Visszajátszás

2016. június 14. 07:31

Amióta fordult a kocka és számunkra nem példakép többé a hanyatló Nyugat, előbb Szlovákia, majd Románia, végül Bulgária is ellépett mellettünk.

2016. június 14. 07:31
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

„Idehaza a stratégiai ágazatokba is belecsipegethettek a saját tőkéjüket kockáztató befektetők, odaát fő szabály szerint az állam pénzén vehették meg az állam vagyonát az állam által kiválasztott »üzletemberek« (ismerős?), akiknek a tündöklése – mivel az üzlethez nem értettek – pontosan addig tartott, ameddig a politikai mentoraiké. És minél keletebbre mentünk a térképen, annál gyakrabban fordult elő, hogy a bukott kegyencek karrierútja a börtönbe vagy a túlvilágra vezetett.

Nincs semmi új a nap alatt: a jellemző típusjegyeit mostanában nálunk mutató keleti modell a posztkommunista Oroszországé – mióta bezuhantak az energiaárak, tisztán látszik, hogy mennyire életképes –, a nyugatosított verziójával pedig Meciar, Iliescu és Zselev próbálkozott. Ameddig mi a jelzők nélküli piacgazdaság felépítésén dolgoztunk, az összes fejlődési mutató tekintetében leköröztük őket, ám amióta fordult a kocka és számunkra nem példakép többé a hanyatló Nyugat, előbb Szlovákia, majd Románia, végül Bulgária is ellépett mellettünk, az oligarchikus fázist (akkor) kihagyó Lengyelország pedig az egész csapatot lehagyta. Aki még mindig hisz benne, hogy a közgazdaságtan után a történelmet is újraírjuk, nézze meg a GDP-statisztikákban, hogy mire jutottak ők 2010 óta, és hol tartunk mi – ha már mások hibáiból nem sikerült, legalább a saját kárunkon okulhatnánk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 174 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2016. június 15. 00:22
"Amióta fordult a kocka és számunkra nem példakép (sic!) többé a hanyatló Nyugat..." Torz lelkű kommunista vagy. Normális embernek ugyanis hús-vér példaképei vannak, mondjuk például az apja. Vagy a tied a picsádat fogdosta? Az más... Akkor marad a Szovjetunió, meg az Európai Unió, meg a lánglelkű párt...stb. Kretén.
zolizolizoltan
2016. június 14. 21:24
Hargitai! A bűnös privatizáció után Orbán tőletek csipeget. Jobb lenne, ha csendben maradnál.
catalina9
2016. június 14. 18:20
"...A visegrádi országoktól való lemaradásunk szinte minden területen szembetűnővé vált, ami statisztikai adatokkal jól dokumentálható. A magyar gazdaság élenjáróból sereghajtóvá vált. Magyarország a régió legjobb gazdaságából a legrosszabb teljesítményt mutató gazdaságává vált. Ha a magyar gazdaság a visegrádi országok növekedési ütemével tudta volna bővíteni a GDP-jét 2005 és 2009 között, akkor ma a magyar GDP 20 százalékkal lenne magasabb...." HÚSZ SZÁZALÉK, HARGITAI ELVTÁRS!!!
ThunderDan
2016. június 14. 17:53
2002-2010 között lépett el mellettünk (relatíve) a térség. 2002-2010 között MSZP(-SZDSZ)-kormányok voltak. Medgyessy, Gyurcsány, Bajnai. Ha ezt tisztáztuk, akkor innen folytassuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!