Van még időnk

2016. június 03. 07:42

Paks II olyan nagyságrendű beruházás, és akkora felelősséget jelent belevágni, hogy a döntéshozóknak elemi kötelességük elegendő időt szánni a körülmények és a lehetőségek alapos feltérképezésére.

2016. június 03. 07:42
Erdősi Csaba
Magyar Nemzet

„Nagy az információs káosz Paks II. ügyében, így nem könnyű érvényes megállapítást tenni az építkezés kapcsán. Egyvalami azonban biztos: van még időnk, kár lenne bármit is elkapkodni. Az új blokkok építésének hivatalos indoka szerint hazánk nem növelni, csak szinten tartani akarja az atomerőművi kapacitásait. A most működő 4 paksi blokk közül az elsőként, 1982-ben a hálózatra kötött termelőegység 2032-ben, a második 2034-ben áll majd le, az utolsóként rendszerbe állított két blokk pedig egészen 2037-ig üzemel. Ehhez képest a jelenlegi tervek szerint Paks II. 2025 és 2026 között már megkezdené a működését. Ez azt jelenti, hogy hat olyan évünk lesz, amikor a régi és az új létesítmény teljes fordulatszámmal egymás mellett működik majd. Így a nukleáris kapacitások szinten tartása akkor is lehetséges lesz, ha most adunk még magunknak három-négy évet a helyzet átgondolására az építkezés előtt.

Ez a három-négy év sok mindent világossá tehet. Például körvonalazódhat, hogy folytatódik-e az energiaárak fokozatos csökkenése a piacon, vagy megfordul a trend, és felfelé indulnak a tarifák. Az ár rendkívül nagy kockázatokat rejtő változó a beruházás kapcsán. A néhány évvel ezelőtt 90-100 eurós megawattóránkénti szintről a villamos energia ára mára 30 euróra esett, ahhoz azonban, hogy az új blokkok gazdaságosan üzemelhessenek, a jelenlegi számítások szerint 65 eurós árak kellenek. Ha nem történik a fordulat, és erre nem is számítanak a szakemberek, Paks II. az állami pénzek hatalmas temetőjévé változik. Természetesen akkor sem lehet majd százszázalékos biztonsággal prognosztizálni a majdani piaci folyamatokat, ha most kivárunk a beruházással, de szerencsés esetben szert tehetünk olyan tudásra, amely megkönnyíti a becslést, csökkentve a döntéshozatal kockázatait.

Az idő eldöntheti azt is, bízhatunk-e a jelenleg rendkívül sikeresnek tűnő, ám mégiscsak a fejlődésük elején álló technológiák áttörésében. A változás olyan gyors ezen a területen, hogy semmi sem tűnik lehetetlennek. Igazán rossz érzés lenne utólag azzal szembesülni, hogy rossz lóra tettünk az atommal.

A jelek szerint a kormány is tisztában van azzal, hogy van még időnk. Ezt mutatják Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szavai is, amelyek szerint a kormány keresi a lehetőséget a paksi bővítés kapcsán megkötött, néhány éve még rendkívül kedvezőnek beállított orosz hitelszerződés felbontására. Ez esetben az államközi megállapodás helyett egy piaci kontraktusra váltanánk. Kirill Kamarov, a kivitelező Roszatom vezérigazgató-helyettese lapunknak elmondta, hogy noha Oroszország képes a finanszírozásra, a hitel kiváltására lehetősége van a magyar félnek. Itt is akad azonban bőven átgondolnivaló. Harmincéves futamidőre – ennyi idő alatt járna le az orosz hitel – biztosan nem kapunk pénzt kölcsön piaci alapon. A jelenlegi kamatkörnyezet mellett egy rövidebb távú megoldás is vonzó lehet ugyan, de a kamatkörnyezet az egyik pillanatról a másikra meg is változhat, jelentősen megemelve a beruházás költségeit.

A huszadik század legnagyobb energetikai beruházása egyértelműen a paksi atomerőmű megépítése volt Magyarországon. Ha megépül, Paks II. alighanem ugyanezt jelenti majd a huszonegyedik században. Ez olyan nagyságrendű beruházás, és akkora felelősséget jelent belevágni, hogy a döntéshozóknak elemi kötelességük elegendő időt szánni a körülmények és a lehetőségek alapos feltérképezésére. Szerencsére jelen pillanatban nincs olyan ok, amely ezt lehetetlenné tenné. Vagy legalábbis nem tudunk ilyenről.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciprióta
2016. június 04. 06:27
a moszkvai találkozó után azonnal megirtam,hogy soha nem lesz semmi a paksi bővitésből.Most ujabb érveket kaptunk véleményem alátámasztására. Ennyi, ne várjatok pénzt az oroszoktól,az orosz állam a csőd szélén tántorog,még arra sem jut energiája putyinnak,hogy a seggét védő erőszakszervezetei tagjainak, katonáinak tudja biztositani a folyamatos apanázst, ez pedig a rezsim végét jelenti.
Vigyázzunk
2016. június 03. 12:47
"Ez azt jelenti, hogy hat olyan évünk lesz, amikor a régi és az új létesítmény teljes fordulatszámmal egymás mellett működik majd." Húha, hat teljes év az átállásra, nem sok ez egy kicsit? Inkább az utolsó pillanatra kéne hagyni az átállást, az sokkal jobb lenne. Addig is elrágódhatnának a zöldek a már rég lerágott csontokon.
hátakkor
2016. június 03. 12:05
"bízhatunk-e a jelenleg rendkívül sikeresnek tűnő, ám mégiscsak a fejlődésük elején álló technológiák áttörésében. A változás olyan gyors ezen a területen, hogy semmi sem tűnik lehetetlennek" Akár az is megtörténhet, hogy sötétben is termel a fotovoltikus és szélcsendben is forog a szélkerék.
Tintamin
2016. június 03. 10:58
A probléma, hogy Viktorék az EU utáni időkre készülnek, és az oligarchákat csak közpénzből tudják eltartani. Na ezt fogja biztosítani Putyin. Szóval MINDENKÉPP lesz Paks2, mert a hozzácsatolt zsetont le kell nyúlni a hatalom megtartása érdekében. Ennyi. Leszarják ők a nemzetet, baszki, meg hogy a megújuló energiaforrások felhasználásában tökutolsók vagyunk, és folyamatosan szakadunk le....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!