Vona Gábor: híd a baloldalra

2016. június 10. 17:21

Újabb párttal gyarapszik a baloldali tábor. Nem, most nem Bajnai Gordon alapít kormánybuktató-világmegváltó formációt. A Vona Gábor vezette Jobbik vált térfelet.

2016. június 10. 17:21
Bunford Gerda
Mozgástér

2. Vona Gábor nem csak a simicskista HírTV-ben avanzsált állandó bútordarabbá, rendszeresen jár az ATV-be is. Még ezt is elintézhetnénk annyival, hogy a párt elnöke ugyan többet fordul meg a baloldali médiában, de ugyanazokat a radikális jobboldali álláspontokat hangoztatja, mint korábban. Csakhogy nem erről van szó.

3. A balra-nyitás politikája azokban az ügyekben a legszembetűnőbb, amelyek korábban a Jobbik arculatának központi elemeit jelentették. Különösen feltűnő, hogy Vona Gábor éppen akkor hajt végre mérséklődést az Európai Unióval kapcsolatos kommunikációjában, amikor az euroszkeptikus hangok Európa-szerte erősödőben vannak. Sehol egy zászlóégetés, sehol egy »tagok legyünk vagy szabadok?« molinó. A pártelnök döntése látszólag szembemegy a politika logikájával. De csak látszólag, hiszen Vona tábort akar váltani, és ehhez vissza kell venni az EU-t ostorozó hangokból.

Nem csak az Európai Unióval kapcsolatban lett megértőbb Vona. A korábbi erősen Amerika-ellenes hangvételt a baloldali füleknek kedvesebb pro-atlantista vonalra cserélte. A NATO ideje mégsem »járt le«, a NATO-ból való kilépés pedig »nem józan gondolat«, mint azt a párt elnöke nemrégiben többször is kifejtette.

A Jobbik pártelnöke évértékelőjében éppen azokat az ügyeket nevezte a legfontosabbnak, amelyek egyébként a baloldali mikropártok kedvenc gumicsontjai: korrupció, oktatás, egészségügy. Talán kevesen emlékszünk már, de Sándor Mária, a fekete ruhás ápolónő ügyét is a Jobbik karolta fel először, együttműködésük továbbra is szoros.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Adam5
2016. június 10. 18:01
A kivárás politikája nem jelent mérséklődést: "Magyarország számára az unióból való kilépés most nem fontos kérdés, hiszen Európa 5-10 éven belül átalakul, és talán a javára változik" Nyilván visszafogottabb az Amerika és Nato ellenesség, amikor Trump bevándorlóellenes, Sanders meg a TTIP és a nagyvállalatok ellen beszél.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!