek vélte Palesztinát – de mivel alapvetően filozófiai utópia volt hajdan, a részletnek vélt tényekkel nem bíbelődött.

Ma már a cionizmus (ha nem is kizárólag, de mindenekelőtt) az izraeli állam nemzeti ideológiája: zsidó nacionalizmus. Fő ellenfele nem a régi zsidó (és minden más) Risorgimento ellenfele, a trón és az oltár szövetsége, hanem a fönnhatósága alatt élő palesztin-arab lakosság ellenállása – no meg az iszlám országok egy része. Izrael sorsát tragikusnak látom. Erővel – rendkívül nagy erővel – tartja fönn magát a kockázatos környezetben, és már régóta minden lépése a katonai logikának van alárendelve. Ez eltorzította politikai rendszerét, amelyben mindennaposak az arab kisebbség, a palesztinok elleni diszkriminatív rendszabályok – velük kapcsolatban a hozzáférhető, hatalmas szakirodalomhoz terelném az olvasót. (Régi igazság, hogy az elnyomó maga se lehet szabad.) Az évezredekig kínzott és gyilkolt zsidó nép iránti szeretet és együttérzés – amely minden morálisan gondolkodó ember sajátja Európában és másutt – se födheti el mindazt, amit helytelenítünk a szélsőjobboldali izraeli kormány politikájában és világnézetében. Ugyanazt, amit az indiai vagy a török kormány politikájában is irtózatosnak tartunk. S amin megdöbbenünk, amikor látjuk az európai közönyt a Földközi-tengerbe fulladt és fulladó és fulladni fogó menekültek sorsán. S amikor látjuk a határainkon fölhúzott – népszerű! – szögesdrót kerítést, Európa gyalázatát. (Minderről már írtam régebben, többek között itt: http://hvg.hu/velemeny.publicisztika/20140812_TGM_Izrael_es_mi.)

Groteszk dolog (és sokadszorra ismétlődik), hogy bennünket mernek vádolni zsidóellenességgel, nyíltabban vagy burkoltabban, bennünket, akik a legélesebben és a legmegvetőbben szóltunk az antiszemitizmus ellen, Ady Endre szellemében – a sajnos még mindig időszerű munkáját folytatva. Minden etnikai diszkriminációt, minden sovén militarizmust, minden nemzetiségi és felekezeti uszítást elutasítunk. Érted, kedves Tamás? Mindegyiket.

Sok izraelihez fűz politikai rokonszenv: ők most kisebbségben vannak, reménytelenül távol tőle, hogy hazájuk államügyeire befolyással lehessenek. A legtöbb országban ez a helyzet azokkal, akiket kedvelek, beleértve Magyarországot. Gondolhatod, nem tetszenek nekem a teokratikus-tradicionális (muszlim vagy egyéb) zsarnokságok; de nem az ő kiváltságuk az elnyomás és az agresszió. Liberális nyugati nagyhatalmak hajtották végre a gyarmatosítás rémtetteit, amelyek vetekednek régimódi tiranniák és modern diktatúrák népirtásaival és tömegmészárlásaival. Azt, aki mindenféle elnyomást utál és elítél, bárhonnan jöjjön, utópistának szokták tartani a Gonoszba belenyugvó realisták és pragmatikusok.

Pedig az utópia is valóság: itt van a fejünkben és a szívünkben. Béke veled.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 87 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2016. június 14. 10:43
I_Isti [Hozzászóló kiszűrése] 2016. június 14. 09:20 Én azt értem, hogy egyes emberek belső szükséglete a zsidók gyülölése, csak azt nem értem, hogy mire jó ez?..." Én sem értem, hogy mit ért ezen:"...egyes emberek belső szükséglete a zsidók gyülölése,..." Magyarázza meg, mire gondolt.
catalina9
2016. június 14. 07:29
Thor kalapácsa [Hozzászóló kiszűrése] 2016. június 13. 21:30 De bizony érdemes vizsgálni ugyanis ez egyértelművé teszi, szó sincs zsidó többségről. Megjegyzem sem a pártagok sem a vezetők között nem lehet vizsgálni mivel 1948 óta Magyarországon nincs semmiféle nyilvántartás a származásról, vallásról ezért minden erre irányuló kijelentés csak spekuláció vagy tudatos hamisítás." Szellemes, jókat is mosolygok magán Thor, ahogy hegyezi magát. No akkor nézzük csak, a "tudatos hanisítást" "Az, hogy a politikai rendőrség vezetésének, amely a rettegett rövidítés ÁVO később ÁVH-ként ismert, 70-80 százaléka volt zsidó, szimbolizálta a zsidóság évezredes békés hagyományaival való lélektani törést – kompenzálandó az elődök feltételezett gyengeségét és az új önkép felvételét.” „Az 1918-ban alapított Magyarországi Kommunisták Pártjának első Központi Bizottsága tizenöt tagjából legalább tíz volt zsidó. Az 1919-es Tanácsköztársaság 200 legmagasabb tisztségviselőjének három-negyede volt zsidó. Kun Bélától Gerő Ernőig a Kommunista Párt minden főtitkára zsidó volt. Ezért a legtöbb megbízható káder, akik rendelkezésre álltak 1944-45-ben zsidó háttérrel rendelkeztek és ez igaz volt nem csak a moszkovitákra, hanem a hazai kommunistákra is.”
Flagellator1974
2016. június 13. 21:52
"Telefonon figyelmeztették", de mivel fülük botját sem mozgatták: "legitim célpont volt". Érthető, terroristák felmentve.
Békanász a hasadon
2016. június 13. 20:07
"Tamás Gáspár Miklós régi motoros a magyar politikai közéletben. Mondott már mindent és annak az ellenkezőjét is. Még az SZDSZ hőskorában, amikor TGM a párt Országos Tanácsának elnöke volt, az egyik ülés szünetében megkérdezte tőle egy vidéki küldött: Gazsi, hogy lehet az, hogy most éppen az ellenkezőjét mondod annak, mint amit egy hete nálunk mondtál? TGM nem jött zavarba és igazi bon mot-val válaszolt: „Egyszer azt kérdezték Churchilltől, hogyan lehetséges, hogy most az ellenkezőjét mondja, mint egy héttel ezelőtt. Mire Churchill azt válaszolta: »Ugyan már, uraim, csak nem tesznek szemrehányást nekem, mert ma okosabb vagyok, mint egy héttel ezelőtt?«” " http://magyaridok.hu/velemeny/tgm-az-eu-egy-feher-rasszista-gyulekezet-337327/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!